onsdag den 24. august 2016

Roser og Oldemors potteplanter.

Nu er roserne ved at være igang igen!
Jeg har været på Gug Planteskole og i Plantorama for at købe gammeldags potteplanter. Meningen er, at de skal plantes i de syltekrukker, jeg købte i ferien og skal være i orangeriet.


Ukendt rose, men jeg er meget glad for den.


Mini-rosen Gemma, som jeg har i staudebedet to steder.


Brother Cadfael næsten udsprunget.


Her er den mere udsprunget.


Ukendt Austinrose. De har 12 år på bagen og er lige blomsterrige hvert år.


James Galway har mange knopper.


I mandags var jeg hjemme hos Villy og Lisbeth og lånte denne bog. Den glæder jeg mig til at læse. Jeg har nemlig fået den idé, at syltekrukkerne i orangeriet skal beplantes med gammeldags stueplanter.


Jeg købte fire stueplanter. Nogle at syltekrukkerne skal også bruges til et par stykker af mine duftpelargonier. Planterne er endnu ikke plantet over i syltekrukkerne. Den til højre er en rød flamingoblomst, til venstre elefantøre. Til højre i midten husker jeg ikke hvad hedder. Der var kun dens latinske navn på etiketten. Det samme gør sig gældende for den, man lige kan skimte bag Elefantører.
Nu er det meningen, at jeg skal arrangere disse planter sammen med citrustræerne, når de skal ind. Så skal jeg have to hjørner i orangeriet med disse sammensætninger. Måske skal jeg pynte op med nogle gamle æblekasser også. Dem har jeg nemlig nogle stykker af.


En husfred på tallerkenrækken.

Jeg er ikke bekymret for vintertemperaturen i orangeriet, da vi nemlig har bestilt en varmepumpe, som skal supplere pilleovnen. Årsagen er, at når der er frost udenfor, varmer pilleovnen kun op til ca. 15-18 grader. Den kan ikke komme højere op, så derfor har der kun været varme til planterne. Det har jeg været virkelig glad for, men nu kunne vi godt tænke os at opholde os noget mere derude om vinteren. Det bliver nok ikke hver dag, men nok mest i weekenderne. Så vi vil godt kunne varme det noget mere op, så vi kan drikke vores morgenkaffe derude. Og lige sådan er det også en god oplevelse at være derude, når haven er dækket med sne.

Kombinationen gammeldags stueplanter og middelhavstræer synes jeg er spændende. Det var også sjovt at kigge efter de gammeldags planter på planteskolen og i Plantorama. Der dukker mange minder op fra barndommen, hvor man havde disse planter. Det er nok lidt nostalgisk, men det gør mig ikke noget:)


2 kommentarer:

Høneballehaven sagde ...

Hej Birgitte
Spændende idé med gammeldags potteplanter i syltekrukkerne, det er orangeriet oplagt til, kan jeg god se. Bare de så kan holde til den ekstra varme I vil have på derude, men jeg kan godt forstå jer, det må være hyggeligt at sidde derude og nyde varmen, mens I kigger ud på sne og fugle.
Rita med bloggen Blomstertøsens have har mange gammeldags potteplanter, men hun bor lidt for langt væk for dig, så skal du fri til Lene, hun vil måske køre dig en tur derned.

Birgitte sagde ...

Hej Lisbeth. Mange tak fordi du har tilmeldt mig stueplante-gruppen på facebook. Ja, jeg tror,det bliver rigtig fint med stueplanterne i orangeriet og det bliver spændende at se kombinationen med middelhavstræerne. Det kunne være en fin udflugt til Blomstertøsems Have. Jeg må se, hvad jeg kan gøre!