søndag den 27. november 2011

Stauder

Flytte, dele, klippe og forære væk!
I 2004 flyttede vi ind i vores hus. Dengang var der kun en græsplæne og to opstammede hængepil. Jeg vidste ikke ret meget om havearbejde, men blev fortalt af venner og bekendte at jeg skulle starte med stauder! Dem kan man altid flytte rundt med, hvis det ikke bliver lige som man havde tænkt. Det er noget andet med træer og buske.
Vores hus er en gammel villa i to plan og er hvidt. Derfor forestillede jeg mig dengang, at jeg kun skulle have røde og hvide farver i haven, så det ligesom blev en rigtig dansk sommerhave!

Sommeren 2008
Dengang vidste jeg intet om at plante i farvekombinationer eller tone i tone, men haveinteressen var vakt, så jeg kiggede på haveprogrammer i fjernsynet og i bøger.


Efterhånden fandt jeg ud af, at lyserød var en farve, man kan få rigtig mange forskellige planter i, så jeg begyndte at købe lyserøde stauder. Jeg havde læst i bøger, at man skulle sammensætte planterne efter lysforhold, højder og blomstringstider, så det forsøgte jeg at kombinere. Stauder i krukker var også spændende.
Sådan noget som jordforhold og gødning gik der lang tid før jeg fandt ud af, men det har jeg styr på nu.
Nu har jeg mange stauder i mine to store staudebede og jeg er spændt på til næste år at se, om jorden bliver helt dækket.


April 2011
Jeg har flyttet stauder, delt nogle og foræret dem væk. Næste år er staudebedet fyldt op og jeg er spændt på hvor meget jeg må dele. Jeg har en lille drøm om at have et lille hobby-plantesalg ud til vejen, hvis jeg skal dele mange planter. Vi bor godt nok helt nede i bunden af en blind villavej, så der kommer ikke mange forbi. Måske er det lidt pjattet!

De stauder, der er sat i bedet, skulle meget gerne variere både i løvform, blomsterform, men have nogenlunde samme højde, med høstanemonerne som de højeste bagest i bedet. Jeg har forsøgt at holde mig til samme farvenuancer, men dér tror jeg stadigvæk har jeg lang vej, før det bliver helt perfekt!


Sådan så skyggebedet ud i forsommeren. Nu er alt det lyserøde væk og bedet består kun af gule og hvide planter. Også her har jeg forsøgt at variere former og har kun skyggetålende planter. De gule farver er holdt i de lyse og cremefarvede variationer.Nu har jeg, efter at have stiftet bekendtskab med andre havebloggere på nettet, fået blod på tanden og har allerede gennemført mange flere projekter end jeg nogensinde havde turdet drømme om. Og jeg har da også nogle stykker til næste år. Så her i vintermånederne bruger jeg mange aftener på haveblade og bøger og er på udkig efter de lidt mere sjældne stauder. Verden er jo blevet meget større fordi man bare kan google planterne på nettet og vupti, så popper der hjemmesider op, som sælger planten!

Min største interesse er dog at lave planterne selv - enten fra frø eller stiklinger. Lige siden jeg var helt lille, spurgte jeg altid, hvor vi kom hen, om jeg måtte få en stikling fra deres blomster. Min vindueskarm på mit værelse var altid fuld af stiklinger og jeg passede og plejede dem for at de skulle gro. Jeg tror, det er en stor tilfredsstillelse for mig at se planter, der udvikler sig og at man kan dele dem eller tage frø. Nu er det bare blevet lidt mere avanceret, for jeg vil gerne finde de planter, der er sjældne, så jeg har noget ikke så mange andre har!
En anden drøm, jeg går med i maven, er jeg måske engang kan holde åben have, men det kræver jo, at man har noget at vise frem og dertil er jeg ikke rigtig kommet endnu.

Min allerstørste drøm er et orangeri, for så kan jeg rigtig boltre mig med frø og stiklinger og alle de mest spændende pelargonier. Anders er gået med på, at vi en dag skal få bygget et og jeg sparer og sparer op til det. (Jeg vil helst kunne betale uden at skulle låne for mange penge). Jeg tror, det lykkes mig indenfor en overskuelig fremtid, hvis det går som planlagt!!

