mandag den 13. maj 2013

Mit magnoliatræ ankom, fliser, krukker og udplantninger.

Jeg må passe godt på det!


Der er ikke meget træ over det endnu. Det er ca. 130 cm højt og der er blade og nye skud hele vejen op af stammen.


Jeg må sige, at jeg nok havde regnet med, at det var lidt mere træagtigt. Jeg frygter helt at jeg ikke kan passe det godt nok, men forhåbentlig er det rimeligt hårdfør. Der kommer nok til at gå noget tid, før der kommer blomster på!

Jeg har haft drøntravlt med at grave ud og fylde sand på til vores fliser og nu er vi ved at være færdige. Anders mangler ca. 6 fliser og så nogle halve. Græsset er slået og kanterne er klippet. Mange af mine frølinger er plantet ud og mine forspirede dahliaer er også plantet ud. Jeg er dog ikke færdig og mine bede er stadig under opbygning.


Her er det mit pink- og purpurfarvet bed. Der er dahlier i de to farver, purpur kongelys, rød rævehale, purpur kanna, purpur heuchera og chokoladeblomster. Så skal der også sættes potter med pink pelargonier og bordeaux engelske pelargonier, som indtil videre står i udhuset.


Her er det mit blå og lilla bed med de mørke heuchera i baljen, hvor de har overvintret. I bedet er der lilla dahlier, blå salvie, blå lavendler, dusksalvie og så skal der være duftpelargonier med lilla blomster og mine mørkeblå lathyrus, som skal plantes i to krukker med stativer. Der er også en blå akeleje, der har overvintret i en lerpotte.


Dette er mit gule og hvide krukkebed med dahlier, hvid digitalis, tallerkensmækker milkmaid og så skal der også være et par hvide pelargonier. I altankasserne skal jeg plante mine chokoladeblomster og helichrysum petiolare ud.


Mit østbed ved orangeriet er også stadig under opbygning. Det bliver lyserødt og hvidt. Mine tulipaner står på spring. Roserne er vokset godt og alle mine pæoner er på vej. Jeg ved dog bare ikke om der kommer blomst i dem. 


Her er hele bedet. Mine matrem forrest som kant trives fint. Jeg har plantet purpurfarvet og hvide digitalis, lyserød lupin, klokkefrøstjerner og så skal der også være et par violfrøstjerner, rød rævehale, lyserøde dobbelte cosmos, og lyserød fredløs.


Nu kommer der "flisebilleder"! Her er det gavlen af orangeriet. Her skal der være krukker med lyserøde blomster og pelargonier og et krydderurtebed - altsammen i krukker på fliserne. Det hele gror i orangeriet og trænger til at komme ud.


Her er det gavlen fra den anden side. Som man kan se, har vi også lagt fliser på vestsiden.


På vestsiden vil jeg gerne have en krukke med stativ til mine rosenslynger, men jeg tvivler på, det bliver til noget, da frølingerne kun er ca. en halv centimeter store. De er så langsomme om at komme igang, så dem tror jeg ikke rigtig på. Men jeg har også mine citrustræer, der skal sættes ud.


Mine taks blev plantet for en uge siden og nu mangler jeg bare at få den lokale smed til at lave to jernrammer på 30 cm i højden. Der er fire taks i hvert bed og planen er, at de skal fylde jernrammen ud og vokse op, så jeg kan klippe dem i form som to kvadratiske firkanter på ca. en meter i højden.


Mit bærbed er i fuld gang. Der sker forandring fra dag til dag. Regnen gør godt.


Jeg er så glad for min hængepil, den bliver så flot hvert år!
I går stod jeg op klokken kvart over seks (på en søndag!) og efter morgenkaffen gik jeg i gang med rengøring indendøre. Klokken et var jeg færdig og så stod den ellers på havearbejde resten af dagen. Det hele trængte virkelig til en ordentlig omgang. Vi har slæbt sand og grus ind og ladet rengøring være rengøring fordi flisearbejdet har taget noget tid, når vi også skal på arbejde, men nu er alting gjort og det er bare dejligt, så kan jeg bedre slappe af og hygge mig med udplantning og krukketilplantning! Vi skulle nemlig også have gæster i går aftes, som gerne ville se vores orangeri. Det var så hyggeligt og vi kunne sidde derude hele aftenen.
I lørdags var jeg til plante-bytte dag den halve dag hos Lone i Komdrup og det skriver jeg om en anden dag.

