torsdag den 27. oktober 2016

Iris i knop og flere grønne vægge.

Jeg har plantet tre grønne vægge i dag!
21 stolper blev det til i dag, nu har jeg i alt gravet 39 stolper ned og mangler "kun" 14. Det er en stor tilfredsstillelse at nå så meget. Anders knokler bag plankeværket. Vi vil gerne selv køre så meget som muligt væk for at spare penge.


Jeg opdagede lige knopper i mine iris. Gad vide hvad der lige sker med dem. Jeg håber da, de når at springe ud. Det var noget af en overraskelse.


Her ser man tre vægge. To forrest med en halv meter imellem og så en i midten bagved. De er også plantet 80 cm ned i jorden. De var spidse i den ene ende, så jeg har slået dem de sidste 10 cm ned med en muggert. De er nu 1,60 cm høje.


Roserne skal fjernes. Jeg har gravet den ene op for at komme til. Der er 5 roser (Brother Cadfael). Den, der er gravet op, skal om i østbedet ved orangeriet og skal have selskab af Geoff Hamilton og James Galway. De sidste 4 skal deles til to mindre bede. Der skal være tre vægge forrest og to bagest, men jeg kan ikke grave de sidste to ned, før jeg har fjernet nogle planter.


Lige nu har jeg fået den idé, at de lyserøde tæppepileurt, som bliver ca. 25 cm høje, skal plantes i bunden af disse vægge. De røde ukendte Austinroser, har jeg tænkt, skal placeres en og en ved hver ende af en væg. Og så skal der gro noget svagt voksende opad stolperne, måske nogle clematis, som ikke bliver kraftige.De skal nok være lyserøde. Jeg overvejer om jeg til næste år skal male to af væggene orange, men indtil videre er det kun en overvejelse. Inden jeg graver de sidste to vægge ned, skal jeg lave nye bede, hvor de eksisterende planter skal flyttes hen. Jeg har gravet en del Dianthus op, som jeg midlertidigt lige må plante i nogle potter for at opbevare dem. Selvom jeg var temmelig mør sidst på eftermiddagen, er jeg bare så ivrig efter at komme videre. Jeg synes simpelthen det er så sjovt!

mandag den 24. oktober 2016

Udvidelse af haven og nedgravning af stolper.

Alle mand i sving!
Anders, min papsøn, Zacharias og jeg har knoklet i haven her i weekenden. Vi har taget plankeværket i bunden af haven ned, fordi vi har noget mere jord bagved, som hører til vores grund. Det er fyldt op med alt muligt skidt og møg, som tidligere husejere bare har smidt dér,


De tre stolper er rester fra plankeværket, længere nede kan man lige skimte et metalhegn. Vores grund går næsten dertil, så der bliver noget mere have til os, når vi flytter plankeværket ned i skellet. Heldigvis er genboerne med på det!


Vi er ved at indhente tilbud fra en anlægsgartner, som skal komme og grave skidt og møg væk med en maskine. Samtidig skal han fælde træerne, så vi får mere sol ind i haven.
Han kommer til at køre noget frem og tilbage mellem mine planter med maskinen, så der bliver nok noget spild. Men jeg tror, jeg kan leve med det, og jeg skal jo alligevel igang med at omlægge bede ifølge min nye haveplan.


Her ser man noget af det skidt og møg, vi selv kunne fjerne. Det er som om, at de tidligere husejere har brugt arealet som losseplads, og heldigvis siger anlægsgartneren, at han sorterer affaldet og kører det væk.


Jeg er i fuld gang med at grave stolper ned til grønne vægge. Jeg er gået i gang med de største, som bliver en væg med 18 stolper, der er 10 cm i diameter og 3 meter lange. De er gravet 80 cm ned i jorden. Det er meningen, at de ikke skal være lige lange. De fire stolper til venstre er endnu ikke stampet fast og så mangler der stadig seks stolper, men jeg orkede ikke mere i dag.


