mandag den 27. januar 2014

Farvetemaer i haven

Et bed ad gangen.
Jeg tænkte, at jeg de næste dage vil forsøge at beskrive farverne i min have. Farver betyder meget for mig og jeg synes, det skaber frodighed, men jeg sætter en ære i, at farverne passer sammen, derfor har jeg opdelt mine bede i farvetemaer.
Nu vil jeg beskrive det blå og lilla krukkebed.


Bedet består hovedsageligt af dahlier, som jeg forspirer i orangeriet, så de kan blomstre længe. De er alle lilla. Det blå i bedet er alle frøplanter, jeg selv har sået og plantet ud. På dette billede er det en lilla dahlia og en blå dusksalvie.


På den anden side af dusksalvien har jeg en staudesalvie. Med disse to er farverne næsten tone i tone. Dette stræber jeg ikke efter, da jeg synes, det er meget svært. I stedet forsøger jeg, at sætte nogle farver sammen, der klæder hinanden og ikke støder øjet.


Som baggrund i bedet - opaf udhuset - har jeg to krukker med stativer med lathyrus. Dem har jeg haft i haven i en 3-4 år og samler frø ind hvert år. Når man kun har én slags lathyrus i haven, er man mere sikker på, at de nye frøplanter bliver som moderplanten.

Jeg har også blå lavendler i bedet - dem har jeg godt nok købt! Derudover har jeg som en kontrast mørkløvet heuchera i en zinkbalje.


I kanten i den ene side har jeg de blå lavender og flere staudesalvie.

De sidste planter i bedet er duftpelargonier med lilla blomster. Dem har jeg sat i ret store krukker og det betyder, at de i hvert fald er planter på en halv meters højde.


Her er det en anden lilla dahlia i bedet. De ser lidt lyserøde ud på billederne, men de er altså lilla!


Her er bedet sidst på sæsonen, hvor planterne ser noget falmet ud. Det er ikke lige så frodigt, som da det var på sit højeste, men man får da en fornemmelse af størrelsen af bedet.
Jeg har samlet mange frø af dusksalvien, da jeg gerne vil have flere krukker med den. 
Det smarte ved et krukkebed er, at man kan flytte rundt på planterne, så de altid tager sig ud fra deres bedste side, men det er også tidskrævende, da man skal sørge for at vande dem. De to ydersider ser man ikke rigtig, men der er altså lathyrus og dahlier, som ikke er med på billedet.

3 kommentarer:

Frk. Anemone sagde ...

Det ser bare dejligt ud, farveafstemte bede/krukker er også et hit her hos mig, men det er jo en disciplin som man kan blive ved at arbejde på, dejligt :)

Dusksalvien er genial, den passer ind mange steder og er så diskret og alligevel stærk.

Høneballehaven sagde ...

Flotte bede men et stort arbejde med krukker. Hos mig skal det også være farveafstemt, ellers bliver de flyttet, det er ikke så nemt, som når de står i krukker, men det skal passe sammen.

Birgitte sagde ...

Hej Ulla og Lisbeth. Tusind tak for jeres kommentarer. Jeg er helt enig med jer og synes også, farverne skal passe sammen, men man bliver nok aldrig helt færdig!