mandag den 20. juni 2016

Orangeri-hygge i regnvejr

Pasning og pleje af pelargonierne.
Mens vejret er ret ustadigt udenfor, er det skønt at sidde i orangeriet, så man får oplevet planterne udenfor ud af vinduerne. Jeg er ikke glad for blæst og vil meget hellere have, at det regner! Alle pelargonierne i orangeriet er blevet nurset og renset for alt vissent.Jeg har ca. 100 pelargonier i vindueskarmene og de ser ud til at trives fint. De har haft det ret varmt i alle de dage, hvor solen skinnede, men heldigvis har de klaret det fint.

Jeg har delt dem lidt op i forskellige afdelinger. Til venstre er de røde farver. Til højre er de lyserøde farver.


Og her er de brogetbladet. Jeg har også et stykke vindueskarm med stjernepelargonier og et andet stykke, hvor det er lidt blandet.

Pelargonierne bliver klippet ned til ca. 10 cm i højden i februar/marts. Det afklippede laver jeg stiklinger af. Alle moderplanterne holder jeg i lerpotter, som er 13 cm i diameter. På den måde kan jeg styre deres vækst og holde dem i en bestemt højde, når potten ikke er større. Formålet er, at jeg gerne til kunne kigge uhindret ud i haven, når jeg sidder ved bordet, men samtidig skal de være så høje, at man kan se dem udefra. På denne årstid er de vokset til ca. 20-30 cm i højden.


Lige nu er jeg ret glad for denne, som jeg mener, er Flower of spring. Den har små enkle blomster og bladene er brogetbladet.


Rosenknop-pelargonien Gustav ligner til forveksling Denise, men er lidt nemmere at have med at gøre. Væksten er mere kompakt og den er ret blomsterrig.


Den brogetbladet Westdale Appleblossom er lidt svær at lave stiklinger af, men jeg synes, denne her kommer rigtig fint og selvom den ikke er særlig stor endnu, er der fine blomster i.

Jeg potter alle pelargonierne om i nyt jord, når jeg klipper dem ned. Jeg bruger almindelig blomstermuld, som jeg køber i supermarkederne og det fungerer fint. Pelargonier kan godt lide at have det trængt og tørt. De skal helst tørre lidt ud mellem vandingerne og rødderne behøver ikke meget plads. Den gamle westdale moderplante har mange år på bagen og grenene er ret krogede. Den har jeg lavet mange stiklinger af, men nu er det meningen at denne her skal overtage hendes plads!


Denne her har et fint trefarvet løv og en sød lyserød blomst. Navnet står i potten, men jeg kan ikke huske det lige nu!

Når jeg gøder, bruger jeg flydende gødning i vandet. Jeg vander ca. hver 3.dag og kommer gødning i vandet en ud af tre gange.


Denne her vokser langsomt, men sætter mange blomster, som jeg synes, er rigtig fine.


Endnu en rosenknop-pelargonie. (Swanland Pink) Dem har jeg en svaghed for:) 

I orangeriet bliver der luftet grundigt ud hver eneste dag og der kører en fugtventilator, så luften ikke står stille og samtidig trækker ventilatoren fugten ud af rummet. Måske er det årsagen til at jeg stort set ikke har problemer med skadedyr. I år har der intet været i nogen planter. De andre år har der altid været et par planter, der er blevet ramt, men så har jeg vasket bladene i brunt sæbevand med lidt hussprit i. Og det har taget dem.


Denne er ny og jeg købte den på grund af bladene. (Platinum) Som man kan se er den brogetbladet, idet der er en ganske tynd hvid "kant" hele vejen rundt om bladet. Jeg synes også, at blomstens farve er vældig fin.I år har jeg haft langt over 200 stiklinger og disse to bakker er hvad, der er tilbage. Resten har jeg solgt til foredrag og på plantemarkeder.

Det er rigtig hyggeligt at opholde sig i dette rum, mens regnen trommer på taget. Det er en rigtig hygge-stemning og sjovt at høre på.

8 kommentarer:

Unknown sagde ...

Hej Birgitte.
Så flot dine pelargonier står, men det er nu også et smukt rum du har til dem.
Hilsen Birgit Nielsen

Høneballehaven sagde ...

Sikken en masse flotte pelargonier, men det vidste jeg jo godt du havde. Godt du kan nurse dem, når det regner og blæser udenfor. Jeg bryder mig heller ikke om blæsten, de smukke blomstrende roser kan nok hverken lide regn eller blæst, men regn trænger vi til.

Jette sagde ...

Godaften Birgitte.Fin information om alle dine pelargonier.
Og hvor har du mange forskellige.Har jo lidt selv som jeg har fået af Bente.Men tror der er lidt for varmt i min udestue.
Jeg viser mest alle mine roser der står så flot lige nu.Men hverken mine roser eller alle de smukke pæoner kan lid den blæst vi har lige nu.Men er rigtig glad for at mine bed i græsset klare sig så godt.
Men håber på lidt regn i nat.
Dejligt at du har det smukke orangeri hvor du kan sidde og nyde haven i al slags vejr.
God aften Knus Jette

Fru Friis sagde ...

Fantastisk hvad du har af smukke pelargonier. Jeg kan sandelig godt forstå du går og hygger dig i drivhuset mens regnen trommer på taget. Så dejligt et sted. :o)

Unknown sagde ...

Kære Birgitte Det er godt nok en imponerende samlig du har, flot med al den variation i form og farver. Det er så skønt med et så lyst rum og hygge og nusse i planråterne lige skal vandes udenfor. ;-) knus Tina

HAVELIV sagde ...

Birgitte tak for sidst til Jytte og John dejligt at lære dig at kende.
Jeg må en dag i dit drivhus, nu har jeg set det på TV og her nu må tiden komme til at se det live....ærgerligt der ikke er duft på siden her...men det kommer nok en dag...hehe. kan da lige love for du kan det der med formering...
Kh. Grethe fra haveliv

Casa Rosen- en Kolonihaveblog sagde ...

Hej Birgitte, det er godt med noget regn. Både for planterne udenfor (jeg er stadig imponeret over alle dine potter) men også dem indenfor. For så er der tid til at gå og småhygge om din flotte samling. Den der gjorde indtryk på mig var den der ligner en krokodille, den var sjov.
Knus fra Linda

Birgitte sagde ...

Hej allesammen. Ja, nu regner det igen og så hygger vi os i orangeriet. Jeg er også meget glad for min pelargoniesamling, som jeg nu har haft i nogle år. Der er meget historie i det for mig, da pelargonier har været i familien i mange generationer.
Til Grethe: Du er velkommen til åben have den 7.juli:) Det ville være hyggeligt.
Linda: Ja, den pelargonie er jeg også glad for, den hedder faktisk crocodille og får så flotte nogle blomster også.