mandag den 30. marts 2015

Mere omprikling og gang i klikfingeren samt lang cykeltur.

Jeg er nærmest gået helt amok:)
I går købte jeg et par Garden Girl bukser, 7 x 6 småplanter fra Odenia, et plantebord til udendørs brug, 3 murerbaljer, 3 industrispande og 3 kilo fuglefrø. Så der var gang i klikfingeren. 


Lørdag og søndag stod på havearbejde og jeg fik luget fire bede i går inden regnen kom. Det var jeg rigtig glad for. I dag stod jeg tidligt op og cyklede 12 kilometer ud til Bilka for at købe Claus Dalbys Krukkemuld. 30 sække bliver leveret forhåbentlig i morgen. Jeg havde Bellis og hornvioler med hjem på cyklen, så nu venter jeg bare på jorden.


Jeg var hjemme igen kl. 10 i formiddags og hyggede mig med bagerens hjemmebagte rugbrød med ost og en kop kaffe. Bagefter gik jeg ud i orangeriet, og ompriklede flere frøplanter: To forskellige indianermynte, gul jakobsstige og gul staudedigitalis. Jeg tror, jeg fik omkring 35 planter ud af det.
Det er som om jeg har fået krudt i rumpetten og skal bare gøre så meget som muligt i ferien. I morgen bliver det vist dårligt vejr, så dagen står på rengøring og påskepyntning.
I aften skal jeg slappe af foran fjernsynet.

lørdag den 28. marts 2015

Store rosendag og løgkrukker.

Nedklipning og komposteret kogødning.
Med råd fra fru Høneballe blev mine roser klippet ret meget i dag. De var blevet noget barbenede og ranglede, så de fik med saksen. Jeg klippede ca. en halv meter ned lige over en udadvendt knop.


Det tog noget tid, men jeg tror nok, resultatet er tilfredsstillende! Efter nedklipningen fik roserne komposteret kogødning. Jeg bruger en sæk med 40 liter til 4-5 roser, så de fik en god madpakke. 


Her er det rosen Heritage, det var nok den, der blev klippet mest. Under denne rose og én mere har jeg plantet dianthus Maggie, men de er så infiltreret af græs, så jeg har besluttet mig for at grave dem op og rense dem fri for græs og så plante dem påny, når jeg har lagt kogødningen ud.


Her ser man det måske mere tydeligt. Det er et af projekterne i morgen.


Alle de andre roser blev også klippet og fik kogødning og de har alle fået organisk Osmo rosengødning for nogle dage siden. I nat kommer der vist meget regn, så det passer perfekt!


I anledning af påsken besluttede jeg mig for at sætte alle løgkrukkerne frem. Her er det narcisser og tulipaner ved vores indgangsdør.


Overfor døren ved vores udhus har jeg pyntet bænken. I kurven er det hyacinter City of Harlem, som er genbrug fra sidste år. Der er mange af dem med knop, så det kan man godt. Bænken bliver pyntet lidt forskelligt alt efter årstiden. Kurven med juleroserne skal plantes ud og bruges til nogle forårsvækster.


Jeg har lavet en lille siddeplads i vores store indkørsel med de gamle havestole. (Jeg håber de holder én sæson til). De er noget ramponerede. Det blev lidt hyggeligt med sukkertoppen som selskab. I truget kommer der brogetbladet hosta.


Bænken som er på nordsiden af huset er også pyntet op i dag. Den trænger godt nok til at blive vasket med sæbevand og få noget træolie. Mon ikke jeg når det lidt senere på sæsonen?


Ved køkkendøren blev der også pyntet op med narcisser og tulipaner. I år er farverne holdt i creme og lilla. Jeg glæder mig til de allesammen blomstrer. Det er forhåbentlig godt at de kommer ud af drivhuset og bliver vandet igennem at den kommende regn.

I orangeriet blev alle frøplanter og såbakker, citrustræer og pelargonier vandet godt og grundigt - det tog 1,5 time og jeg tror, jeg har brugt lige knap 100 liter vand. Vores vandregning er steget lidt, men jeg tænker, at det er bedre at bruge pengene på det end at sidde på et værtshus og drikke og ryge hver dag. Det synes jeg, er et godt argument!

fredag den 27. marts 2015

Det pibler op ude i haven.

Og nu er der påskeferie - med masser af tid til mange gøremål!
I dag opdagede jeg de første narcisser i knop.


Narcisser i knop.


Jeg har ikke meget stedsegrønt i haven, kun lidt. Jeg prøver at finde plads til flere, men denne krukke er blevet plantet til med 3 vækster fra nogle juledekorationer, som jeg efterfølgende har skilt ad og plantet disse ud. Jeg tror, det er thuja. De er vokset rigtig godt i det år der er gået. På et tidspunkt kunne jeg godt tænke mig at stamme dem op og lave nogle kugler på stammerne, men måske skal de gro et år mere?


Gåseurt på vej. Den skal have nyt jord.


Tete-a-tete fra Gartneriet Floragreen.


Påskeliljer.


Slyngroserne Gerbe med mange bladknopper. Jeg har læst, at man helst ikke skal klippe slyngroser ned, så det gør jeg ikke. De andre roser vil jeg klippe ned i år. Det har jeg ikke gjort før, men jeg tror, det er en god idé at gøre det.


Knopper i Magnoliaen - dem glæder jeg mig til. De er så flotte i farven.


