søndag den 4. juni 2017

Rosenhaven.

Roser, valmuer, lupiner og storkenæb.
I dag har jeg luget hele rosenhaven og der var nærmest valmuer overalt, så jeg har håndluget det hele for at få rødderne med op.


Det har regnet hele formiddagen, men over middag var der fint vejr. Jeg har blandet bonderoser og pæoner skiftevis med hinanden. Bonderoserne er først, men der er store knopper i to pæoner, som er Beauty of Bawl. De tre andre har endnu aldrig blomstret, men måske kommer de til næste år. Jeg tror nok, de hedder Sarah Bernhard.


Jeg overvejer lidt at flytte mine kongeliljer til dette bed, men jeg er ikke sikker på, at de får plads nok, da bonderoser og pæoner nok kommer til at dække hele bedet.


Roserne Brother Cadfael og Heritage i dette bed har haft rigtig svært ved at blive flyttet. Nu besluttede jeg mig her til aften for at klippe tre af dem helt ned, da de alligevel bare stod med bare grene. Det er en sidste chance for at se om de overhovedet kommer igang. Valmuerne er Claus Dalby valmuen.


I foråret købte jeg 4 Lupinus Blossom og sørme om ikke to af dem nu er i blomst! Dette bed består af storkenæben Rozanne, som skal dække hele bedet og så er det meningen at lupinerne skal komme op i grupper som overstandere. Storkenæben bliver kun 40 cm høj.
Jeg læste i et haveblad, at der skulle ca. 8 storkenæb til en kvadratmeter. Jeg har 9 til 3 kvadratmeter. Jeg var til Bangsbo Blomsterfestival i går og ledte efter denne storkenæb, men fandt den desværre ikke. Dem, jeg har, har jeg købt på nettet. Måske skulle jeg købe nogle flere.


Den er da fin - jeg elsker bare lyserødt:)


Jeg fik også luget ca. en halv meter ud for stolperne i hele længden, så jeg kan være sikker på, at de nye klatreroser kan gro i fred uden at få konkurrence fra græs og ukrudt.


Jordbærrene mellem stolperne blev også luget. Der er begyndt at komme grønne bær.


Her er der også luget en række på ca. en halv meter.


Jeg har plantet brogetbladet hostaer ud under de opstammede syrenhortensiaer i dag. Det er lidt svært at se med alle de løgvækster, der er ved at visne ned. Jeg glæder mig til, at hostaerne bliver så store, at de dækker over det. Jeg vil gerne have an kant ud for stolperne også for at græsset ikke skal vokse ind i roserne. Jeg tror nok, jeg har overtalt Anders til at lave det:)


Det græs, jeg såede for en måneds tid siden, er nu ved at komme godt på vej op.


Hvis ikke roserne kommer sig i løbet af sommeren, skal jeg måske skifte dem ud med nogle nye af samme slags?


De små rosenbede ser ud til at have det fint. Jeg har sået lyserøde pom pom valmuer under dem.


Med den regn vi har fået i dag og det sidste stykke tid, så skal det nysåede græs nok snart få ordentlig fat.


Bagved de store stolper har jeg luget alt græsset væk og har tænkt, at det skulle være bar jord, da jeg ikke kan komme bagved med plæneklipperen. Under hækken vokser en lyserød storkenæb. Måske lader jeg den brede sig ind mod stolperne.


Mens det regnede i formiddags, fik jeg fjernet alt vissent blad og blomster fra alle pelargonierne i orangeriet og fik sat de fire kæmpe duftpelargonier ud i haven. Denne her husløg kom også ud. I morgen skal jeg potte den om i en murerbalje og nyt jord. Den plastikpotte den har stået i hele vinteren er blevet for lille.


Jeg er lidt stolt over de her stedmoder, jeg selv har sået. Frøene har jeg fået af Eliane.


Denne her iris trode jeg var forsvundet. Den fik jeg for to år siden af fru Høneballe og jeg plantede den sammen med de andre iris. Jeg er så glad for, at den nu blomstrer - det er første gang.

Min tennis albue er næsten væk og det er ikke blevet værre efter dagens arbejde, så jeg fortsætter i morgen:)

8 kommentarer:

Høneballehaven sagde ...

Hej Birgitte
Prøv at fjerne lidt jord rundt om de roser, der ikke rigtigt vil i gang, det har jeg haft succes med.

marie sagde ...

Som altid har du gang i en masse planer. Din lupin er køn, men når den visner ned, forsvinder dine overstandere jo også. Hvis man mangler problemer, skal man bare investere i nogle roser:-)

Amah sagde ...

Hej. Du har gang i meget, det ser fint ud. Du har tidligere fortalt, din have er lille, hvor stor er den? Jeg har selv en forholdsvis lille have, og det interesserer mig, hvor meget man kan på lidt jord.
Hilsner fra Mette.

Anette Krogh Pedersen sagde ...

Hvor er det dejligt at du er kommet så langt med omlægningen af haven. Det ser rigtig fint ud. Den lyserøde lupin er da godt nok for lækker i farven, den må jeg holde udkig efter.

Kærlig hilsen Anette

Casa Rosen- en Kolonihaveblog sagde ...

Hej Birgitte

Du har godt nok nået meget siden jeg var på besøg. Det var godt dit græs er begyndt at gro.
Du skal altså ikke være bange for at klippe dine roser ned, jeg vil stadig sige de er for høje. 15 cm over jorden kan du godt klippe dem til og så er det vigtigt med masser af vand og gødning :o) Men det ved du jo nok. Så skal de nok komme igen.

Kh Linda

Frk Hall sagde ...

Hvor er du bare energisk og får lavet meget, og så endda med delvist uarbejdsdygtig arm. Det er altså godt gået. Jeg er også helt vild med lyserød, og især den lupin du her viser, er da utroligt smuk
Dejlige billeder

Rigtig god dag
Lone

Hos Villa Fryd/ Charlotte Neve Grün sagde ...

Hold da op Birgitte du har nået meget siden Linda og jeg var på besøg.
Så meget smukt du har i din have og lige som dig elsker jeg også lyserødt.
Min have er hvid og lyserød.
Jeg skal have lavet et nyt bed. Et Casa Rosen bed og det skal være lyserødt.....

Masser af knus
Charlotte

Birgitte sagde ...

Hej allesammen. Tusind tak skal I have. Hej Lisbeth. Tak for dit råd, jeg har allerede benyttet mig af det. Ja, roser kræver en del! Hej Linda, ja, du har ret, de skal klippes godt ned og det har jeg gjort, så nu håber jeg på det bedste.
Hvor er det godt, at I også kan lide lyserødt - den er så romantisk den farve og så passer den så godt til grønt! Spændende med dit Casa Rosen bed Charlotte. Det håber jeg, du viser billeder af.