fredag den 22. juli 2016

Dyr i haven.

Stor variation af planter er godt for dyrelivet.
Vi har mange dyr i haven nu, både fugle, insekter, sommerfugle og et pindsvin.


Dette pindsvinebo fik jeg i fødselsdagsgave af min bror. Vi har nemlig et pindsvin i haven. Jeg ved ikke om det allerede har et sted, hvor det går i hi, men jeg håber da, den får lyst til at flytte ind i boet.


Jeg har placeret det i det fjerneste hjørne af haven bagved nogle hostaer og en bregne foran indgangen. Jeg ved ikke om jeg skal komme halm i boet, men jeg er lidt nervøs for, at det så bliver et hjem for mus? Måske kan det være, at et pindsvin selv bygger sit bo. Pindsvin er godt at have i haven, da de spiser dræbersnegle.


Jeg fodrer fuglene hele året rundt, måske kan man se, at der er to skovspurver på brættet. Jeg køber vildtfuglefrø hos dyrehandleren. 3,5 kilo for 49 kroner. Det må være ret godt, for de spiser det hele. De får 2,5 dl hver dag.


Jeg har fundet ud af at efterhånden, som der kommer flere og flere forskellige planter i min have, kommer der også mange nytteinsekter. Det har jeg sidenhen også læst om i havebladene, at har man en stor variation af planter, så tiltrækker man mange insekter og fugle. Disse kæmpeverbenaer kan sommerfuglene godt lide. I går aftes så jeg en hvid med brune og gule prikker i et mønster. Sådan en sommerfugl har jeg aldrig set før. Desværre havde jeg ikke kameraet i nærheden.


Bierne er ret glade for mine forskellige salvier. Her er det en solbærsalvie.


De er også glade for mynte. Her er det en jordbærmynte, der er ved at gå i blomst.


Indianermynte er både humlebier og bier glade for. Jeg har to forskellige slags.


Her er den anden, som er noget større og mere lyslilla i det.


Kongelys tilstrækker også mange insekter. Her er det den hvide almindelige, men jeg har også en purpur kongelys, som er noget anderledes i blomsten.


Appelsintagetes tiltrækker insekterne og så er den god mod utøj.


Sort kornblomst er mange insekter også glade for.
I det store trekantede staudebed er der mange forskellige planter, og der er altid insekter og både bier og humlebier i gang i blomsterne.

Men jeg har ikke kun nyttedyr. I nogle af mine dahlier er der bladlus. Det kan musvitter og spirefluer godt lide, men jeg hjælper dem med at udrydde dem:)

I går fik jeg plukket bær ind, 4 kilo blev det til alt i alt og vi er så heldige at vi har fået foræret en lille kummefryser, som er ret ny. Den skal stå i udhuset og i går aftes fik jeg gjort rent i rummet til den. Samtidig kom jeg i gang med at sortere i alle mine såmaterialer og rydde op i dem. Det viser jeg en anden dag.

5 kommentarer:

Berit fra Irishaven sagde ...

Hej Birgitte
Jeg prøver også at gøre noget for at insekter kommer til min have.
Jeg læste jo for et par år siden at en del insekter var "truede" da der ikke var nok arealer tilbage med de blomster de foretrækker.
Her hos mig ser jeg særligt mange humlebier i Torskemund Linaria og i lysegul scabiose Scabiosa Ochroleuca - da begge planter er super selvsående, så er det nemt at skabe mange planter til insekterne.
Skriv til mig hvis du vil have frø af dem.
Der er rigtig mange dræbersnegle i vores område, så jeg håber at der bor pindsvin i grenbunken i det stille hjørne af haven - men jeg synes sjældent vi ser pindsvind her. Dejligt luksushus du har fået til pindsvin :o)
Sommmerhilsener fra Berit

Maribel sagde ...

Önskar så att jag skulle få se en igelkott i trädgården, men har inte sett dem på många år. Vackert Kungsljus.
Ha det fint /Marika

marie sagde ...

Imponerende at du er så bevidst om at tilgodese insekter og andre dyr. Heldigvis er det ikke svært at finde planter, som glæder både mennesker og dyr.

Eliane Petersen sagde ...

Kære Birgitte.
Hvor er du flittig og dygtig. Du ved simpelthen så meget om mange ting. Vander du også dine bede? Det hele ser så sundt ud.
Jeg er ikke så vild med den erantis-gule farve om sommeren, men jeg må indrømme at dine tagetes ser smukke ud.
Mange hilsner fra Eliane

Birgitte sagde ...

Hej Berit. Hvor er jeg glad for, at du også tænker på insekter og dyr. Jeg kunne da godt tænke mig frø af dine to planter. Jeg skriver lige til dig. Ja, det kunne være sjovt, hvis der flytter et pindsvin ind i huset:).

Hej Marika. Mange tak. Jeg er også glad for mine kongelys. De lyser virkelig op.!

Hej Marie. Jeg har egentlig ikke været så bevidst igen, men har bare fundet ud af, at der er mange flere insekter og dyr nu, end da vi overtog huset for snart mange år siden, hvor der kun var en græsplæne og jo flere variationer jo bedre.

Hej Eliane. Mange tak. Der er stadig mange ting, jeg ikke ved noget om, men jeg tror, jeg har klæbehjerne, for når jeg har gjort mig nogle erfaringer og sidenhen fået det bekræftet i bøger eller blade og hos andre havefolk, ja, så husker jeg det tydeligt og det er en stor glæde for mig at bringe min viden videre, da jeg på den måde for så meget tilbage! Jeg har ikke vandet mine bede i haven endnu i år, men jeg vander alle krukkebedene alt efter hvor meget regn, der kommer. Det er vigtigt, at krukkeplanterne ikke tørrer ud, så såsnart de begynder at hænge bare en lille smule, er jeg ude at vande. I år har det ikke været nødvendigt at vande regelmæssigt, da der er kommet så meget foroven, så det har været noget nemmere med krukkerne i år.