lørdag den 28. juni 2014

Klatreplanter

Det er hyggeligt med klatrestativer i en lille have som min!
Jeg har læst flere steder, at hvis haven ikke er så stor, kan man have planter i højden. Det har jeg taget til mig og i vores have har vi 5 klatrestativer i krukker. Vi har også klatreplanter opad plankeværket (forskellige roser), hvor der er sat rionet op og så har jeg mine to rosenstativer. Nu skal det handle om klatrestativerne i krukkerne.


Lathyrus har jeg haft i flere år og tager frø hvert år og sår dem selv. Jeg har kun én slags og det er den, der hedder Flagship.


Når jeg planter lathyrus i krukker, har jeg fundet ud af, at krukken skal være ret stor og ret dyb. De skal vandes meget hver gang - jeg vander hver 3.dag i øjeblikket og de får ca. 4-5 liter hver gang. I nat har det regnet en del og også her i formiddag, det betyder, at jeg kan vente nogle flere dage med at vande og at vandtønderne bliver fyldt op igen - dejligt!!


Her er det andet stativ også med Flagship. De er placeret i samme krukkebed i hver sit hjørne. Bedet er blåt og lilla. Man kan lige se lidt af kæmpeverbenaen i venstre side. Der er så mange ærteblomster, at jeg kan plukke buketter ind.


Klatre-løvemunden har jeg vist flere gange. Jeg har byttet mig til frø og er så taknemmelig for det. Den er meget spændende. Jeg har set på nettet, at blomsterne bliver blå. Jeg er spændt på at se dem!


Purpur vingetobak har jeg googlet. Jeg har to i to klatrestativer, men ifølge nettet er det slet ikke en klatreplante - det troede jeg, det var. Men de kan blive høje, så måske er det ikke så dumt alligevel. Blomsterne dufter om aftenen og tiltrækker natinsekter. De bryder sig ikke om for meget regn og heller ikke gødning.


Her er det andet stativ mage til. Der er ingen blomster endnu. De er ret vandkrævende når de er nyplantet. Jeg har selv sået dem i orangeriet og også en anden variant, nemlig med limegrønne.


Blandt de nedvisnede perlehyacinter har jeg plantet den limegrønne vingetobak ud. De er slet ikke nær så store som dem i krukker, men de har heller ikke fået nær så meget vand. Jeg håber dog, de snart får godt fat, når vi nu endelig har fået noget regn! De står i det limegrønne og abrikosfarvede bed. Det trænger virkelig til vand!


Den røde pralbønne gror nærmest som om, den får betalt for det og inden længe kommer der røde blomster, der bliver til bønner. Jeg synes, denne plante er så sjov og den kan rigtig brede sig her opad endevæggen af udhuset. Til venstre ser man mine salgsplanter. Det er lammeøre og rødbrune dagliljer. Det er lidt krævende at vande dem oveni alt det andet, så jeg håber, jeg kan få dem solgt snart! De er også blevet ret store.

Jeg må bare vise min Alchymistrose igen.


Den er jeg meget glad for!
Nu tænker jeg på, hvorfor jeg ikke tog et oversigtsbillede af haven med alle stativerne, så man får fornemmelsen af placeringerne i haven. - Det gør jeg lige!


Sådan - taget fra 1.salen.
På denne græsplæne kunne jeg godt tænke mig et eller andet sted et lille rundt bed med stjerneskærm. Det vil jeg sætte på listen til næste år - tror jeg!

4 kommentarer:

Høneballehaven sagde ...

Godt med et oversigtsbillede, det ser fint ud Birgitte. Jeg har ikke stativer i haven, men bruger træerne,jeg undrer mig over, at du kun har en slags lathyrus, du som sår så meget. Du har godt nok mange krukker at vande og passe, men det ser jo flot ud.

Frk. Anemone sagde ...

Flagship har en skøn farve. Jeg tænker også at du da sagtens kan vove dig ud i flere forskellige lathyrus, der findes virkelig mange.

Fint med oversigtsbilledet.

Alchymisten er meget smuk, jeg kan godt se at jeg har noget at glæde mig til med mit nye eksemplar.

Det er sjovt med pralbønnerne, de er både dekorative som blomsterplanter og nyttige spiseplanter.

Jette sagde ...

Hej Birgitte.Jeg har også en del,stativer til mine roser og klatreplanter.Men har lige sat en klematis op af vores gamle æbletræ.
Er også rigtig glad for oversigtsbilleder.........og kan se at det jeg lige har vist vækker opmærksomhed.
Smuk Alchymist du har.
God aften knus Jette

Birgitte sagde ...

Hej allesammen. Tusind tak for jeres kommentarer. Dem er jeg glad for. Ja, jeg har tænkt tanken, at jeg egentlig godt kunne bruge nogle flere lathyrus, så det vil jeg nok næste år.