tirsdag den 26. juli 2016

Juli-blomster.

Der kommer hele tiden nye til og andre takker af.
Nu er det vist på tide at få fjernet noget af det visnet. Flere af mine matrem er ved at gå i frø, så jeg lader dem stå nogle dage endnu, så jeg kan høste frøene. Det ser bare ikke så pænt ud. Men heldigvis kommer der nye blomster, som overtager scenen.


Jeg har placeret to potter med "mormor-pelargonier" under en brogetbladet pil. Jeg kalder dem det, fordi de er stiklinger fra min mormors veranda.


Rosmarin'en blev pottet om i en større krukke og noget nyt jord for et par måneder siden og jeg kan godt se, at den er blevet mere kraftig og sund at se på. Den står sammen med flere andre krydderurter.


Nu er der for alvor kommet gang i blomstringen i klatre-løvemunden. Den såede jeg i marts og jeg tror, det har været for lidt solskin til at den rigtig kunne komme igang, men nu er den på vej. Måske kan man se, at der også er rigtig mange knopper. Det er dem, der ser gule ud.


Her er blomsterne i nærbillede.


Alle vidunderblomsterne, som jeg har i krukker flere steder, er også for alvor i gang. Den er lidt sen, men blomstrer hele sensommeren og ind i efteråret. Det er en ret høj plante - næsten en meter høj.


Her er den sammen med almindelig cosmos og en duftpelargonie med små lilla blomster.


Solhattene blomstrer også nu. De purpur er først. Jeg har også nogle gule og en limegrøn. De er stadig i knop.


Nu er der endelig gang i dagliljerne. Jeg har tre planter plantet sammen to steder, og de er blevet meget store. Jeg har læst, at hvis de vokser sig meget store og står tæt, så kan det gå udover blomstringen, så jeg må vist få delt mine til foråret.


Denne røde montbretia er da fin?


Denne er så sjov, den er jeg meget glad for. Det er en slags husløg og det latinske navn kan jeg simpelthen ikke huske.


Solsikke White Chocolate. Den er ret lille.


Denne rose Brother Cadfael har blomstret uafbrudt og der er stadig en del blomster.


Her er endnu en. Løvet er også meget fint på den. De andre roser har det slet ikke ligeså godt og de holder lige en pause i blomstringen.


Ampelpileurten blomstrer også. Den er jeg så glad for.

I dag har spisebordet i orangeriet fået olie efter, at jeg først sleb det ned. Det var tiltrængt. Græsset blev også slået i dag og lige om lidt skal jeg ud at se efter snegle. Jeg har ikke set nogen længe, men jeg kan se, at lupinbladene er der spist af. Alle de andre planter er ikke rørt, så vidt jeg kan se.




mandag den 25. juli 2016

Forskellige gøremål.

Gæster, gaver og gøremål.
I dag har vi haft gæster hele dagen. Det var nogle i min familie, der kom til brunch som en forsinket fødselsdagsfest. Jeg fik nogle gode gaver - det var dejligt.


Der var opholdsvejr mens gæsterne var her, men til aften skal jeg lige love for, at der kom regn ned. Jeg tror det var på vippen at være skybrud. Nu er det opholdsvejr, så jeg skyndte mig ud med kameraet. Nu begynder truget at ligne det, jeg stræber efter, nemlig at hostaerne vokser ud over kanten. Det er tæt ved.


Prins Nicolai har klaret regnen fint.


Kannaen står strunk og flot.


Tomaterne i det lille drivhus fylder godt og de har faktisk for lidt plads. Der er en del tomater, men de er ikke røde endnu, sikkert fordi de har fået for lidt sol.


Jeg har været i gang med mit pottehjørne ude i udhuset, hvor Anders har hjulpet mig med at sætte nogle hylder op. Her ser man alle mine såbakker. Jeg blev selv noget overrasket over, at der var så mange, men jeg bruger hver og en.


Alle de lidt større plastikpotter har jeg sorteret efter størrelse og sat på rad og række.


Her er den anden hylde. Disse potter bruger jeg ikke til at så eller stiklingeformere i, da de er for store. Det skal være 7-9 cm potter og dem opbevarer jeg i orangeriet. Dem har jeg lige så mange af. Potterne her på hylderne bliver brugt til store planter, jeg nogle gange graver op og nogle frøplanter eller stiklingerne, jeg har fået i overskud, som jeg sætter ud i haven i disse større potter for senere at enten forære, sælge dem væk eller finder plads til dem i haven.


