tirsdag den 9. oktober 2012

Bærbedet, blomster og oprydning

Nu er frøene fra Thompson and Morgan kommet
Det tog kun en uge.


Rundt om mit bærbed vil jeg gerne plante mine buksbomstiklinger, som jeg satte sidste år. Jeg ved dog bare ikke om jeg skal potte dem op. Jeg synes, jeg har læst et sted, at man først kan plante dem ud i haven, når de er toårige, så det vil sige, at jeg skal plante dem til september næste år.


Jeg har en flamingokasse i drivhuset med over 100 stiklinger. Det er nok ikke alle, der har fået rødder, men jeg kan dog se, at flere af dem er vokset. De er jo nok lige lovlige små at plante ud i bedet nu, så jeg må nok igang med at potte dem op og vente til næste år!
Men når der så kommer en buksbomkant rundt om bedet, så er det meningen, at jeg skal have tagetes Vanilla Ice udenom igen. Men til næste år bliver der nok kun en kant med tagetes'en.Jeg tror, de vil give en god effekt og få bedet til at se spændende ud!

I går fik jeg tømt drivhuset og plukket de sidste tomater ind, så nu har vi tomater til de næste par dage og så er det slut! Mine black zebra tomater har givet ret godt, så jeg skal lige huske at tage frø fra de sidste.
Den stod på oprydning i haven i søndags.


Chokoladeblomsterne har jeg ladet blive lidt endnu, da jeg synes de var for fine at klippe ned og tage ind. Den røde dahlia er også fin endnu og bagved den står en purpur heuchera, som kan overvintre i krukken.


Kanna'en er også en knoldplante, der skal overvintre frostfrit. Den kommer ind i afdeling C i udhuset og vil blive klippet ned, men jeg synes, det var synd at gøre det nu!

Der er stadig en del blomster i haven:
Den lille plante i den sorte potte er en lille troldepil-stikling.

Jeg fik også luget i bunden af haven og sået græs på det stykke bar jord, der var.


Jeg vil gerne have græs helt op til kanten.
Bedet langs med orangeriet er nu fyldt med forårsløg, som er fra sidste års krukker.


Det er hvide, cremefarvede og lysegule tulipaner og narcisser - flest tulipaner, så det er jeg noget spændt på! Det er også dette bed, der skal beplantes med alle de blomster, jeg skrev om den anden dag, som jeg skal så inde. Jeg håber, de vil dække de nedvisnede forårsløg.
Nu skal jeg så rød kvan. Jeg læste lige på CD's blog i går, at de skal sås, når de er tørre, så det er nu!

9 kommentarer:

Høneballehaven sagde ...

Jeg har også sået kvan i dag :)
Du har da stadig en del blomster i haven, men snart er det slut med det hele, i hvert fald hvis den lovede frost kommer i morgen nat.
Har du overvintret chokoladeblomst? Jeg kan ikke huske om det var dig, der gjorde det.
Med hensyn til buskbomstiklingerne, så er Henrik Den franske have nok den, der ved mest om det, tror jeg, så du kan da spørge ham.

Jette sagde ...

Godaften Birgitte.Hvor har vi travlt med at nå at få alt på plads
inden vinteren.Jeg skal også have sået kvan i morgen.
Hvad gør du med chokoladeblomsten?Jeg har også sået en masse akelejer-håber de bliver til noget.
Jeg kan se at feltet med de faste læsere også er væk hos dig.Ved du hvorfor?-folk kan jo heller ikke tilmelde sig.Knus Jette

Frk. Anemone sagde ...

Ja, der er nok at gøre på denne tid af året også - sætte løg, rydde op, hente ind... Jeg har vist også en lille chokoladeblomst, jeg skal have reddet - vil lige følge med her, hvad I andre gør ved jeres...

God aften, Birgitte :)

Bente sagde ...

Ja nu er der efterårstravlhed og der bliver sået i det ganske danske land. Jeg har da også en chokoladeblomst, som hellere må komme i udestuen, den havde jeg glemt.
Jeg kan heller ikke hjælpe med dine buksbom, så du må nok følge Lisbeths råd.

Henrik sagde ...

Kære Birgitte.
Skynd du dig at plante dine buksbom ud i haven, der er stadig en måneds vækst tilbage. Ellers som et generelt tip kan man sige at planter der smider blade plantes i det sene efterår, og stedsegrønne i foråret. Men ingen regel uden undtagelser.
Normalt omprikler jeg de nye buksbomstiklinger til det blivende sted i september året efter jeg klippede dem, hvis ikke bedet er klar, kan jeg anbefale en plantesæk . Her kan de fint stå indtil næste år og vokse til.
Henrik

Fru Skipper sagde ...

Sikke meget du har nået. Men nu varer det heller ikke længe inden nattefrosten kommer snigende....

Heidi sagde ...

Hvor er du flittig og har fået meget fra hånden. Jeg har ikke tømt krukkerne eller sat løg endnu, men jeg har ferie i næste uge og har bestilt godt vejr, så skal der ske lidt i haven ;o)

Birgitte sagde ...

Hej allesammen. Tusind tak for jeres søde kommentarer. Jeg vil nu lave et indlæg om at overvintre chokoladeblomst. Tak Henrik for dit råd om buksbomstiklingerne. Jeg tager chancen og planter dem ud i bedet, når vi kommer til weekenden. Det lyder som det rigtige. Til Jette: Der er mange der har problemer med deres faste læsere, såvidt jeg ved, er det fordi blogger.com har lavet en ny forretningsgang, hvor denne funktion er udgået, men der er dog også mange, der stadig har sine faste læsere. Jeg har forsøgt på flere måder at få dem tilbage, men ingenting virker. Du kan evt. se mere på www.cupcakebyme.dk. Hun har en metode, som måske vil virke hos dig.

Staudefeen sagde ...

Hvor du får ryddet op! Det står programmet også på her hos mig - er lidt bagefter i år pga. travlhed i butikken (men det klager jeg ikke over!!!) ;-)

Kh. Marlene