lørdag den 28. maj 2016

En dag i haven.

Hele dagen i haven.
Jeg havde kun en ting på programmet i dag og det var havearbejde. Jeg nåede næsten det, jeg havde sat mig for!


Irisbedet er blevet renset og der er knopper nu. Jeg håber, der kommer flere, for indtil videre er der kun nogle få stykker. Men de er vokset mere i år end sidste år, så det er da en fremgang:)


Det limegrønne og abrikosfarvede bed er luget og jeg har plantet grønne rævehaler og abrikosfarvede verbenaer ud. I forvejen er der abrikosfarvede roser og matrem.


Jeg har også klippet blomsterstandene af tulipanerne, så nu kan de godt visne ned! Der blev fordelt ret pænt ud i hele bedet af rævehalerne og verbenaerne. Nu skal de bare vokse sig store.


Jeg tror, det bliver en fin kombination. Frøplanterne har haft det godt i orangeriet og havde allerede sat både blomst og knopper.


Under klatreroserne Parade har jeg en hjemmesået storkenæb, geranium Vision, som er lyserød. Sidste år fik endnu en lavtvoksende storkenæb af fru Høneballe på Samsø. Begge storkenæb vokser godt. Desværre er to af roserne gået ud, så jeg skal have dem fjernet. Jeg forstår det ikke rigtigt, de har været i bedet i ca. 5 år. 


Purpur haveknopurt. Den er et par steder i det store trekantede staudebed. I forgårs aftes spiste vi aftensmad ude i haven og fik selskab af en mus!! Ja, jeg har åbenbart en mus i haven. Den spankulerede rundt fra det ene bed til det næste og var ligeglad med os. Jeg bryder mig slet ikke om mus! Heldigvis kommer der flere katte på vandreture i haven. Den ene havde gemt sig i eftermiddag her i bedet og lå og lurede på fuglene. Det var lige før, den fik fat i en af dem, der blev et frygteligt postyr, men fuglen reddede livet og sad længe og skræppede i rosen Gerbe i stativet. Da katten fik øje på mig, stak den af.


Mange blomster i jordbærplanterne. Jeg glæder mig til bærrene!


Under det lille æbletræ er den lavtvoksende akeleje - akeleje kigger op. Det bliver den kaldt fordi blomsterne ikke hænger på denne akeleje.


Rundt om træet har jeg plantet de frøformerede hvide solsikker ud. De har chokoladebrun midte. Egentlig ville jeg have fjernet æbletræet, fordi det er noget sølle efter frostskader for en 3 år siden, men i år er det vokset godt og har mange blomster, så jeg nænnede det ikke. Jeg glæder mig til at solsikkerne kommer i blomst. Der er to årsager til at jeg har valgt at så store solsikker. Den ene er frøene til fuglene og den anden er, at jeg vil plukke nogle af hovederne, når de visner for at bruge dem som dekorationer i stillebens.


Der er allerede mange knopper i roserne rundt omkring.


Nu er engblommerne godt i gang. Der vokser dog også lidt andet i krukkerne, som jeg lige skal have fjernet!


Den gule staudedigitalis, som jeg såede sidste år, valgte jeg at have i en krukke, og nu er den godt i gang. Forrige år plantede jeg frøplanter ud i skyggebedet, men de kom sig ikke. Det går bedre i krukker, måske skal de lige have et par år dér og så plantes ud i bedene. Så har de i hvert fald en anselig størrelse.


Hjertegræsserne i æblekasserne rundt omkring vokser godt. Det bliver spændende at se de hjerteformede aks.


Nellikerne Dianthus Maggie får mange blomster i år. De dækker snart hele bunden i de to ovale rosenbede.


Stikkelsbærbusken bugner af bær. De bliver røde. Jeg har kun den ene busk, men den giver en 2-3 kilo bær hvert år.


Der er også en del blomster i blåbærbuskene. Jeg har fundet ud af, at de er ret vandkrævende og tåler ikke ret meget tørke.


Dværgsyrenerne blomstrer så småt og de dufter allerede i den del af haven.

I morgen fortsætter jeg, hvor jeg slap. Det er godt med en weekend uden andre planer.

6 kommentarer:

Høneballehaven sagde ...

Hej Birgitte
Ja jeg har også gjort den erfaring, at blåbærrene ikke tåler tørke. Der er godt nok mange stikkelsbær på busken. Ærgerligt med dine roser, mine har klaret sig, men jeg har en fin busk, som jeg har haft i mange år, den er også død, så vi skal have den fjernet, det var en af dem med de smukkeste efterårsfarver.
Jeg tør ikke love, at der kommer flere knopper i dine iris, de kan være længe om at komme i gang, men der er mere end en blomst i knoppen, det er da altid noget.

Eliane Petersen sagde ...

Kære Birgitte.
Det er fantastisk så store dine frøplanter er. Der er rigtig gang i hele din have. Det er morsomt med de akelejer der kigger opad. Det ser ud til, at du får mange jordbær, er det skovjordbær?
God søndag til dig. Eliane

Frk. Anemone sagde ...

Dejligt med en dag uden andre planer end haven, sådan en har jeg i dag... Nå ja og så noget tid med strikketøjet... Er også spændt på at se dine hjerte græs. Så du har engblommer i krukker, det kunne være en løsning for mig, da jeg har forsøgt flere gange uden held. Også staudendigitalis har jeg forsøgt ligesom dig uden det store held, men nu har jeg 1 plante på vej. Det er snart rosenrød, dejligt.
Ønsker dig en skøn dag i haven.

Heidi sagde ...

Hej Birgitte
Dejligt med en hel dag i haven, det satser jeg også på idag ;)

marie sagde ...

Det er rart at kunne koncentrere sig om haven en hel dag - vores trænger til en overhaling. Blåbær har vi desværre ikke det store held med, selvom jeg synes, de har fået VIP behandling. Også herligt med godt med bær i haven.

Birgitte sagde ...

Hej allesammen. Mange tak. Ja, det er dejligt med alt det, der sker i haven lige nu. I dag talte jeg 4 knopper i mine iris, så det er da tre gange så meget som sidste år!. Jordbærrene er ikke skovjordbær, jeg ved ikke hvilken sort det er, jeg har fået dem af en kollega, men de er virkelig gode og meget søde. Jeg tror, vi er mange, der har været i haven i weekenden.