10 kommentarer:

Susanne sagde ...

Hold da op I har haft travlt - man bliver jo helt forpustet af at læse dit indlæg. Men skønt at du nu kan tage det med ro og give alle dine frølinger en god og kærlig start i "den virkelige verden". God fornøjlse med det :-)

marie sagde ...

Det er sjovt, at vi ikke kan lade være med at forestille sig, at man får et træ som det, man har forelsket sig i på et billede, selvom man ved, at det er småplanter, planteskolerne sælger. En god placering og jord efter forskrifterne, mon så ikke den lille fyr hurtigt vil tage fat?

Jette sagde ...

Hej Birgitte.Ja jeg bliver da helt forpustet når jeg læser om alt det du har gang i.Det er da godt nok en lille "pind" du har fået.Prøv at gå ind og se min magnolie.....den er ca.10 år gammel.Lad os håbe at din vil vokse sig stor og flot.
Dejligt at du nu er færdig med at grave,og kan koncentrere dig om alt det andet du skal have gjort.
Jeg har haft besøg af Gitte her i weekenden,og vi fik luget og plantet ud i min have.......dejlig med hjælp.Rigtig god arbejdslyst med alle dine krukker og frølinger.Knus Jette

Lene sagde ...

Der sker da godt nok noget hos jer.
Det er dejligt med fliser rundt om orangeriet, vi har også fliser hele vejen rundt om drivhuset og er glad for det.
Held og lykke med din magnolie.
Med venlig hilsen
Lene Jensen Nordjylland

Høneballehaven sagde ...

Hej Birgitte
Jeg vil nok sige, at til den pris burde magnoliaen have været større. Jeg var da sikker på, det var et rimeligt stort træ til de penge og så transporten også. Nå men det har du nok selv tænkt, da du så det.
Ellers har du gang i meget, hold da op hvor det går. Jeg faldt for din purpur kanna, hvor er den flot.
Klipper du din hængepil? Jeg spørger fordi, min søn har sådan en i haven, som han vil have mig til at klippe for sig. Jeg har klippet et par gange, men er ikke sikker på, at det er rigtigt at gøre?

Frk. Anemone sagde ...

Ih, hvor har du været flittig, du får godt nok noget fra hånden. Nu må du også få tid til at nyde haven og forhåbentlig gøremålene indimellem. Man kender jo godt til at der er så mange ting, man vil nå.

Det ser godt ud med fliserne, må jeg sige :)

Heidi sagde ...

Hej Birgitte
Hvor er det blevet flot med fliserne, dejligt at du nu kan få tømt lidt ud i orangeriet.
Super god ide med taksen, glæder mig til at se det, når det engang vokser til ;o)

Bente sagde ...

Jeg kender godt fornemmelsen med at blive skuffet over noget man havde håbet var større! Man får ikke meget for pengene. Men jeg er sikker på, at det nok skal vokse sig stort og stærkt!

Landbohaven sagde ...

Det ser godt ud med fliser rundt om orangeriet.
Hold da op hvor har du mange krukker med planter. Held og lykke med det hele også med din magnolie. Den skal nok blive til noget.
Tak for kigget.
Ha´ en god aften.

Birgitte sagde ...

Hej allesammen. Tusind tak for jeres kommentarer og fordi I kunne lide vores løsning med fliser. Det blev jeg glad for. Ja min "pind" må jeg sørge for at passe rigtig godt! Jeg kan rigtig godt lide maj måned hvor man kan begynde at få haven til at se ud som man gerne vil. Det er en rigtig god tid.
Lisbeth: Jeg har altid klippet min hængepil og den har altid været tæt og pæn. Der bliver dog nogle få grene inderst inde, som virker døde men dem klipper jeg bare væk. Det vokser meget i løbet af en sæson. Det er mine erfaringer, jeg håber, du kan bruge det.