mandag den 16. maj 2016

Florama.dk og gartneriet Lillienlund samt pelargonieklubben.

En pinse med mange oplevelser.
Det startede med et bryllup i lørdags. Nogle af vores gode venner, havde efter 18 år besluttet sig for at blive gift og det blev med pomp og pragt på Tylstrup Kro. En virkelig dejlig fest. I går var jeg med pelargonieklubben Nordjylland til gartneriet Lillienlund, hvor vi havde en udstillingsstand og en stand med salgsplanter. I dag har vi været til niecens 22 års fødselsdag!


Der er stadig en del frøplanter, der skal ud i haven. Jeg regner med at få dem alle ud i løbet af ugen, der skal dog helst ikke blæse for meget eller være for stærk sol, som der har været de sidste dage. Nogle af foredragsgæsterne var Lene og Ole Jespersen, som har startet en have-webshop, hvor man kan købe frø fra mange usædvanlige og spændende planter og så kan man også købe diverse haverelaterede ting ikke kun til voksne, men også til børn.
Hjemmesiden hedder: www.florama.dk Prøv at tjekke den ud. Den er ret interessant. Sådan en spændende frø-shop er jo lige sagen for mig!:)


Her kan man se, hvor store mine duftpelargonier er blevet. De skal også ud nu og skal integreres i mine krukkebede. Duftpelargonier er ret seje, de tåler både regn og blæst godt. Sidste år plantede jeg dem om i ret store krukker og jeg har valgt ikke at plante dem om i år, men vente til næste år. De er de eneste pelargonier, jeg ikke har klippet ned. Nu må jeg se, hvordan de klarer sommeren ude. Bliver de ranglet og bare forneden, får de med saksen når sæsonen er forbi.


De sidste mange dage med sol og varme har været gode ved heucheraerne. De er vokset godt i krukkerne. Hostaerne er også kommet godt op allesteder.


Sukkertoppene i murerbaljerne trives godt. De har alle tre sat mange nye skud.


I gartneriet Lillienlund var det svært ikke at købe planter, så der måtte nogle med hjem. Jeg har købt 8 styks lyserød petuniaer, som skal plantes ud under dværgsyrenerne, som står i kæmpekrukker. Hængeamplen er en verbena. Jeg har tænkt mig at fjerne ophænget og lade den stå på havebordet i stedet. Jeg fik at vide, at den ikke vil vokse meget mere ud over kanten. Den er meget flot lyserød.


I år er der mere gang i iris'erne, så jeg håber, der kommer mange blomster for de er ret flotte! De to firkantede taksbede går jeg og tager tilløb til at klippe. Jeg har set i et program, at man skal klippe det øverste lidt ind for at få det nederste til at vokse mere udad og give lys til det. Det er meningen, at de skal klippes til to ens firkanter. 


Tulipanerne er stadig flotte. Her står de under kirsebærtræet. I dette bed skal der plantes grønne rævehaler og aprikosfarvede verbena ud. I midten af bedet har jeg abrikosfarvede roser. Det er første gang, jeg skal prøve med verbenaen, som jeg har opformeret i orangeriet. De andre år har jeg haft abrikosfarvet frøken hat. Det var ret flot, men jeg tror, verbenaen bliver endnu flottere. 


Det store staudebed er godt i gang. Snart blomstrer den purpurfarvede haveknopurt og akelejerne.


Her ses det fra siden.
Jeg er spændt på hvordan pelargoniestiklingesalget i gartneriet er gået. I går gik det i hvert fald godt. Vi fik solgt ret godt.
I dag gav jeg min niece en ekstra gave i fødselsdagsgave. Det var en pelargoniestikling fra min mormors veranda i en gammel lerpotte fra samme veranda. Jeg satte et planteskilt i, hvor der stod "oldemors pelargonie". Min niece blev meget glad for den. Min mormor er desværre gået bort for en måneds tid siden og det er et meget stort savn.


Nu blomstrer også æbletræet. Det er en aroma, som er podet på en dværgstamme.


Vorteroden er stadig invasiv i skyggebedet og så er der ikke mindre end tre hvide kvan, som er dukket op. De to skal fjernes. Det er lidt svært at se, de planter, der skal være der, fordi vorteroden er overalt.


Men bregnerne står fint inderst inde. Når jeg kommer tæt på, kan jeg godt se, at mange planter er godt på vej i bedet.


For tre år siden, plantede jeg en lille bitte sukkertop fra en juledekoration ud i det lille stenbed og nu er den næsten ligeså stor, som dem i murerbaljerne.


Det samme gælder thujaen. I potten har jeg plantet en hjemmesået hvid tobaksplante ud.


Showauriklerne bliver finere og finere for hver dag.

