fredag den 21. august 2015

Solhatte, salvier og mynter.

Såning og stiklinger af disse tre skønne planter.
Lige nu er solhattene i blomst og salvierne og mynterne tiltrækker mange insekter. De blomstrer også og det er sjovt at se, hvor forskelligt det er.

Her kommer salvierne:

Solbærsalvie, som er god til te. Jeg har lavet stiklinger, som er i orangeriet og de ser ud til at komme fint. Moderplanten har jeg købt på et plantemarked. Jeg har stukket stiklingerne i juli måned, hvor planten er i god vækst. Min erfaring er, at stiklingerne er stærke og sunde, fordi moderplanten er i god vækst på det tidspunkt.


Her er det en himmelblå staudesalvie, som jeg har opformeret af små stiklinger. Desværre husker jeg ikke navnet på den, men den er meget nem at opformere. Jeg har tre krukker med denne plante. Den er også god til te. Til efteråret vil jeg tage dem ind og forsøge at overvintre dem. Jeg tror, de skal klippes ned til den tid.


Ananassalvie, som jeg har købt på plantemarked. Den er også god i te og salat. Denne har jeg ikke forsøgt at lave stiklinger af og den er heller ikke i blomst endnu. Jeg tror, den er noget sart, men det skal forsøges at overvintre den i orangeriet.

Jeg har også en lyserød staudesalvie, som er ved at være klar til at samle frø ind af. Den skal sås til foråret.

Mynter:

Chokolademynte, som er i blomst. Den har jeg opformeret mange stiklinger af og foræret væk. Den er meget grovillig og nu har jeg den i 4 krukker rundt omkring i haven. Den dufter ligesom after eight og er utrolig god til te. Den skal jeg også overvintre i orangeriet og har gjort det de sidste 2 vintre, hvor jeg har klippet dem helt ned. Det er en god idé at have mynte i krukker, da de rigtig gerne vil sprede sig meget.


Her er det en blå indianermynte, som er frøsået i orangeriet i april måned. Den dufter ret godt. Jeg har ikke prøvet den i madlavningen eller til te, jeg tror, den er god til te.


Her er det en lilla indianermynte, som også er frøsået i orangeriet. Frøene fra dem begge to har jeg fået foræret af havebloggere. Denne lilla er lysere i bladene og også større. Jeg skal snart samle frø ind af dem begge.


Gulbladet myntebusk, som jeg har købt på plantemarked. Den har jeg ikke så stor kendskab til, men skal finde ud af hvor hårdfør den er. Jeg tror den skal overvintre i orangeriet. Den dufter godt, men jeg har ikke brugt den i madlavningen. Jeg skal lige finde noget information om den først. Jeg faldt for dens gule løv.

Nu til solhattene.


Her en limegrøn, som jeg mener, hedder Green Jewel. Den har jeg frøsået i orangeriet i efteråret forrige år og plantet den ud i en krukke, som den har overlevet sidste vinter i. Den er endnu ikke helt udsprunget, men det ser lovende ud.


Gul solhat, som er stiklingeformeret og har overlevet sidste vinter i krukken. Den er vokset godt og fylder hele krukken ud, så jeg tror, jeg kan dele den til foråret.


Purpur solhat, som er frøsået i efteråret sidste år og plantet ud i bedet ultimo maj. Da jeg etablerede bedet for nogle år siden, plantede jeg rigtig mange solhatte, men de sidste par år har de fået meget konkurrence af andre planter i det efterhånden tæt beplantede bed, og så forsvinder de! Men heldigvis er de forholdsvis nemme at frøformere og så.

Det er ved at være tide at samle frø ind fra haven. Om en måneds tid eller halvanden skal jeg igang med frøsåning af stauder. Jeg er begyndt at lade de visne blomsterhoveder blive på planterne i stedet for at klippe dem af, så jeg kan samle frø ind. Det er en stor rigdom med alle de planter, der blomstrer nu og det ser rigtig lovende ud med hensyn til frøindsamling!

3 kommentarer:

Høneballehaven sagde ...

Spændende med alle dine krydderurter og din stiklingeformering. Godt det er nemt at så solhattene, når de har svært ved at klare sig i bedene.

Frk. Anemone sagde ...

Imponerende at du har sået Green Jewel og har den næsten i blomst nu.
Vi har også sået purpursolhat, som er rimeligt nemt.
Spændende at læse om salvierne og deres forskellighed, du er virkelig dygtig til det med stiklinger og frø.

Birgitte sagde ...

Hej Lisbeth og Ulla. Tusind tak for jeres kommentarer. Det er altid spændende, når man laver nye planter og se om de bliver til noget. Og rigtig dejligt, når det lykkes!