De står en meter fra hækken og væggen bliver 4,5 meter bred. Inden jeg gik igang var jeg ude at måle op i henhold til haveplanen. Det var heldigvis ikke svært. Mit bærbed skal væk, men jeg gemmer planterne, for de skal være et andet sted. Stolperne står lige ud for foldedøren i orangeriet og er en smule bredere. Jeg overvejer lidt at plante en blåregn, men har besluttet ikke at plante noget før til foråret. Placeringen af væggen har også det formål at bryde udsynet til naboens hus, da det ligger ret højt i forhold til vores have. Han er heldigvis med på det og har også ferie i denne uge ligesom jeg, så han har fulgt lidt med i vores projekter.
Jeg tror godt, jeg selv kan klare stolpevæggene og synes, det er rigtig sjovt at lave det. Jeg bruger et pælebor og så stamper jeg hullet til med en lang pind. Jeg har også købt stolper til 5 grønne vægge mere, som kun skal være en meter brede. Disse stolper er 7 cm i diameter og 2,40 meter høje. De skal også 80 cm ned i jorden, men dem når jeg nok ikke allesammen her i ferien. Jeg skal nemlig også holde foredrag onsdag aften, som jeg lige skal forberede og bage en kage til. Men lige nu slapper jeg af foran computeren med tændte stearinlys. Jeg er ganske godt tilfreds, med det, der er nået indtil nu!

onsdag den 19. oktober 2016

Omrokering af krukker og stolper i massevis.

Ude foran huset ud mod vejen,
har krukkerne altid stået på en lang række opad husmuren. De er nu placeret i grupper i et zig zag mønster.



Det var arkitektens idé - hvorfor havde jeg ikke selv tænkt på det?, tænkte jeg. Men det havde jeg altså ikke! Nu har jeg fået en hel masse idéer til, hvad der skal være i krukkerne, for nu syner de ikke af meget. Nogle af dem er med stauder, der er ved at visne ned. Når jeg skal ændre bede i den vestlige del af haven, bliver der nogle buksbom til overs. Dem vil jeg sætte i nogle terracottakrukker og formklippe dem. Jeg synes, det er pænt med en gruppe med tre krukker og i den ene vil jeg gerne have noget opstammet, der er højere end stakittet. Det vil tage sig bedre ud også udefra vejen. Jeg kunne godt tænke mig nogle små grønne træer i krukkerne, så hvis der er nogen, der har et godt bud, vil jeg gerne høre det. De skal være ca. 1,5 meter høje og tåle blæst. De må gerne være grønne hele året.


Her ser man huset fra vejen. Krukkerne syner jo ikke af meget. Jeg tror, det er ret væsentligt, at krukkeplanterne er højere end stakittet. Det var også et råd, jeg fik.


Jeg har bestilt stolper, som jeg skal bruge til grønne vægge i den vestlige del af haven ifølge haveplanen. Naboen har et pælebor, jeg kan låne, så nu skal jeg bare igang:) Mit mål er, at jeg skal lave halvdelen af planen i den vestlige del i ferien, og forhåbentlig når jeg resten inden frosten. Jeg skal lave det selv, så jeg håber, jeg kan manøvrere stolperne uden det bliver for tungt.


De sidste par dage har jeg fået tømt næsten alle de resterende krukker. Der er stadig en 5-6 krukker med planter, der er gået i frø, som jeg skal samle ind. Men der er for vådt til det lige nu,, så jeg må lige vente lidt. Jeg tog nogle billeder i haven, da jeg kunne se, at jeg også kan være en lille smule med med høstfarver.


Jeg fik sat havemøblerne ind i udhuset i mandags og luget lidt. Jeg mangler kun at luge et enkelt bed, så er haven efterårsklar.


Jeg har helt glemt at fortælle, at jeg har plantet clematis ved tørrestativet - en ved hver stolpe. Det er clematis Etoile Rose, som er småblomstrende med rosa blomster. De bliver ikke så store, så de skulle passe fint til en stolpe. Jeg talte med havearkitekten om at fjerne tørrestativet, men det syntes han ikke. Det er jeg egentlig glad for, for jeg har været så meget i tvivl om det skulle fjernes, men han gav mig nogle rigtig gode idéer til hvordan man kan gøre det flot og viste mig også billedeksempler. Vidste I godt, at hvis man bruger sort flagline, så ser man næsten ikke, at det er et tørrestativ? Og så er det vigtigt, at snorene er meget stramme og spændte. Endnu et julegaveønske:)
I dag har det regnet og jeg var sent hjemme, så ingen havearbejde. Måske kan det blive til lidt i morgen!

søndag den 16. oktober 2016

En weekend i haven.

