søndag den 15. december 2013

Såning af purpursolhatte og jakobsstiger.

Begyndende status over såning!
Når jeg skal igang, starter jeg med staudefrøene. Jeg har frø af purpur solhat og også én limegrøn solhat, hvid, blå og gul jakobsstige sammen med hostaene. Jeg har også staudesalvie og rød kvan.
Varmemåtterne skal findes frem og der skal gøres plads på plantebordet. Heldigvis har jeg alle såredskaber parat.


Jeg ved ikke om jeg har samlet frø ind af "Magnus" eller den anden solhat, der ligner til forveksling. Ærgerligt at jeg ikke ved det, men der er ikke noget at gøre ved det.


Den gule jakobsstige er rigtig fin - især i krukker, dér trives den bedre end på friland her hos mig.


Staudesalvien er rigtig fin, den har jeg også i krukker. Jeg tror faktisk, at man kan have stortset alle stauder i krukker og det smarte ved det er, at de kan stå hele vinteren, man skal altså kun plante om, når de skal have ny jord.

Jeg er helt selvforsynet med planter til haven fordi jeg har mulighed for at samle rigtig mange frø ind og opformere planter i orangeriet. Men derfor kan jeg jo også godt forny mig lidt!


Sådan så plantebordet ud 3.maj i år. Det var en 2-3 uger før det hele blev plantet ud. Det bliver spændende at se, hvordan det vil lykkes i år!

Inden jeg går igang med at så, skal jeg tage stilling til, hvilke såbakker jeg skal bruge til de forskellige frø. Mine geranier (dem havde jeg næsten glemt) skal i rootrainers, det var i hvert fald en succes sidste sæson. Mine hostaer skal i såpotter og det skal jakobsstigerne også.

Med hensyn til jord, gør jeg det, at 2/3 dele af potten bliver fyldt med blomstermuld og den øverste tredjedel med så- og priklejord. Her ovenpå vermiculite, som jeg i dag har bestilt på nettet. På denne måde kan frøene spire i den "fattige" jod uden at rødderne bliver brændt af og når de er vokset lidt større, vokser de ned i blomstermulden. På denne måde sparer jeg en gang omprikling og kan vente med dette til planterne er så store, at de ikke længere har plads i potten, men skal plantes ud i flere potter.

Jeg har ønsket mig Garden Girl tøj i julegave og er 99,99% sikker på, at jeg får det, så kan jeg rigtig grise med jord og vand uden at tænke på mit tøj. Og samtidig synes jeg, Garden Girl tøj er supersmart og flot. Åh jeg glæder mig og især til at komme igang med at så forhåbentlig i mit nye outfit!

13 kommentarer:

Vivi sagde ...

Fin løsning med pottemuld under så og priklejorden :-)
Åh hvor jeg savner et drivhus, når jeg læser om alt det, du skal til at så.

Fru Friis sagde ...

Hej Birgitte. Hvor er du dog flittig, jeg er imponeret. :o)
Vil blot lige spørge hvor du køber vermiculite og mener du det er en fordel at købe det på nettet? Det må da være temmelig tungt, - hvad med fragt? Jeg har endnu ikke fået taget mig sammen til at prøve det, men et indkøbstips er altid velkomment... ;o)

Fru Friis sagde ...

PS. Den gule jakobsstige kender jeg ikke, den må jeg vist lige huske til foråret... :o)

Birgitte sagde ...

Hej Vivi. Tusind tak for din kommentar. Den blev jeg glad for.

Hej Fru Friis. Ja, jeg købte på nettet hos MPHavedesign og det koster 55 kroner i fragt. Poserne koster 49 kroner stykket. Jeg har kun købt på nettet, da det er nemmest for mig at få det leveret til døren, når vi ikke har bil.
Det er også første gang at jeg skal prøve det, og sidste år var der en del mug i nogle af mine potter, så stiklinger led halsrod-døden. Derfor vil jeg prøve vermiculite i år. Jeg købte to poser. Der er vist 3 liter i hver, jeg skal jo så meget.!
Jeg kan godt sende dig nogle frø af den gule jakobsstige, du kan bare maile din adresse til mig på min kontaktmail. Altså hvis du er interesseret i at så selv?

Jette sagde ...

Hej Birgitte.Er rigtig spændt på at følge dine såninger af både stauder og sommerplanter.Men som du skriver så har du jo en stor fordel i dit opvarmede orangeri.
Købte en lille pose vermiculite forrige år......men skal da have en pose mere.God advent knus Jette

Høneballehaven sagde ...

Mon ikke du får held med såningen igen i det nye år. Du har bare tjek på det med at så. Spændende om du også får held med hostaerne, men det har andre fået, så det gør du helt sikkert også.

marie sagde ...

Jeg er usikker på, om frø fra grønne solhat er sortsægte, og har derfor ikke gemt nogen, så jeg er spændt at læse, hvilke erfaringer du gør dig.

Bente sagde ...

Det bliver da spændende at høre, om Vermiculite kan afhjælpe dit problem med mug. Jeg kommer sand på ovenpå frøene, og det har gjort det for mig. Men jeg har heller ikke helt så mange såprojekter, som du har! Så jeg vil da også gerne høre om dine erfaringer med Vermiculiteen!

Tim Skovrup sagde ...

Det er total hardcore med dette indlæg, så er det ikke kun "mig" der allerede tænker på at få sået iløbet af denne uge... - flot "nuttet tøs" , og jeg håber at julemanden er go' ved dig med dine ønsker :)

Birgitte sagde ...

Hej allesammen. Tusind tak for jeres kommentarer. Dem blev jeg rigtig glad for. Ja, jeg har da i hvert fald gjort mig nogle erfaringer med hensyn til såning, så jeg føler mig godt forberedt på at komme igang. Det bliver dejligt her i den mørke tid at have det at se til!

Landbohaven sagde ...

Jeg glæder mig til at se resultatet af dine såninger.
Den gule jakobsstige kender jeg slet ikke.
Ønsker dig held og lykke med såningen, når du går i gang.

Birgitte sagde ...

Hej Landbohaven. Tusind tak for din kommentar. Den blev jeg glad for.

Altanhaven sagde ...

Det var godt nok et smart tip med din jord'blanding'. Det må jeg huske :)
Og hvor er det fint og flittigt, som du er selvforsynende med frø og blomster til din have.