onsdag den 13. september 2017

Jeg elsker havearbejde!

To skønne fridage i haven.
Mandag og tirsdag havde jeg to afspadseringsdage og fik lavet en hel masse i haven. Det skulle gerne se pænt ud når foredragsgæsterne skulle komme i går aftes. Det lykkedes også, selvom jeg måtte løbe ind og ud mellem regnbygerne.


Jeg fik klippet alle visne blomster af georginerne. 


I truget er hostaerne ved at sige tak for i år, men alle de andre hostaer rundt omkring står stadig helt fine. Når jeg er i haven og luge eller klippe vissent væk, så synes jeg, det giver så meget mening at gøre det. Man kan se resultatet lige med det samme og jeg bliver glad for, at det kan komme til at se pænt ud.


Den friske luft gør, at jeg sover godt om natten og føler mig træt på en god måde.
Jeg kan nævne rigtig mange fordele ved havearbejde, men grundlæggende så er det sundt for ens velvære at være i nærheden af alt levende ikke kun fysisk, men også mentalt.


Jeg blev så glad, da jeg så tudseliljen var i blomst. Desværre blev billedet ikke så godt. Den kommer fra min svigerindes forældres have hvor den nærmest bare var en rodstikling, da jeg fik den.


Jeg har længe haft planer om denne lille sti hen til døren i plankeværket nede i bunden af haven. Nederst i venstre hjørne ender stien i spidsen af en græselipse. Jeg tog mit regnslag på og trodsede regnen, for nu ville jeg bare have lavet den sti! Anders har talt mig fra at fylde grus imellem stenene og det kan godt være han har ret i det? De ligger ret stabilt, da jorden er gravet ud.


Her ser man det lidt på afstand. Vi er i fuld gang med at lave plantevægge og espalierer og jeg maler træet med sort farve inden det bliver sat op. Jeg har taget billeder af hele processen og når jeg er helt færdig med at male og planterne er plantet vil jeg gerne vise resultatet. Plantevæggen er bygget efter vores hoveder, men idéen fik jeg i et engelsk haveprogram, men mine har dog en anden konstruktion.

Idéen med stien er at vi skal kunne trække vores tandem og reservecykler igennem haven om bag ved plankeværket ind i ingenmandsland, Dér vil de kunne stå godt.


Høstanemoner og kattehale i fuldt flor.


Flere georginer.


Og også her. Dette billede er krukkevækster, der står på terrassen ved gavlen af orangeriet. Der er indianermynte, stolte kavalerer, vidunderblomst, klatreløvemund og en stor duftpelargonie.

Jeg nåede også at pynte haven lidt op med buketter rundt omkring i små zinkspande og betonpynt samt pyntegræskar. Jeg har helt glemt at tage billeder af det:)


Orangeriet blev vasket ned i søndags, alle vindueskarme blev skrubbet med en svamp med brunt sæbevand og gulvet blev vasket i brunt sæbevand. Det var knapt så spændende, men en god fornemmelse bagefter når det var gjort.


De gule blomster kender jeg ikke - de vokser nede på marken. Jeg har sat nogle lilla kæmpeverbena imellem. Dugen er en dug, min mormor har broderet.


Pelargonierne blev forinden nurset og fik fjernet visne blomster og blade.


Det er ligesom om, at jeg bare ikke kan få nok af havearbejdet. Det giver mig en enorm energi og tankerne får frit løb, hvor idéerne myldrer frem. Nu skal jeg igang med at forberede næste foredrag, som jeg holder den 28. og hvor jeg skal designe to forårsbede, som deltagerne får med sig hjem. Planlægningen er i gang:)


I går aftes valgte jeg at holde foredraget "Forårsløg i haven" uden en computer, men med billeder på A3 papir. Jeg har forsøgt at få fat i et staffeli, som jeg kunne stå med, men det var desværre ikke så nemt at finde - skulle nogen have sådan et i overskud, er jeg meget interesseret:)
I stedet valgte jeg at holde billederne op foran mig.


Jeg skulle også demonstrere løglægning i lag i en krukke og jeg tror, det gik nogenlunde.

Det er virkelig dejligt at komme tidligere hjem hver dag fra arbejde, efter at mine arbejdstider er lagt om. Det giver mig lidt ro, hvor jeg føler, at jeg kan følge med med alle projekterne herhjemme. 
Vedrørende min musearm er den ikke blevet bedre, men nu får jeg snart en rullemus til min hjemme-computer - den er bestilt, så jeg venter bare på at få den leveret. Der er bestemte bevægelser jeg ikke kan lave med armen, så venstre arm bruger jeg meget mere lige i øjeblikket.

I morgen skal jeg kigge med hos andres haveblogs, jeg har dog fulgt med de sidste dage og kan forstå, at der bliver blogtræf en 2-3 steder til næste år. Det bliver vel nok spændende. Jeg var med, da fru Høneballe holdt det første blogtræf i 2012. Der var vi mange, der kom..9 kommentarer:

Ulla Milbakhaven sagde ...