Den store oprydning gik i gang, da vi har fået foræret denne fine næsten nye kummefryser, som nu står under hylderne med såbakkerne. Den har jeg ønsket mig længe til alle mine bær og mit bagværk. Vores gode venner gav os den bare, da de bare gerne ville af med den og nu kan jeg bare plukke løs af bær og frugter. Jeg har altid været meget begrænset af vores skabsfryser i køkkenet, som der er alt muligt andet i i forvejen. Jeg er bare så glad for at have fået den.:)


Sidste år var jeg til åben have i Milbakhaven sammen med Lisbeth og Villy og blev noget forelsket i denne hvid/lilla dahlia. Og tænk sig i lørdags da vi skulle på udflugt i pelargonieklubben gav Lisbeth mig dette pragteksemplar. Den er meget høj og der er rigtig mange knopper og blomster i den. Bagved står min egen lilla dahlia og jeg synes, de passer fint sammen. Heldigvis havde jeg en krukke, der var stor nok.


Denne søde hængepelargonie fik jeg i dag af en god veninde, som kom til eftermiddagskaffe. Hun har købt den på Samsø, hvor hun var på ferie og en dag hun var på café, var det en café med mange pelargonier og værtinden fandt denne pelargonie, som min veninde købte og fik med hjem til mig. Jeg er helt vild med den:)


Denne brune græs fik jeg foræret af en gæst, der kom til min åben have for et par uger siden. Den er jeg også meget glad for. Den skal plantes ud i haven. Den skulle være hårdfør. Den er jeg også meget glad for. Det er en græs hun har delt og der er tre klumper i potten, så jeg tror jeg kan dele den igen.


Her til aften, var det opholdsvejr og jeg var i gang med at lave 30 stiklinger af uægte jasmin. De skal bruges som gaver til foredragsgæsterne her i efteråret, så jeg håber, de får et godt rodnet inden, for ellers synes jeg ikke, jeg kan være bekendt at bruge dem som gaver. Efterårsprogrammet er ved at være på trapperne og jeg glæder mig meget til at det bliver husomdelt.


Min lille stikkelsbær-stikling vokser dag for dag omend langsomt. Den er en grøn stikkelsbær og er taget fra min mormors busk i hendes gamle have. Desværre er min mormor gået bort i april måned i år, så jeg vogter om denne lille stikling.


Denne røde montbretia har jeg fået af nogle i min familie for nogle år siden. De var her i dag og jeg gav dem hver en Chilliplante med hjem. De havde agurker med til mig.

Det har været en rigtig dejlig dag i dag og meget varmt og regnfuldt. De sidste dage med varmen har været lidt hårde, da jeg ikke får lavet noget særligt overhovdet i haven fordi jeg døjer med varmen. Inde i huset er det køligere og derfor har Anders og jeg været i fuld gang med at gøre hele huset rent inden gæsterne kom i dag. Det var tiltrængt. Der sker mange ting i huset, da vi har og er ved at skifte en del møbler ud.

fredag den 22. juli 2016

Dyr i haven.

Stor variation af planter er godt for dyrelivet.
Vi har mange dyr i haven nu, både fugle, insekter, sommerfugle og et pindsvin.


Dette pindsvinebo fik jeg i fødselsdagsgave af min bror. Vi har nemlig et pindsvin i haven. Jeg ved ikke om det allerede har et sted, hvor det går i hi, men jeg håber da, den får lyst til at flytte ind i boet.


Jeg har placeret det i det fjerneste hjørne af haven bagved nogle hostaer og en bregne foran indgangen. Jeg ved ikke om jeg skal komme halm i boet, men jeg er lidt nervøs for, at det så bliver et hjem for mus? Måske kan det være, at et pindsvin selv bygger sit bo. Pindsvin er godt at have i haven, da de spiser dræbersnegle.


Jeg fodrer fuglene hele året rundt, måske kan man se, at der er to skovspurver på brættet. Jeg køber vildtfuglefrø hos dyrehandleren. 3,5 kilo for 49 kroner. Det må være ret godt, for de spiser det hele. De får 2,5 dl hver dag.


Jeg har fundet ud af at efterhånden, som der kommer flere og flere forskellige planter i min have, kommer der også mange nytteinsekter. Det har jeg sidenhen også læst om i havebladene, at har man en stor variation af planter, så tiltrækker man mange insekter og fugle. Disse kæmpeverbenaer kan sommerfuglene godt lide. I går aftes så jeg en hvid med brune og gule prikker i et mønster. Sådan en sommerfugl har jeg aldrig set før. Desværre havde jeg ikke kameraet i nærheden.