I havebladet læste jeg en spændende artikel om græsplænen - skal - skal ikke have en sådan. Nu er jeg gået i tænkeboks for måske vil jeg gerne anlægge flere bede og så kun have stier af græs. Det er dog et større arbejde, så indtil videre foregår det hele oppe i hovedet! Men pointen er, at det ifølge artiklen er et større arbejde at holde en pæn græsplæne end det er at holde et bed. Græsset skal slås hver uge hele sæsonen, men bedene behøver nok ikke at blive luget hver uge. Jeg ved ikke, om det holder stik!
I morgen kalder arbejdet igen. Jeg skal lige arbejde tre dage, så er der forlænget weekend igen.

7 kommentarer:

Casa Rosen- en Kolonihaveblog sagde ...

Hej Birgitte, hvor er de flotte de planter du har købt. Bryllupper er altid sådan en dejlig begivenhed som man bliver i godt humør af.
Ang Tante Grøn turen, så har jeg stadig plads i min bil. Kan vi ikke lige Maile sammen inden når vi kommer nærmere datoen. Jeg er jo i Aalborg og kan godt tage dig med. Min Mail er mutti.linda@gmail.com
Kh Linda

marie sagde ...

Det har da været en begivenhedsrig pinse på din matrikel. Mindre blæst og en omgang regn ville være fint, inden de små frøplanter bliver plantet ud, det venter jeg også på.

Høneballehaven sagde ...

Det ser fint ud Birgitte, I har haft en travl pinse, men sikkert hyggelig. Godt med en oldemorplante til niecen, jeg kan godt forstå, at hun blev glad.
Vorteroden er ikke nem at slippe for, godt den forsvinder af sig selv inden længe.

Heidi sagde ...

Hej Birgitte
Ja det blev ikke denne pinse du kom til at kede dig, men skønt at kunne bruge fridagene på dejlige oplevelser.
Fine planter du fik købt, jeg har også stadig en masse småplanter i drivhuset der venter på at blive plantet ud, men det så koldt og blæsende så jeg venter lige nogle dage. Jeg går stadig og venter på overraskelsen fra dig ;)
Super god ide med gaven til niecen ;)

Lene sagde ...

Sikke da en travl pinse, men så er det da dejligt med en forlænget weekend.
Jeg er slet ikke begyndt, at plante mine frøplanter ud endnu, men de er heller ikke så langt fremme som dine.
Jeg vidst slet ikke, at mankan få en hvid kvan, troede de altid var røde.

Eliane Petersen sagde ...

Kære Birgitte.
Tak for en tur i din have. Dine frøplanter er godt nok blevet store. Mine frø blev sået noget senere og vi har ikke haft det så varmt i udestuen, så de er ikke så store endnu, men de skal ud i morgen. Mine dahlia er store, så de skal også ud; det skulle blive overskyet et par dage, så bladene ikke svides. Mine Agapantus står med mange knopper/ blomster, så jeg håber de kan tåle blæsten, når de kommer ud.
Jeg har også vorterod i et bed, men de har jo fine gule blomster og forsvinder snart igen, så jeg er ikke så ked af dem.
Din Magnolia er meget smuk, det er vist ikke en man ser så ofte.
Din duftpelargonie er meget flot. Jeg har også vovet at sætte min ud sammen med nogle pelargonier. Ved ikke om de kan tåle regnen, men indtil videre ser de fine ud.
Tulipanerne under dit kirsebærtræ er meget smukke, mon de kommer igen til næste år? Jeg har sat nogle lyse orange tulipaner i en krukke, men de er en stor skuffelse. De virker så rodede, fordi der er flere hoveder på hver stilk.
Mange hilsner fra Eliane

Birgitte sagde ...

Hej allesammen. Ja, det er en travl tid. De sidste par dage har jeg plantet frøplanter ud for der har været overskyet og vindstille.
Mange tak for mailadressen Linda. Jeg vil meget gerne vende tilbage lidt senere:)
Jo den hvide kvan er ofte den man ser vildtvoksende i naturen. Jeg har haft den for nogle år siden og troede den var væk, men nu er den kommet igen!
Ja, mine dahlier kom også ud i forgårs, nu er det tiden, hvor man kan plante ud det er skønt.
Duftpelargonier er rigtig gode at have udendørs for de tåler regn og blæst rigtig godt. Mine skal ud i morgen. Her til aften så det ud til, at der ville komme regn, men det er her endnu ikke. Det trænger meget til vand derude nu, så det gør ikke noget, hvis vi får en ordentlig skylle.
Det er ærgerligt med dine tulipaner, Eliane, mine i krukker har også været en skuffelse i år. Jeg har en teori om, at aprilmåned har været for kold og da så varmen kom i maj, kunne løgene slet ikke følge med. Derudover har jeg også plantet mine virkelig tæt, det er nok heller ikke så godt. Heldigvis har jeg også en del krukker, hvor de har det fint nok:)