mandag den 19. maj 2014

Frøplanter fra orangeri til haven.

I dag vil jeg gennemgå planterne i det blå og lilla bed.
Planterne er sået i vores orangeri og dahlierne er forspirede.


14 beholdere med planter hvoraf de fire er med dahlier.


Mørkeblå lathyrys "Flagship", frøene er samlet ind fra haven sidste år og sået i starten af marts. Jeg lagde frøene i vand ca. et døgns tid, hvorefter jeg såede dem i en såbakke med små rum. Ca. 5-6 frø i hvert rum. Jeg har ikke priklet dem ud, men plantet hvert lille rum ud med alle 5-6 planter i hver i denne krukke.


Dusksalvie er sået medio februar. Frøene samlede jeg ind fra haven sidste år. De er meget spirevillige og jeg har fået 5 gange så mange planter som sidste år. I dette bed har jeg lavet tre krukker med den og så har jeg foræret 2 væk også. Frøene er sået i potter, og heller ikke disse har jeg priklet ud, men plantet enten 1 potte eller 2 potter i en krukke. Pga. det varme vejr skød de gevaldigt i vejret i orangeriet og blomstrede da de blev plantet ud.


Voksurt er sået medio marts og denne plante er utrolig spirevillig. Samtidig er det sjovt at samle frøene ind i sensommeren, da de ligner peberkorn og er meget nemme at "plukke". Den er sået i rootrainers, hvor den kan udvikle et stort rodnet. Som man kan se, er planten allerede rimelig i størrelsen. Den bliver ca. 60-70 cm høj i krukke og får masser af blå blomster, som humlebierne er ret vilde med. Jeg har ikke haft den i dette bed før.


Kæmpeverbena er også med i dette bed i år. Den bliver høj - ca. en meter eller mere med små lilla blomster i toppen. Den er også ret spirevillig og frøene såede jeg i starten af marts. Også de er samlet ind fra haven. I år har jeg den i to bede, da den også er med i det lyserøde og lilla bed. I det blå bed her, er den plantet i min zinkbalje. Jeg synes, den er vandkrævende hele sommeren igennem. De høje planter vælter ikke i blæst, de er ret stive og står strunk hele sommeren igennem.


Sidste år såede jeg blå staudesalvie, som der er i et par krukker, hvor de har overvintret. Så er der også blå lavendel. Den er som den eneste købt her i bedet.

Dahlierne satte jeg i potter primo april i orangeriet og de spirede hurtigt. Nogle dahliaknolde var dog så store, at de blev plantet ud direkte i krukken her for ca. 14 dage siden. Nu spirer de pånær to.
Jeg mangler at sætte en gammel trækasse med duftpelargonier forrest i bedet. Jeg synes, de passer fint ind, da de jo får lilla blomster.
Det var en hurtig gennemgang af dette bed. Frøene er alle samlet ind sidste år og da havde jeg byttet mig til nogle af dem og nogle fik jeg foræret. Det har betydet, at jeg nu har en del forskellige planter i min have, som jeg ikke ville have haft uden frøbytteriet.


3 kommentarer:

Høneballehaven sagde ...

Ja der er gang i den hos dig. Jeg plantede mine lathyrus ud i går, de er sået i potter i marts, i går kunne jeg skille dem ad og plante dem ved vildthegnet.
Georginerne blev plantet for en uge siden, nu er de gået i stå, synes jeg.

Høneballehaven sagde ...

Ja der er gang i den hos dig. Jeg plantede mine lathyrus ud i går, de er sået i potter i marts, i går kunne jeg skille dem ad og plante dem ved vildthegnet.
Georginerne blev plantet for en uge siden, nu er de gået i stå, synes jeg.

Birgitte sagde ...

Hej Lisbeth. Tak for din kommentar. den blev jeg glad for. Det bliver spændende med dine lathyrus opad vildthegnet, det bliver sikkert flot. Georginerne skal nok komme.