Bierne er ret glade for mine forskellige salvier. Her er det en solbærsalvie.


De er også glade for mynte. Her er det en jordbærmynte, der er ved at gå i blomst.


Indianermynte er både humlebier og bier glade for. Jeg har to forskellige slags.


Her er den anden, som er noget større og mere lyslilla i det.


Kongelys tilstrækker også mange insekter. Her er det den hvide almindelige, men jeg har også en purpur kongelys, som er noget anderledes i blomsten.


Appelsintagetes tiltrækker insekterne og så er den god mod utøj.


Sort kornblomst er mange insekter også glade for.
I det store trekantede staudebed er der mange forskellige planter, og der er altid insekter og både bier og humlebier i gang i blomsterne.

Men jeg har ikke kun nyttedyr. I nogle af mine dahlier er der bladlus. Det kan musvitter og spirefluer godt lide, men jeg hjælper dem med at udrydde dem:)

I går fik jeg plukket bær ind, 4 kilo blev det til alt i alt og vi er så heldige at vi har fået foræret en lille kummefryser, som er ret ny. Den skal stå i udhuset og i går aftes fik jeg gjort rent i rummet til den. Samtidig kom jeg i gang med at sortere i alle mine såmaterialer og rydde op i dem. Det viser jeg en anden dag.

onsdag den 20. juli 2016

4 dage uden internet

På ferie i sommerhus.
I lørdags tog vi afsted til Nordsjælland, hvor vi skulle se vores venners sommerhus, som de købte i efteråret. Vi var tre par og vi har haft det så skønt. Men INGEN internet og det gik rigtig fint. Tænk at man kan blive så afhængig, så man må indrette sig, når man er uden. Vi har cyklet, sejlet og vandret i fire dage og rigtig nydt det.


Vi var hjemme ved midnat i går og her til formiddag var jeg ude på en rundtur i haven. Hold da op, hvor er der mange blomster nu. Her er det dahlier og dobbelt cosmos.
Jeg har ikke haft nogen til at vande, og det hele stod lige så fint. Selv tomaterne i drivhuset så fine ud. Der må have regnet en del.


Pelargonien Nicolai ved døren.


Nu blomstrer de gule dahlier endelig. Men der er lus i dem, så jeg må ud med en stofhandske vædet i brunt sæbevand og så tager jeg handsken på og gnubber lusene væk. Det er ret effektivt.


Det blå og lilla bed begynder også nu. Der er mange dahlier på vej.


Ærteblomsterne er også godt i gang. jeg tror, jeg skal plukke en buket senere i dag. Det fremmer jo blomstringen, så jeg må vist lære, at jeg godt kan plukke til buketter, selvom jeg synes, det er svært:)


Jeg har dem også i lyserød.


Flere dahlier.


Trompet-katost er bare så fin. Den er sået i orangeriet, og jeg har to krukker med den i det store krukkebed ved gavlen af orangeriet.


Her er det lyserød cosmos sammen med dahlier.


Her er dahlierne lidt tættere på.


Gammeldags mamelukærme er jeg helt pjattet med. De er blevet meget store.


Blå indianermynte tiltrækker rigtig mange bier. Dem er jeg også meget glad for.



Vidunderblomst er på vej.


De hvide kongelys har jeg fået af frk. Anemone og Mr.M, da de var på besøg i haven forrige år. De står så fint sammen med forskellige stjerneskærm.


Lewesia. De gule lader vente på sig, men de står også noget skjult, man kan lige se den grå potte. Jeg håber, de kommer i blomst også.


Høst-anemonerne sammen med mamelukærme-stauden. En dag vil jeg gerne male al vores plankeværk sort!


Her er det pelargonien Karen sammen med mamelukærme.


Der er også stadig roser.



Skyggebedet.


I eftermiddag skal jeg ud at plukke bær. Der skal plukkes ribs, solbær og stikkelsbær.


Appelsintagetes har jeg et par steder i potter.


Nøkketunge fylder krukken godt ud. Jeg købte den sidste forår og den skulle få gule blomster.


Gul gåsefod.
Der er mange planter, jeg gik forbi, da de står med knopper og ikke er så langt endnu. Jeg tror, jeg får blomstring længe i haven.
Den 9.august kommer der et haveselskab på besøg, det bliver spændende. De skal drikke kaffe i haven. Der er ikke meget, der skal gøres udover at klippe græs og vande og så lige holde ukrudtet nede. Det er en god fornemmelse, at jeg netop har luget alt i bund inden vi tog på ferie.