onsdag den 28. september 2016

Høje træer og efterår i haven.

Det blæser en halv pelikan i dag og flere potter er væltet og roder rundt.
Så jeg var lige ud på en inspektion og samle op!
Dem, som har deres have på en parallel vej, stødende op til vores have, har nogle gevaldigt høje træer, som skygger for mere end halvdelen af vores have. I søndags gik vi derover og spurgte om vi måtte få dem fældet. Det måtte vi heldigvis gerne.


Plankeværket er to meter højt, så træerne er jo meget høje og de fylder halvdelen af havens bredde. Nu skal vi bare have bestilt en træfældningsmand. Vi har fået lov til at få træet til brænde bagefter.


Her ser man dem fra siden. Der er stadig mange farver i haven, selvom der også er meget, der er ved at visne ned.


Jeg har samlet en del frø ind og er så småt begyndt at tømme nogle af krukkerne med sommerblomster. De øvrige har det meget tørt. Jeg håber, der kommer noget regn. Vi har ikke rigtig fået regn i temmelig lang tid. 


Måske må vi snart sætte havemøblerne ind. Der er godt nok omslag i vejret i dag. I går var vi i Blokhus og bade. (Alle badede på nær mig!) I dag er det en rigtig efterårsdag med kraftig kold blæst.


I mandags lavede jeg en grundplan til havearkitekten. Han kommer på torsdag i næste uge. Jeg har gjort mig en del tanker og fået nogle idéer, som jeg vil drøfte med ham. Jeg glæder mig til besøget. I dag har det ikke været havevejr. Jeg håber vinden lægger sig de næste par dage. Jeg har en del, der skal gøres!


Om 3 uger har jeg efterårsferie og den er sat af til det arbejde, der måske skal gøres efter arkitektbesøget.

Jeg har også bestilt tulipanløg hos Blomsterverden.dk - ca 200 styks i kenzofarver og en del i lyserøde farver. De lyserøde skal plantes i krukker og placeres ved indgangsdøren. Kenzofarverne skal i krukker og placeres foran huset. Alle løgene fra foråret har jeg taget op af krukkerne og de skal sættes ud i bedene.

lørdag den 24. september 2016

Lige kanter, dahlier og sommerblomster.

I går da jeg kom hjem fik jeg rettet op på græskanterne.
Det ser så ordentligt ud, når det er gjort. Det var ret tiltrængt og flere steder var der tuer med græs, som var vokset ind over fliserne.


Langs krukkebedene.


Langs vestsiden af orangeriet. Måske er det lidt småkedeligt at se på kanterne, men jeg er bare glad for at det er gjort!


Her er det langs gavlen.


Under det blå og lilla krukkebed spirer voksurt. Det er frø, der har overvintret fra sidste år. Hvis de når at sætte blomster, håber jeg på at samle frø ind. Jeg har godt nok allerede samlet ind fra andre planter, men jeg kan godt bruge lidt flere frø.


Denne lykkekløver købte jeg på et plantemarked, jeg har endnu ikke set den i blomst. Jeg tror, jeg vil dele den og tage et par stykker med ind i huset og resten i orangeriet.


Denne lille purpur kongelys har besluttet sig for at blomstre. Den er selvsået lige i kanten af græsset.


Pelargonien Nicolai er vokset godt i zinkspanden.


Jeg har to krukker med Timeviser og de har blomstret i næsten 4 måneder nu.


Dahlierne er også fine endnu og de fortsætter med at sætte knopper.


Dem kan jeg slet ikke undvære.


Storkenæb er blevet helt tæt her. Jeg frygter lidt, det er den sorte storkenæb, jeg købte på plantemarked for snart længe siden. Den er vist ret invasiv. De oprindelige geranier i dette lille bed er to lyserøde.


Der er ved at være lidt efterår over en del planter. I morgen skal jeg tømme nogle flere krukker og klippe lidt ned.


Plantebordet er godt fyldt op.


Sølvlys.


Spydverbena.


Oliventræet med marguritten Dasy i bunden. Den har blomstret hele sommeren, og nu er der et par nye knopper.


Troldepilen var frostskadet så derfor klippede jeg den ret meget ned. Den voksede heldigvis hurtigt op igen. Den skal jeg nok sætte lidt mere beskyttet til vinteren.

I dag har jeg hjulpet min niece med af flytte. Hun er flyttet fra sin studielejlighed ind i en dele-lejlighed sammen med en anden studerende. Jeg blev sat til at gøre rent i den gamle lejlighed, mens de andre kørte frem og tilbage med ting. Det gik det meste af dagen i dag med.


tirsdag den 20. september 2016

Pyntegræskar og roser.

En papkassefuld
For en uge siden fik jeg rigtig mange pyntegræskar og i dag skulle de altså ud at pynte i haven.


En kurvfuld på plantebordet.


I skjuleren har en hel masse hornvioler selvsået sig fra foråret og nu begynder de at blomstre.




De gule blomster i den grønne spand ved jeg godt hvad hedder, men jeg har glemt det lige nu.



Jeg har købt 3 cement græskar for 15 kr. stykket. Dem er jeg meget glad for.


Det gamle sybord, der står på vestsiden af huset, er også pyntet op.




Jeg kan godt lide dette motiv. Det er lige ved indgangen til haven.


Det er lidt specielt at efterårspynte,når haven er fuld af roser:) Her er det the Sheperd.


Geoff Hamilton.


James Galway har rigtig mange knopper. Jeg håber, de når at springe ud.


Rosen Gemma, som er en minirose.


Heritage er også med igen, men løvet er frygteligt grimt.


Ukendt Austin rose.


Brother Cadfael.


Brother Cadfael kan ses fra vejen og jeg kigger altid lige, når jeg cykler forbi.