Opstammede dværgsyrener med hængepelargonier i bunden af krukkerne.
I dag er det jo første søndag i advent. Vi vågnede kl. 6 og stod op, så der var bullermørkt udenfor med regn og stormvejr. Alle stearinlys blev tændt i stuen og mine udendørs lyskæder og julestjernen i vinduet blev også tændt.


Det første lys er tændt og ved siden af adventstagen står mine to "kyssenisser".På køkkengulvet ved terrassedøren i køkkenet står der også to nisser. Man skulle tro, de lige var kommet ind udefra med hjemmebagte boller!!!
Rigtig god søndag til dig, der kigger med.

9 kommentarer:

Vivi sagde ...

Skønt indlæg om din stadehave. Vi udvikler os heldigvis med tiden og bliver klogere og klogere på det der optager os.
Ang. åben have, så tror jeg det er svært selv at blive så tilfreds med sin have, og synes man har nok at byde på, selvom andre forlængst mener man har nok, til at åbne sin have ;-)
Hvis du er medlem af haveselskabet, og dine venner og familie mener du har en fantastik have, vil det være oplagt at åbne haven i forbindelse med deres årlige "åben have" (eller hvad det nu er det hedder) arrangement :-)
De fleste med stor haveglæde har som regel noget at byde på :-)

Vores lokale havekreds spurgte om de måtte komme på besøg her gennem flere år før jeg sagde ja til det. Jeg syntes ikke jeg havde nok at byde på, men det var vel i bund og grund min perfektionisme, det handlede om. Når de spurgte var det vel fordi de mente der var noget at se på ;-)

Susanne sagde ...

Kan helt følge dig ift. gerne vil udvikle haven og sigter mod 'perfektion'. Og jeg tror, som Vivi, at vi selv er de største kritikere. Men du er jo allerede godt på vej med de bede, som du har beskrevet i indlægget.

Jeg arbejder også mod at få en spændende have, men i første omgang handler det om for mig at få opbygget monokrone bede uden at skulle betale en bondegård og så må jeg med tiden skifte ud og flytte rundt. Heldigvis er haven ikke statisk, men i evig forandring - det er jo det, som også gør det spændende.

Jeg må hellere se at få adventsstagen frem, så det første lys kan blive tændt. Ha' en dejlig søndag :-)

Helle sagde ...

Dejligt med drømme og planer - vinteren er god til sådanne "studier".
Også her står et orangeri/væksthus højt på ønskelisten, det er dog ikke indefor rækkevidde i nærmeste fremtid.....men drømmene har vi da lov at ha´ :o)
Kh Helle

Høneballehaven sagde ...

Hold da op Birgitte, du har store planer, og de skal nok alle blive til noget med den idealisme, du lægger for dagen. Men pas nu på det ikke bliver for perfekt, mindre kan gøre det, også når du skal vise din have frem. Folk ser ikke efter det perfekte, men helheden i din have. Du kan altid fortælle, at du selv har fremdyrket det meste, så bliver de imponerede.
Det med de sjældne planter kan jeg nemt genkende, det går jeg også meget efter. Men jeg har ikke så mange stauder, det er mere træer og buske og rhododendron, jeg går efter og så lige lidt roser ;o)
Søde små nisser I har.

Marianne sagde ...

Hvor er det dejligt at følge med i dine tanker og planer, drømme og overvejelser. De ekkoer meget af det, der sker 'indenfor vesten' hos mig. Et lille havesalg f.eks. Hi hi. Folk synes i forvejen at jeg er plimskør. :D

En ting, jeg har tænkt på, er om en åben have behøver at være 'perfekt' eller fuld af uhyre spændende planter. For mig, er det også -eller næsten mere - spændende at følge med i folks havesmag, deres ideer, i projekter og i den proces, man er midt i (All the time).

Birgitte sagde ...