Tømning af krukker og løglægning.
Nu har jeg tømt ca. 50 krukker. De 30 tømte jeg i går og alle vidunderblomstknolde og dahliaknolde blev taget op og rengjort. Nu er de lagt til overvintring i trækasser i udhuset. Jeg mangler stadig de gule dahliaer.


Anders er fotograf og jeg har 5 trøjer på for at holde varmen, så jeg ligner en hel bjørn:)
I dag har jeg lagt ca. 2-300 tulipan- og narcisløg ud i bedene og i år har jeg fået mig det rigtige redskab, nemlig en løglægger. Det gik over stok og sten og jeg var færdig i løbet af godt og vel et par timer.

Senere på dagen gik jeg i gang med at lægge løg i krukker. Disse løg har jeg købt ved
Blomsterverden.dk Der var godt og vel 200 tulipanløg og nu er 22 krukker sat til overvintring i både drivhus og udhus.
Jeg er godt nok nået øm i ryg og skulder og håber en god nats søvn vil gøre underværker.:)



De løg, jeg har lagt ud i bedene, er genbrugsløg fra krukkerne i foråret. Jeg ved godt, at ikke alle løg bliver til noget, når de har blomstret én gang, men erfaringen siger mig, at de fleste kommer op. Der var da også hvide spirer på løgene. Når jeg tager løgene op af krukkerne efter forårsblomstringen, kan jeg simpelthen ikke nænne at smide dem ud, men tager dem op og opbevarer dem tørt i udhuset hele sommeren, indtil jeg planter dem ud i bedene her i efteråret. På den måde har jeg efterhånden fået en hel del tulipaner i haven. Det er så dejligt at se frem til, når foråret nærmer sig.

Når jeg lægger dem i krukker, fylder jeg krukken halvt op med jord, lægger løgene og vander. Til sidst fylder jeg jord op til kanten og så får de ikke mere vand hele vinteren, men først når jeg sætter dem frem i foråret.


Jeg sidder på en One-leg taburat, som kan vippes i alle retninger. Den er jeg meget glad for!

Hvis ikke, jeg er alt for øm i musklerne i morgen, er det planen at tømme de sidste krukker, når jeg kommer hjem fra arbejde og så mangler jeg ikke ret meget oprydning inden vinteren. Om en uge har jeg efterårsferie og så går jeg i gang med min nye haveplan!

Nu vil jeg forberede foredrag!
Rigtig god søndag aften.

fredag den 14. oktober 2016

Chilli planter.

Hjemmedyrkede chillier
I maj måned såede jeg chillifrø, som nu er fine store planter med masser af chilli. Jeg såede dem noget sent - det skulle nok have været i marts for så tror jeg, der var kommet frugter på noget før.


Frøene tog jeg fra en chilli fra en måltidskasse fra Årstiderne, da det var en, der smagte rigtig godt og var lige tilpas stærk. Nu venter jeg bare på, at de bliver røde.
(Jeg skal lige huske at vande planterne, de hænger en lille smule!)


Hos Livsnyderhaven skriver Maria om nogle gode opskrifter med chilli. Det kan man læse om HER Jeg synes, det lyder rigtig godt og vil gerne prøve det.


Jeg har to planter. Jeg har læst, at temperaturen helst ikke skal ned under 10 grader, hvis man vil overvintre dem. Det kunne være sjovt, hvis de blev til træer og have gavn af dem til næste år også, men ellers kan jeg jo så nogle nye!

Rigtig god fredag aften.

torsdag den 13. oktober 2016

Roser i oktober.

Lyserød og abrikos
Måske ikke høstfarver, men rosernes farver i vores have og de blomstrer stadigvæk.


Brother Cadfael. Denne rose har kraftige stængler og vælter ikke i blæsten og så er den den sundeste rose, jeg har i haven. Løvet har været rigtig fint hele sommeren.


James Galway er også en sund, kraftig rose, der gror villigt og holder sig pæn hele sommeren.

Resten af haven er mere eller mindre i forfald. Alligevel synes jeg, at efteråret også er en dejlig tid, hvor der sker meget i haven. Jeg kan godt lide at årstiderne skifter for så er det forskellige ting, man kan gøre. 
I dag har jeg valgt at vise roserne, som fortsætter ind i efteråret og i de næste indlæg, jeg laver, skal det handle om efterårssysler. Hele ugen har jeg nærmest boblet over af forventning om alt det jeg skal. 