Tak for alle de gode råd og tips i kommentarerne fra gårsdagens indlæg. Det betyder rigtig meget for mig:)

mandag den 19. september 2016

Haveinteressen - tanker, idéer og drømme.

I dag vil jeg være lidt filosofisk 
Interessen for haven er meget stor her hos mig og jeg gør mig mange tanker omkring det. Jeg bliver altid glad, når jeg er i haven og nyder arbejdet derude. I forsommeren tænkte jeg, at nu er bedene så godt fyldt op, så der nu kun er vedligeholdelsesarbejde og græsslåning tilbage. Men jeg er noget til et punkt, hvor jeg ikke rigtig kan se udover det, som haven er indrettet med nu, og synes lidt, jeg bare fylder på og fylder på uden der rigtig er nogen struktur i det.


Selvom vores have er meget lille, så tror jeg, at den kan være mere spændende og interessant end den er nu. Så jeg drømmer lidt om flere rum i haven og nogle græsstier i stedet for plæne. Jeg synes dog, det er meget svært lige at forestille sig, så derfor har jeg besluttet mig for at gøre gavn af Haveselskabets medlemstilbud om at få en havearkitekt ud. Jeg har allerede lavet en aftale med arkitekten, der dækker Nordjylland og han kommer hjem til os torsdag d. 6.oktober. Jeg er så spændt på det. Pludselig bobler idéerne i mit hoved og nu har jeg en del idéer, jeg gerne vil vende med arkitekten.


Jeg har flere drømme. I foråret gik tilmeldingen til alle mine foredrag ufattelig godt. Der var udsolgt hver gang, så jeg var helt sikker på, at det fortsatte her i efteråret, hvor jeg starter op igen.Der er da heldigvis kommet en del tilmeldinger, så flere af holdene skal nok blive til noget. Jeg har ikke rigtig knækket nøden endnu og regnet ud, hvad der helt præcis skal til for at gøre interessen for haven spændende efterår og vinter, men jeg prøver ihærdigt.


Sølvlys blomstrer så fint nu og den dufter!

Jeg drømmer om at kunne leve af mit haveliv, men det er rigtig rigtig svært. 
Til næste år, når jeg skal holde åben have igen, håber jeg på, at arkitektens og mine idéer er ført ud i haven og er færdige. Jeg glæder mig så meget til at se, hvad det ender op med og hvad der kommer til at ske i min have. Ved åben have skal jeg prøve noget nyt næste år og har lavet en aftale med naboens mor, som laver glaskunst. Hun skal lave en lille udstilling og salgsbod i min have. Det er så flot, det hun laver, så det skal prøves.


Sidste år holdt jeg åben julehave for Pelargonieklubben Nordjylland. Jeg kunne godt tænke mig at holde åben julehave igen, ikke nødvendigvis for pelargonieklubben men for andre interesserede.

Jeg tror nok, mine kolleger på arbejde synes, jeg er noget nørdet. De læser dramatiske krimier om drab og mord og jeg læser en bog om oldemors potteplanter. Det er jo lidt i en anden boldgade:)


Jeg har været så heldig at jeg både har været i TV og i avisen flere gange og nu har jeg et samarbejde med Fokus Folkeoplysning. Jeg vil gerne gribe bolden og bygge videre på det,


Klatre-løvemund er blomsterrig endnu.

Jeg er glad for, at jeg har ret meget energi og mange kræfter fysisk, for ellers ved jeg ikke, hvordan jeg når det hele når jeg har et fuldtidsjob, der skal passes. Jeg brænder bare så meget for haveinteressen og hele tiden går jeg og tænker nye idéer og forbedringer af det, der er, jeg kan simpelthen ikke lade være. Det giver bare en rigtig god følelse, når hjernen og kroppen er i gang i haven.

fredag den 16. september 2016

Små stedsegrønne træer.

Et par uger fra planteskolen hertil og så var der fri fragt!
Jeg må sige, at jeg er ovenud tilfreds med de træer, jeg har bestilt på www.jespersplanteskole.dk De svarer fuldstændig til billederne på deres hjemmeside. Det havde jeg faktisk ikke troet, hvis jeg skal være helt ærlig!


Jeg købte fire stedsegrønne. Her er det en almindelig thuja "Smaragd", som er 70 cm høj. Jeg tror faktisk, den er nærmere en meter høj.


Den er plantet i den østlige del af haven foran de to kvadratiske taks.


Så har jeg købt en almindelig langsomtvoksende søjletaks "Baccata David", som er ca. 80 cm høj. Den er lysegrøn.


Den er plantet ved siden af 8-tals bedet.


Jeg har også købt en opstammet Dværgskovfyr "Waterei", den skulle være 60 cm høj, men jeg tror snarere den er 80 cm høj.


Den er plantet mellem 8-tals bedet og det trekantede staudebed.


Den sidste er en 40 cm høj solcypres "Aurora".


Den er plantet i kanten af stenbedet.
Alle fire er fuldt hårdføre og kan plantes i almindelig havejord. Det var det jeg gik efter. Det var vigtigt, at de er fuldt hårdføre. Når man handler for 900 kroner er fragten gratis, så jeg handlede for lidt mere og så fik jeg også en pakke organisk gødning til stedsegrønne planter. (Jeg havde jo tjent nogle penge på et sponsoreret indlæg:))
Betjeningen og kommunikationen med planteskolen var meget venlig og behagelig og pengene bliver først trukket, når varerne er sendt afsted. Jeg vil virkelig gerne anbefale dette sted. De har også meget mere end stedsegrønt.

Nu er det lige før, jeg glæder mig til vinter, hvor der er noget grønt at kigge på, udover den smule, jeg havde i forvejen.