tirsdag den 2. april 2013

Tre sommerblomster mere

Sået i industrielle mængder i flamingokasser!
I går fik jeg sået Tagetes Vanilla Ice, som jeg skal have som bedkant rundt om bærbedet, hvor den indvendige kant består af bittesmå buksbomstiklinger, så forhåbentlig kan tagetes'en skåne dem lidt og holde dem fri fra kanten, hvor jeg suser forbi med plæneklipperen!Jeg er ellers ikke så vild med tagetes, men jeg kan rigtig godt lide farven på disse. Det er første år jeg har tagetes i haven, så nu skal de prøves! Der blev én flamingokasse af disse.

I to andre kasser har jeg sået Californica Sollys, som er abrikosfarvede og skal danne kant om ottetalsbedet i abrikos- og limegrønne farver.


Dem har jeg heller aldrig prøvet før. Sidste år forsøgte jeg mig med abrikosfarvede tallerkensmækkere, men der var så mange fejlfarvede røde imellem, så de tog overhånd og gjorde bedet temmelig rodet at se på, så det vil jeg ikke risikere igen.

De sidste sommerblomster, jeg såede i går, var den gammeldags Mamelukærme, som er frø, jeg har fået af min svigermor. Jeg såede 8 potter med dem og jeg skal have de fleste i krukker.


Dem har jeg haft held med før - også i krukker, så jeg glæder mig til at gense dem. Jeg skal også have nogle af dem i Østbedet ved Orangeriet.

Nu mangler jeg kun at så pralbønner og bordauxfarvede bønner, men det venter jeg lige lidt med endnu. De spirer og vokser som om, de fik betalt for det, så hvis ikke de skal gro udover det hele, som sidste år, ja så har jeg besluttet mig at vente lidt.
Jeg har også en lille smule frø af en rød Balsamin, som jeg skal have hele sommeren i orangeriet. Frøene har jeg taget fra sidste år, hvor jeg havde den i en krukke i indkørslen.

Nu håber og beder jeg ligefrem til at mine såprojekter skal lykkes, for jeg vil så frygtelig gerne have en stor blomsterrig frodighed også især fordi jeg skal holde åben have for Pelargonieklubben Nordjylland i starten af august, så må det jo gerne se ud af noget!
Jeg må også indrømme, at jeg på et tidspunkt frygtede lidt at jeg skulle vande uafbrudt i orangeriet med alle de planter, der er derude nu, men fordi temperaturen falder en del om natten, så holder potterne faktisk på fugtigheden. Jeg vander alle pelargonierne ca. hver 3.dag og det tager en halv time. Alle mine frølinger går jeg og ser til hver dag, dem vander jeg lidt hist og pist for at holde jorden fugtig. Jeg synes ikke, jeg bruger meget tid på vandingen og det er en positiv overraskelse, men jeg holder godt øje med det hele - faktisk så meget, at jeg glemmer at vande mine potteplanter inde i huset og det går jo ikke, så det må jeg lige ændre lidt på!

7 kommentarer:

Jette sagde ...

Hej Birgitte.Tagetes Vanilla.har jeg også sået,og de var oppe i løbet af tre dage.Det er også den eneste tagetes jeg synes om.Skal også have sået både hvide og rosa mamelukærme.Men nu er vejret jo så skønt,så der er masser af arbejde ude i haven.rigtig gode solskinsdage til dig knus Jette

Vivi sagde ...

Teagetes Vanilla og mamelukærmer hører også til mine yndlinge :-) Jeg er dog slet ikke nået til at tænke på at så blomster endnu, da jeg ikke har et drivhus de kan mellemlande i.

Bente sagde ...

Hej Birgitte
Det er også min erfaring med mine pelargonier....men samtidig piller jeg visne blade med videre. Så det er ikke meget tid, man i virkeligheden bruger.
Jeg havde den cremefarvede tagetes sidste år, den kan sneglene desværre også lide!

Lene sagde ...

Din tagetes er rigtig flot, jeg er heller ikke så meget for tagetes, men har sået lidt af de almindelig. Jeg vil prøve at plante dem i drivhuset, der siges at de er med til at holde utøj væk, så det skal prøves
Med venlig hilsen
Lene Jensen Nordjylland

Casa Rosen- en Kolonihaveblog sagde ...

Er det nu ? så må jeg igang i morgen.
Jeg bryder mig heller ikke så meget om tagetes men Vanilla er indkøbt de skal stå mellem roserne og gøre dem godt.Den er faktisk ikke så slem enda..;) og hvis den også er god til at spire så er det et hit.
Kh Linda

Heidi sagde ...

Hej Birgitte - Glæd dig til dine vanilla ice, de er så trofaste sommeren igennem. Jeg tror vi er mange der har det ret svært med tagets, men de har så fine egenskaber at de næsten ikke kan undværes i haven. I år har jeg sprunget vanilla over og istedet prøvet en småblomstrende med appelsinduft. Frøene kostede kun 12 kr, så kan jeg ikke li dem, er der ikke sket den store katastrofe.

Birgitte sagde ...

Hej allesammen. Tusind tak for jeres kommentarer og om jeres erfaringer med Tagetes. Det lover jo godt. Jeg glæder mig meget til at det hele skal plantes ud i haven - der går jo nok ikke mere end ca. halvanden måned. Her hos os er jorden stadig frossen,s å jeg kan stadig ikke rigtig lave noget i haven, men det får nok snart en ende!