Hej Birgitte. Vil give dig ret i at man bliver glad og godt tilpas af at arbejde i haven. Dejligt for dig at du får tidligere fri, så du kan nå at komme i haven. Sejt at du holder foredrag og lærer fra dig, så flere kan opleve glæden ved havelivet. Det bliver spændende at se din have til næste sommer, der er jo sket rigtig meget siden vi så den sidst. Har nu kun to åbne torsdage tilbage i sommer, så skal der også laves om i vores have, alt gror jo og bliver så stort. Mange hilsner fra Ulla Milbakhaven.

Høneballehaven sagde ...

Hej Birgitte
Ja du var med til det første træf, og har været her nogle gange siden, det er så flot, du tager den lange tur her til.
Du sprudler jo lige frem over havearbejdet og er nået vældig langt, det er godt klaret sammen med arbejdet. Godt du har fået lavet om på arbejdstiden.
Fint med dine foredrag, det er du også god til.
God bedring med musearmen.

marie sagde ...

Bortset fra den dumme musearm lyder det, som om tingene flasker sig for dig. Det er sjovt at læse, at du går mod tendensen til, at al formidling skal foregå via computeren.

Frk Hall sagde ...

Sikke nogle dejlige billeder, og jeg har det på samme måde. Elsker at rode rundt ude i haven og nusse om alle blomsterne. Er lidt vild med din hjemmelavede sti. Rigtig god ide.
Og så er det fedt du går uden om det tekniske i dine foredrag... så godt

Ønsker dig en dejlig dag
Lone

Eliane Petersen sagde ...

Kære Birgitte.
Tak for nogle dejlige billeder. Jeg synes vældig godt om navnet georginer, synes det passer meget bedre til de smukke blomster. Den røde georgine er fantastisk smuk.
Dejligt at du har fået lavet din arbejdstid om, så du kan nå mere i haven.
Det er flot at du holder så velbesøgte foredrag, du er også rigtig dygtig til at formidle.
Hvor er dine pelargonier smukke. Mine står stadig ude, så de ser lidt sølle ud, men jeg mangler tid til haven, fordi vi er ved at tømme svigermors hus, da hun er kommet på plejehjem. Og svigermor var samler.....på ALT.
God bedring med din arm.
Mange hilsner fra Eliane

Frk. Anemone sagde ...

Det er jo det helt rigtige forum at råbe at man elsker havearbejde, vi er mange der forstår dig til fulde 😀
Igen må jeg komplimentere dig for de smukke gule georginer, så smukke.
Jeg tror helller ikke at jeg ville lægge grus mellem de store sten i stien.
Dejligt at det passer så godt med ændret arbejdstid - og tillykke med endnu et velbesøgt foredrag.

www.AnettesFlora.com sagde ...

Hej Birgitte
Kan jo godt forstå du elsker havearbejde:-) Vi kom hjem fra ferie i går, og det førte der skete var at nusse hist og pist.
Det ser fantastisk smukt og frodigt ud hos dig. Det med din stensti, jeg forstår godt Anders, det giver en god følelse at kigge på. Har også selv en stensti med sand-jord imellem, forestiller mig at hvis der ikke var ville det være umuligt at få ukrudtet og andet uønsket op med rod.
Jeg har faktisk to fede gamle skolestaffelier, vil tro at de har været brugt i billedekunst lokalet, på en nedlagt skole. Men de er jo høje, ca 170 cm, skal måle dem nøjagtigt og sende et billede, hvis du tror det er noget.Min mail er: flora.flora.dk@gmail.com Hvis det er lettere på sms er nummeret 81710665
Ha en skøn dag
Knus Anette

Unknown sagde ...

Hej Birgitte
Skønt at de ændrede arbejdstider giver dig mere tid i haven. Du har helt ret, det bidrager til både fysisk og mentalt velvære at lave havearbejde. Desværre er min tid i haven minimalt for tiden, da mit nye arbejde tager meget af tiden (men jeg er super glad for mit arbejde). Og så regner det også en del del her på fyn, så det er også begrænset hvornår man kan komme ud i haven - desværre.
Jeres have ser skøn ud og god ide med den nye sti. Vi har en hel del af sådanne stier og jeg kan af erfaring sige (fordi der ikke nåede at blive fyldt grus mellem stenene med det samme), at der kan gro de mest grusomme mælkebøtter op igennem og som er umulige at fjerne ordentligt. Af samme grund har vi grus mellem stenene.
God bedring med armen, håber at den snart bliver bedre.
Mange hilsner
Mette

Birgitte sagde ...

Hej allesammen. Mange tak skal I have og jeg tænkte jo nok, at I forstod min glæde ved havearbejdet!:) Ja, jeg er blevet rigtig glad for mine nye arbejdstider og synes jeg får meget mere fra hånden herhjemme. Tak for tipsene omkring stenstien, jeg tror nok, jeg vil fylde grus i for at undgå at ukrudt skal vokse op imellem. Det havde jeg slet ikke tænkt på. Ja, så fik jeg købt et staffeli også - tak Anette nu skal jeg bare have det hentet.