Geoff Hamilton.



The Sheperd

Jeg skal holde foredrag her i slutningen af oktober og i november og det glæder jeg mig også til. Det kører rundt i hovedet og det er vist nødvendigt at lave en tjekliste, jeg kan gå ud fra.


Gemma.


Ukendt Austinrose. Der er bare så meget at være glad for lige for tiden!

Jeg deltager i en fotokonkurrence med et billede på dette link:

https://2016.flowerawards.dk/?contest=photo-detail&photo_id=146https://2016.flowerawards.dk/?contest=photo-detail&photo_id=146

Hvis du klikker på billedet kan du stemme på det. Det håber jeg, du vil, og jeg håber, du kan lide billedet.

søndag den 9. oktober 2016

Workshop i eftermiddag.

En hyggelig eftermiddag i orangeriet.
Workshoppen i eftermiddag var om såning, stiklingeformering og deling af stauder. Det var nogle søde engagerede deltagere og vi fik lavet en del.


Her er de i gang med at så. Der var dejligt varmt i orangeriet med brændeovnen tændt. Undervejs fik vi hjemmebag og kaffe og te.


Efter såningen, som bestod af 10 forskellige staudefrø i 10 potter, skulle der stiklingeformeres. Og til sidst skulle deltagerne dele stauder, som var hentet hos Staudemarken De delte stauder blev til ni planter til hver deltager. Stiklingerne var 5 forskellige stauder til hver med flere i hver potte.

Efter en lille demonstration i såning og stiklingeformeringen gik de i gang på egen hånd og nu håber jeg virkelig, at der kommer maks. ud af det.

Tak til alle deltagerne for en rigtig hyggelig dag.

fredag den 7. oktober 2016

Nye planer!

Nye idéer og gode tips og råd.
Grønne vægge, elipseformer og en skitse.
Igennem haveselskabet benyttede jeg mig af medlemstilbuddet om at få besøg af en havearkitekt. I vores region er det Knud Bundgaard fra Unikahaver, som man kan få besøg af. Det var et rigtig godt møde og vi havde 1,5 time.


Først gik vi rundt i 45 minutter og jeg blev rådgivet med grundliggende og kreativ opbygning og indretning. Mine egne idéer var slet ikke lige så mangfoldig. 


Jeg havde forestillet mig, at den største del af haven, skulle være flere rum med en græssti ned igennem det hele, men Knud Bundgaard foreslog, at græsplænen blev elipser ned igennem med små "græsbroer" der forbinder dem og så skulle der være bede rundt om. Det er jeg ret vild med. Så bliver der mange flere planter og også buske i haven og måske noget mere stedsegrønt.


Det giver mulighed for at gøre dette krukkebed bredere, hvor der lægges flere fliser ud i haven - så kan havemøblerne stå i midten med krukker rundt om.
I baggrunden ser man min klippede hængepil. Den, syntes han, var blevet grim, og gav mig et godt tip til hvordan jeg kan få det pæn igen. Så det vil jeg gøre.


Denne del af haven var forkert, fordi den ser meget lang ud. Jeg fik nogle rigtig gode idéer til, hvordan jeg kan ændre den oplevelse og få meget mere ud af stykket, blandt andet med grønne vægge.


Jeg er simpelthen så glad for den skitse han brugte de sidste 45 minutter på at lave. Jeg fik lidt gode råd til plantevalg, men ellers var det ikke noget, han syntes, var nødvendigt for det kunne jeg godt selv.
Han sagde der var to års arbejde i skitsen, så jeg går og tygger på, hvordan jeg skal gribe det an og hvor jeg skal begynde. Han sagde faktisk, at han var vild med min have. Det blev jeg da noget stolt over. Jeg tror dog godt, jeg kan blive færdig med de nye idéer, inden der er gået to år:) 

I eftermiddag har jeg været en tur i Staudemarken og hente planter til workshoppen på søndag. Jeg er virkelig tilfreds med de planter jeg fik med hjem og jeg tror, der er noget for enhver smag.