Hej Vivi. Tusind tak for din kommentar. Den blev jeg rigtig glad for. Du gav mig lidt mere mod angående åben have. Jeg er ikke medlem af haveselskabet, men Pelargonieklubben Nordjylland, men nu overvejer jeg at melde mig ind i Haveselskabet!

Hej Susanne. Tusind tak for din kommentar. Den blev jeg også rigtig glad for. Hvor har du ret. Haven er under evig forandring og det er vi vel egentlig også. Jeg tror, det er derfor, det er så spændende med havearbejdet, man ser resultaterne lige med det samme hver gang man har udført noget. Det er en stor tilfredsstillelse!

Hej Helle. Tusind tak for din kommentar. Jeg blev også rigtig glad for at læse, at vi er flere, der har drømme. Forventningens glæde kan nogle gange være større end at få opfyldt forventningen. Jeg VIL have et orangeri - har snakket om det i to år, men økonomien skal lige være til det!

Hej Lisbeth. Tusind tak for din kommentar. Den er jeg glad for, du giver mig mod på det med åben have. Du har en pointe med det, at jeg selv laver mange af planterne. Det er nemlig interessant!

Hej Marianne. Tusind tak for din kommentar. Den er jeg glad for. Jeg blev rigtig glad for at læse om din interesse for hvad andre går og foretager sig og for din nysgerrighed i den retning. Sådan er jeg også selv, jeg kan rigtig godt lide at være sammen med mennesker, der har en eller anden form for ambition - det er spændende! Tænk hvis vi begge to starter et lille havesalg, det kunne være sjovt. Det gør ikke noget at vi er en smule skøre!!!

Hanne i haven sagde ...

Tak for dit spændende indlæg :-) Jeg elsker at høre om andre have-nørders tanker, planer og drømme.
Jeg har det ligesom dig, at det er sjovest selv at have 'lavet' planterne, og jeg har efterhånden rigtigt mange som har en historie. Jeg havde også vindueskarmen fyldt med stiklinger som barn :-)
Det med den åbne have kan jeg helt følge dig i. Jeg har i flere år gået og leget med tanken om at åbne min have 'en dag' via Haveselskabet. Men jeg syntes heller ikke at min var god nok endnu.
Jeg kan dog virkelig anbefale dig at prøve med en åben Bloggerhave istedet.
Jeg havde jo min have fyldt med have-nørder her i efteråret, husker du nok, og det var sådan en positiv oplevelse. Jeg gør det ihvertfald helt sikkert igen til næste år. Så det skulle du prøve :-)

Helena sagde ...

Jag förökar oxå mycke själv det är ju så roligt!O man får många plantor till liten kostnad :-)
Dvärgsyrenen Paladin skulle jag vilja ha i kruka.Är det den du har?
Hur gör du till vintern med dom?
KRAM från mig!

Birgitte sagde ...

Hej Hanne. Tusind tak for din søde kommentar. Den blev jeg glad for. Ja vi kan vist roligt kalde os for havenørder. Det var en god idé med havebloggerbesøg i min have. Det vil jeg overveje, men jeg bor desværre langt væk - nord for Limfjorden - så det er en lang tur for mange. Jeg vil forsøge at komme med til både Samsø og Kolding næste år og så kan det være, jeg lufter muligheden for et havebesøg hos mig selv! Jeg læste om din dag i haven og det lød bare så hyggeligt, så jeg var helt misundelig. Til næste år, hvis du holder det igen, vil jeg alliere mig med min svigermor i Herlev. På den måde har jeg mulighed for at komme forbi din have, for det er noget jeg rigtig gerne vil. Jeg har jo fået anskaffet en del planter fra inspiration i din have, så det kunne være så sjovt at se, hvordan det er hos dig!

Hej Helena. Tusind tak for din kommentar. Den blev jeg glad for. Jeg må desværre sige, at jeg ikke husker sorten på mine dværgsyrener. De står i hver sin kæmpe-krukke (jeg tror, der er godt og vel 50 liter jord i hver krukke). Jeg lader dem stå ude hele året rundt i al slags vejr. Jeg hverken pakker dem ind eller dækker jorden. De står der bare hele tiden. Det har de gjort i 5 år og det er gået fint hvert år!