fredag den 15. august 2014

Stiklinger

Lavendler, mynte, pelargonier, Sct.Hans urt og mere kommer der!
Det ser ud til at mine chokolademynte-stiklinger har slået rod allesammen. De vokser i hvert fald fint!


Jeg klippede ca. 10 cm's skud af chokolademynten og fjernede de nederste blade, så der blev en stilk på ca. 5 cm. Jeg satte 4 skud i hver potte, som er gamle hyacintpotter, for de er nemlig lige tilpas i størrelsen. Jeg tror, de rådner, hvis potten er for stor, da rødderne gerne vil søge ud til kanten. Det er ca. en måneds tid siden, jeg satte stiklingerne, så de kan lige nå at vokse godt til inden vinteren. Jeg tror, det mest optimale tidspunkt er i juni måned, hvor mynten er godt i vækst. Jeg lader stiklingerne blive i hyacintpotterne vinteren over og i marts/april måned kan jeg plante dem ud hver for sig i blivende potter. Hele vinteren er de opmagasineret i orangeriet, da mynten ikke er helt hårdfør.


Lavendelstiklingerne ser lige så fine ud, som da jeg satte dem. De er ca. 10 cm høje og er sideskud, som jeg har "revet" af moderplanten, så der er en hæl. Det er nemlig på hælen at rødderne udvikles. Jeg har sat 5 skud i hver potte, som er ca. 7-8 cm i diameter. Det gælder nemlig også for dem, at rødderne søger ud mod kanten, så derfor skal potterne ikke være for store. Det optimale tidspunkt at tage lavendelstiklinger på er her i juli/august måned. Mine satte jeg for lige knap 14 dage siden, så jeg tror ikke, de helt har udviklet et rodnet endnu. Jeg har blandet grus i blomstermulden, som holder på fugtigheden og har holdt potterne fugtige hele tiden. Jeg lader alle stiklingerne blive i potterne og først til foråret planter jeg dem om. Jeg er ikke klar over, om disse stiklinger visner ned til vinter ligesom moderplanterne. Jeg opbevarer dem frostfrit i orangeriet, så forhåbentlig vokser de til.


For 1-2 måneder siden lavede jeg en omgang nye pelargoniestiklinger og jeg tror faktisk jeg skal igang igen, for mine planter er blevet meget store, så jeg kan godt klippe i dem. Her er det duftpelargonier.


Her er det zonale pelargonier.

I vindueskarmen i køkkenet har jeg en kande med stiklinger fra to forskellige Sct.Hans urt. Dem vælger jeg at lade stå i vand i 14 dage, før jeg sætter dem i jord. Min erfaring med disse planter, når jeg har sat dem direkte i jorden, er ikke god, for jeg har ikke fået noget ud af det, men når de har stået i vand i 14 dage, så lykkes de fint. Derudover har det vist sig, at de mørkløvede Sct.Hans urt er noget sværere end den almindelige, det er endnu ikke lykkes mig at stikllingeformere dem, men jeg har fire i vandkanden, så håbet er ikke ude endnu.

En af dagene skal jeg lave stiklinger af buksbom, kattehale, roser og katteurt. Så laver jeg et indlæg, der handler om dette.

I går aftes var det åben have og der kiggede gæster ind både på motorcykel og nogle hele vejen fra Århus. Det var så hyggeligt og pludseligt var det ved at blive mørkt og aftenen var fløjet afsted.

Jeg har sat kode på i kommentarfeltet, da jeg fik rigtig mange spam-kommentarer, men jeg forstår ikke helt hvad der sker, for lige siden koden blev sat på, er antal sidevisninger fordoblet og der er kun mellem 8 og 10 spam kommentarer! Er der nogen, der har gjort sig nogle erfaringer med dette? Eller kan jeg tro på, at jeg er så heldig at få så mange sidevisninger? Jeg håber meget på, at koden ikke afholder fra at kommentere, og det har hjulpet på spam-kommentarerne.

9 kommentarer:

Vivi sagde ...

Spændende med dine stiklinger, det er noget, jeg ikke rigtig er kommet i gang med endnu, selvom lysten er der. forhåbentlig får jeg lidt bedre tid fremover. Glæder mig allerede til dit næste indlæg om stiklinger.

