onsdag den 12. oktober 2011

Overvintring af oliventræ

De varsler frostgrader og i dag onsdag den 12.10.11 kom oliventræet ind.
Nu tør jeg ikke lade oliventræet stå ude længere. Det kan vist godt tåle lidt frost, men jeg tager ingen chancer, da det oliventræ er blevet stort og flot og så har det heller ikke været særlig billigt!
Sidste år satte jeg det ind i afdeling C ligesom i dag og så vandede jeg ca. engang hver 3.uge med 5 liter vand. Det samme vil jeg gøre i år.


Jeg har læst et sted, at oliventræer godt kan lide fugt om vinteren og der er lidt fugtigt i mit blomsterrum. Jeg måtte klippe noget af toppen af for at grenene ikke skulle bøje sig langs loftet. Det afklippede satte jeg direkte i en potte med jord og nu har jeg to potter med ca. 10 grene. Hanne skrev på min blog, at det nok er Hard Wood stiklinger, som skal sættes i efteråret og slår rod til foråret. Det er jeg spændt på at se om det lykkes mig.
I rummet er temperaturen lige nu 16 grader, men den falder ned til ca. 5-10 grader og det var i hvert fald sidste år en rigtig fin temperatur for træet. Jorden i krukken var fugtig hele vinteren igennem. Træet tåler ikke at tørre ud, så jeg har lært at holde jorden fugtig hele tiden igennem vinteropbevaringen. Det vil helt sikkert tabe nogle blade, men til foråret kommer der hurtigt nye blade igen.

7 kommentarer:

Henrik sagde ...

Hej Birgitte

Rigtig flot oliventræ du har der.
Jeg har et der har overlevet flere vintre i en garage. Sidste vinter overlevede et lille et plantet ude hele vinteren.
Glæder mig til at se billeder af dit oliventræ til forår.

Unknown sagde ...

Flot træ du har, jeg har købt et oliventræ i Frankring da vi var på sommerferie, så skrive dit vandings tip bag øret.
Annette

Høneballehaven sagde ...

Flot oliventræ og du har helt styr på, hvordan det skal passes. Det er også ærgerligt, hvis de dør, især når det har været dyrt.

Hanne i haven sagde ...

Sikke et flot oliventræ du har. Jeg kan godt forstå at du vil passe på det :-)
Jeg har kun et lille et, men jeg er alligevel rigtigt glad for det. Det overvintrer som dit, i mit opvarmede drivhus og med vand ind imellem i løbet af vinteren.
Forskellen på hard-wood stiklinger og soft-wood stiklinger, er at hard-wood kan tage måneder om at slå rod, hvor de andre slår rod på nogle uger.
Du kan prøve at google det. Jeg kender desværre ikke de danske ord for det.

Birgitte sagde ...

Hej Henrik. Tusind tak for din kommentar og fordi du følger med. Det er jeg glad for.
Hej Annette. Tusind tak for din kommentar. Det lyder spændende, at du har købt et træ i Frankrig. Havde du det i bilen på vej hjem? Jeg håber, det lykkes at overvintre det.
Hej Lisbeth. Tusind tak for din kommentar. Jeg bliver altid glad,når du skriver.
Hej Hanne. Også tusind tak til dig. Og tak for din viden. Det er nyt for mig og jegvil prøve at google ordene. Jeg er meget glad for,atdu også følger med her på bloggen.

Anonym sagde ...

Hej . Jeg har 2 store oliventræ som jeg sidste vinter tog ud af de store potter og plantede opaf en sydvendt mur men havde gravet et så stort hul at der kunne komme massevis af de tørre blade fra bøgehækken nedest i hullet og op omkring siderne så jord og blade og lidt kviste som dække .det fungerede fint og jeg fik da også små oliven på træret i år. Hmm tænker nu om det var held og den milde vinter som ikke ødelage mine træ . Og tør jeg det igen eller hvad mener i derude for kan høre de ikke tåler for meget frost, . Jeg har ikke mulighed for at have dem inde kun i en overdækket udestue med åben til sydsiden.

Anonym sagde ...

Hej! Jeg har fået min datters oliventræ på 1½ m til vinteropbevaring i min forgang. Jeg forsøger at holde temp. på 16 grader. Tak for tippet med vanding hver 3. uge og at det endelig ikke må tørre ud.Der sad en del små oliven på det, da det blev afleveret ca. 1. dec. Nu er det ved at sætte nye skud. Kan mon det passe så tidligt på året? Hilsen Sonja