onsdag den 19. juni 2013

Fra frø til blomst

Kæmpeverbena, voksurt og vidunderblomst, som jeg har for første gang i haven.
Jeg har lyst til at skrive ned, hvordan jeg har gjort med nogle af mine frø. Jeg har valgt tre planter, som jeg ikke tidligere har haft i haven og de er bare groet godt. Det drejer sig om ovenstående tre planter.


Kæmpeverbena såede jeg medio marts og de var ca. en måned om at spire i orangeriet, som på det tidspunkt kun blev varmet op af solen. De fik hurtigt fart på og voksede godt i rootrainers. Ca. ultimo maj plantede jeg dem ud - mange planter i to store krukker og nu er de i blomst og er blevet temmelig høje.


Her er blomsten tæt på.

En anden dejlig plante er voksurt.


Den såede jeg primo april og den spirede efter to uger. Også den var sået i rootrainers. Efter den kom ud medio maj, er den vokset helt utroligt og blomstrer nu.


Blomsterne er ikke så store, men jeg set, at humlebierne er glade for dem.

Den sidste er Vidunderblomst.


Det er den i midten. Den såede jeg også primo april og denne spirede også efter to uger. Der er ingen blomster i den endnu, men de skulle vist være lyserøde. Den såede jeg også i rootrainers.
Alle tre planter står i krukker i det lyserøde og lilla krukkebed ved gavlen af orangeriet.
Den såjord, jeg brugte, var almindelig blomstermuld 2/3 del op til kanten og den sidste tredjedel som frøene blev lagt i, var så- og priklejord. På den måde spirer frøene uden at blive kvalt i for stærk en jord og når rødderne er rimeligt veludviklede får de fat i mulden længere nede i rootraineren og planten skyder godt.
Jorden i krukkerne er Claus Dalbys krukkemuld, som indeholder langtidsvirkende gødning og derfor behøver jeg kun at vande dem. Desuden er det en rigtig god jord, som alle mine krukkeplanter trives godt i.
Da jeg plantede dem ud, tog jeg chancen og plantede dem ud i vindstille aften uden for stærk sol og så lod jeg dem blive ude. Det klarede de fint. Med så mange krukkeplanter har jeg ikke tid til at tage dem ud og ind for at hærde dem, så de plantes ud engang for alle!

4 kommentarer:

Høneballehaven sagde ...

Ja du har held med dine såninger, det ser godt ud. Jeg har selvsåede verbenaer, men de er ikke nået så langt endnu. Voksurten er rigtig fin. Tak for tips til såning.

Jette sagde ...

Hej Birgitte.Flotte kæmpeverbena.Jeg havde håbet at mine fra sidste år havde selvsået sig.Men har ikke fået øje på dem endnu.Voksurt har jeg aldrig haft.Og jeg siger også tak for information ang.såning.God aften knus Jette

Bente sagde ...

Ja du er god til at så og med succes. Jeg havde een kæmpeverbena sidste år! Så stor var min succes.
Men det er da dejligt, at du selv kan formere. Voksurt havde jeg også sidste år og de er velbesøgt af bier så det er en lyst.

Birgitte sagde ...

Hej Lisbeth, Jette og Bente. Tusind tak for jeres rosende kommentarer. Det blev jeg godt nok glad for. Jeg er også ret tilfreds med min have lige i øjeblikket og nyder at gå tur hver dag. Jeg har knoklet i haven hver aften hele ugen, så her fredag aften slapper jeg af indendøre i regnvejret. Jeg har dog bare så svært ved at sidde stille, så måske går jeg igang med lidt lidt senere.