Ang. det med spam så er mønstret det samme her, ganske få spam mail efter koden er sat på, men sidevisningen er eksploderet de seneste 2-3 måneder. Når jeg går ind og ser på, hvilke lande der bliver klikket ind fra så topper Frankrig og USA, Danmark er helt nede på en 3. plads, så det er desværre ikke så mange rigtige nye læsere som er kommet til. Tidligere var det her fra landet langt de fleste klik kom - ærgerligt at tælleren derfor ikke længere kan bruges til at fortælle lidt om hvor mange gange min side bliver set af rigtige læsere.

Rigtig god weekend :-)

Fru Friis sagde ...

Hej Birgitte. Du kan tro jeg tænkte på jer igår aftes. Jeg sad i Thistedt og forsøgte at overbevise en vis herre om at vi lige "slog et smut" om Nørresundby, - men mine overtalelsesevner slog ikke til denne gang! ;o) Dejligt at høre at I havde en god aften.
Ang. spam er jeg lige gået på bloggen og skræk opdaget 2300 spam meddelelser, har aldrig oplevet noget lignende. Tror sandelig også jeg sætter kode på, nu vil jeg lige surfe lidt rundt og se hvad I andre gør og hvordan det virker. Det er nemlig længe siden, jeg har været på besøg hos jer alle sammen.
havehilsner fra fru friis :o)

Høneballehaven sagde ...

Det går jo fint med dine stiklinger, jeg venter spændt på næste indlæg om stiklingeformering af roser.
Dejligt at du fik mange gæster til åben have.
Jeg har jo også sat kode på, og jeg kan også godt se, at mine sidevisninger er steget voldsomt. Alle blogge er plaget af spam, jeg ved det, for jeg har sat flueben i beskeddelen, så de ryger alle ind i min mailbakke, ret generende så jeg er glad for, at du har sat kode på nu, for så får jeg ikke dine mere :)

Unknown sagde ...

Hej Birgitte
Jeg så din kommentar på Høneballehaven om indianermynte. Jeg såede i foråret indianermynte/anisisop Agastache hybrida astello indigo, fine blå blomster med lang blomstringstid og har klaret sommeren fint. Hvis du er interesseret kan jeg tage frø af dem og sende til dig.
Hilsen Birgitte Aagaard

Susanne sagde ...

Dejligt at du har så god succes med stiklinger.

Jeg fik nogle stilke af sct. hans urten Matrona, som jeg klippede i stykker og satte i jord i en potte. Og jeg må sige, at jeg havde god succes med dem.

Jeg sætter altid stiklinger helt ude ved kanten i en potte, da de - som du siger - søger mod kanten af potten. Ikke alt kommer, men det er sjovt at forsøge sig frem :-)

Ærgerlidt, at I er så mange, som får spammails - det må tage lidt af fornøjelsen :-(

Birgitte sagde ...

Hej allesammen. Tusind tak for jeres kommentarer, dem blev jeg rigtig glad for. Ja, det var fordi Lisbeth havde sat kode på, at jeg ville tjekke mine egne kommentarer for spam og fik også et helt chok. Det er godt nok ærgerligt at man ikke rigtig kan regne med tælleren længere. Fru Friis: Jeg kan godt forstå, at du ikke kunne overtale en vis herre, for der er faktisk langt fra Thisted til Nørresundby, især hvis man skal sydover, men ærgerligt for det kunne have været rigtig hyggeligt, hvis I var kommet forbi. Men måske en anden gang!

Birgitte sagde ...

Til Birgitte Aagaard.
Mange tak for tilbuddet om frø af din indianermynte. Jeg vil meget gerne have nogle frø og jeg kan evt. sende en frankeret svarkuvert? Du kan bare skrive til mig på min kontaktmail.

Birgitte sagde ...

Til Birgitte Aagaard.
Mange tak for tilbuddet om frø af din indianermynte. Jeg vil meget gerne have nogle frø og jeg kan evt. sende en frankeret svarkuvert? Du kan bare skrive til mig på min kontaktmail.

Jette sagde ...

Hej Birgitte.Imponerende hvad du kan få til at gro.
Har ikke den store erfaring med at stiklingeformere.
Dejligt at din åben have gik godt.
Og skal lige have læst det nye indlæg fra Frk Anemone fra din have.God weekend knus Jette