I aften har jeg bagt kage, for vi skal nemlig have kaffe og kage undervejs i workshoppen. Nu vil jeg i blogland, for dér har jeg ikke været i et stykke tid!
Haven er fin nu, men huset indvendig trænger virkelig til rengøring, det må lige vente nogle dage endnu, jeg skal jo også på arbejde og så har jeg været græsenke hele ugen - jeg kan hilse og sige, at jeg keder mig ikke:)

onsdag den 5. oktober 2016

Forberedelser.

Godt i gang lige for tiden.
Jeg har haft travlt de sidste dage med at gøre haven fin til besøg i morgen, hvor havearkitekten kommer. Jeg vil gerne have, at haven skal se ordentlig og velplejet ud. I dag blev jeg heldigvis færdig. Der skal også være fint til på søndag, hvor jeg skal holde workshop i orangeriet. Jeg glæder mig rigtig meget til begge dele!


Jeg tænkte, jeg skulle tage nogle oversigtsbilleder, som jeg vil følge op på med de idéer jeg forhåbentlig får fra arkitekten.


Lidt senere i aften vil jeg lige notere mine egne tanker og idéer ned på et stykke papir, så jeg ikke glemmer noget i morgen.


På søndag er der workshop, hvor vi skal så, stiklingeformere og dele stauder, så her til aften har jeg været ved at nurse pelargonierne i orangeriet. Det skal jo også se fint ud dér.




Jeg tror nok, at hvis jeg får forslag til flere planter, så vil jeg altså til at øve mig på de latinske navne. Jeg er så imponeret over mange af jer, der bare kan det med de navne!



Det er så spændende lige i øjeblikket og så er jeg også blevet kontaktet af Frederikshavn Havekreds om at holde foredrag næste år. Jow jow det går over stok og sten lige i øjeblikket.




Jeg må lige vise disse pomelo-frugter. Det bliver spændende, hvordan frugterne bliver. Der er vist en 5-6 frugter på træet og så blomstrer det også igen. Jeg tror kun, jeg vil lade to frugter blive på træet, da det ikke er så stort endnu.


Hostaer i forfald. Alle andre hostaer i haven ser fine ud, men disse er ved at visne ned nu, som man kan se.
Jeg er simpelthen i hopla-humør i dag og har nået det havearbejde, der skulle være færdigt i dag!
På fredag skal jeg bage kage til workshoppen søndag. Der er nemlig kaffe og kage undervejs.


mandag den 3. oktober 2016

Oktoberhaven.

Blomsterhaven i oktober og forfald
De fleste dahlier er fine endnu, men jeg kan se, at flere sommerblomster er ved at visne helt væk.



Nu dækker Dianthus Maggie hele bunden under roserne. De blomstrer med lyserøde blomster i forsommeren og de klæder rosen Brother Cadfael ret godt.


I dag har jeg klippet pæonerne ned. De var noget visne. Der er mange selvsåede digitalis og dem lader jeg være, for jeg synes, de er så flotte sammen med roserne og pæonerne i bedet. Der er en purpur og en hvid - måske har de krydset hinanden, så der kommer nye farver. Det kunne være spændende.


Matrem blomster påny flere steder. Hvis vinteren ikke er for hård, står de med det grønne løv hele vinteren.


Jeg synes, plantebordet er så pænt lige for tiden.


Dahlierne står foran plantebordet i krukkebedet ved orangeriets gavl.


Det gule krukkebed.


Det er godt, jeg har dahlierne i krukkebedene rundt omkring, for de er næsten de eneste, der stadig står blomsterrigt. Det samme gør dog også indianermynterne.


Dværgsolsikkerne har fået flere blomster. Jeg må vist hellere få hentet frø ind. De visne hoveder vil jeg bruge til dekorationer.


De gule solhatte blomstrer ufortrødent videre endnu.


Jeg tager nok snart havemøblerne ind, men vil lige lade dem stå indtil havearkitekten har været her på torsdag.


Måske bliver det muligt at plante disse thujaer ud. Der er tre styks i krukken, men de er nok vokset godt sammen. Jeg vil gerne stamme dem op og klippe dem runde, men jeg synes, de skal være noget højere endnu.

Jeg har lavet en grundplan til arkitekten, som forhåbentlig munder ud i en skitse. I morgen skal jeg lige luge et par bede, så det er godt at jeg har tidligt fri!