Nu må jeg da vist have løgkrukkerne ud, ellers når jeg ikke at nyde synet af dem:) De står i det lille drivhus og der sker ting og sager, når solen skinner.
Måske laver jeg en prioriteringsliste med alle de opgaver jeg har gemt til denne ferie, så jeg er sikker på, at jeg når det, jeg gerne vil!

tirsdag den 24. marts 2015

Lidt pynt og omprikling

Flere såpotter skal nu prikles om.
I går fik jeg lavet lidt pynt udenfor og her til aften fik jeg priklet nogle frøplanter om. Jeg vil gerne beskrive, hvordan jeg gør.


Det lille zinkbord ved indgangsdøren. Juleroserne kan endnu, men nu skal de snart plantes ud i haven. Forårsplanterne er fra gartneriet Floragreen.


Der kunne også blive til et par zinkbeholdere på trappen.


Det lille havebord blev også pyntet op. I zinkbeholderen er der en Hebe, der har stået dér siden november. Der er stadig liv i den, selvom den ser lidt pisten ud.

I weekenden tror jeg nok, jeg sætter mine krukker med løgvækster i drivhuset frem udenfor. Det tror jeg godt man kan nu.

Nu til omprikling.


Når de blivende blade er vokset frem og såpotten er helt fyldt ud med planter, tager jeg hele planteklumpen ud af potten og deler den forsigtigt med fingrene. Hvis rodnettet er meget sammenfiltret, anvender jeg en gaffel til at dele rødderne med.
I dag var det Øjeblomst og Græs kolbehirse, der blev ompriklet.


Jeg sår i for eksempel hyacintpotter eller potter som er maks. 9 cm i diameter. Ud af klumpen får jeg ca. 4-5 nye klumper med frøplanter. Jeg vælger altid at have mere end én frøplante i den nye potte og gerne en klump med ca. 5 planter i. Dette fordi jeg planter det meste ud i krukker i haven og jeg har en teori om, at når jeg laver en plante med flere små frøplanter, så fylder de hurtigere krukkerne ud i haven og bliver mere frodige.

Jeg må nok indrømme, at jeg har mange planter, der skal prikles om i år og også mange andre, der ikke skal. I dag fik jeg lavet 30 planter. Næste ompriklingsrunde bliver af Indianermynte og gul staudedigitalis. Godt jeg snart har ferie:)

mandag den 23. marts 2015

Gødning af roser og stauder

Ifølge min gødningsplan, som jeg har fulgt i 4 år nu,
skal roser og stauder gødes her i marts og med regn i udsigt, tænkte jeg, at det var en god dag at gøde.
Roserne gøder jeg med organisk rosengødning (Osmo rosengødning) og stauderne får NPK-gødning.


Sække med komposteret kogødning har jeg også fået hjem og det skal også under roserne en af de nærmeste dage.


Roserne har det fint med disse ingredienser, som jeg har brugt i alle de år, jeg har haft roser. Det kræver dog også vand og det håber jeg kommer fra foroven, således at de når at komme godt igang uden at det er for tørt. Sidste år havde de det alt for tørt og 2.blomstring lod vente længe på sig.


I 2013 var det et rigtig godt rosenår her hos mig og billederne er da også fra den sommer.


Det bliver spændende hvordan sommeren bliver i år!

Staudebedene skal have tilført kommunekompost, så udover NPK-gødningen håber jeg, at denne blanding bliver det rene guf for stauderne.


Det lyserøde staudebed i fuldt flor sommeren 2013.
I dag fik jeg også plantet alle de forårsplanter jeg fik med hjem fra gartneriet Floragreen i lørdags. Desværre var det mørkt inden jeg blev færdig, så jeg viser billeder en anden dag.

søndag den 22. marts 2015

Forårsstemning

Påskeklokker, løgvækster og knopper.
Inden længe springer de botaniske tulipaner ud.



Hyacint på vej, til højre er der små skud fra pæon.


I drivhuset er der gang i tulipanerne og andre løgvækster.


Iris Germanica flyttede jeg i det tidligere efterår til et mere solrigt sted,så jeg håber, de blomstrer i år.


Påskeklokkerne står fint nu.


De hvide har lilla striber i midten, men på grund af blæsten fik jeg ikke lige ram på det.


Inden længe er der blade på roserne, der sker noget hver dag med dem.

I går var jeg med Pelargonieklubben Nordjylland på udflugt til gartneriet Floragreen, som gør sig i løgvækster, tomater, agurker og pelargonier. Vi fik lov til at tømme nogle vogne med frasorterede forårsvækster og jeg fik en bakke med hornvioler, en bakke med hvide perlehyacinter, hyacinter, tazetter og små påskeliljer. Derudover havde de lerpotter - jeg tror de er 13-14 cm i diameter - til 1 krone stykket. Jeg købte 20. Jeg købte også et par pelargonier. Det var en meget givtig dag! Perlehyacinterne og nogle vibeæg jeg også fik, skal ud i bedene. Resten skal i krukker og pynte ved dørene.

søndag den 15. marts 2015

Mere såning, lugearbejde og gang i krukkerne.

Øst og sydsiden af haven er nu luget.
Nu mangler vestsiden af haven, det håber jeg på, jeg kan få tid til i næste uge. Mandag og tirsdag skal jeg holde foredrag - de første i år og der er pæn tilslutning. :) Jeg glæder mig.


Østbedet er blevet luget. Som man kan se, er der mange tulipaner i. Det er jo en tulipan cyklus jeg har kørende, så ikke alle får blomst og de bliver hevet op. På den måde er der plads til næste omgang i efteråret, når jeg planter dem ud, der står på spring i krukkerne lige nu. Når de er afblomstret, bliver de taget op at krukkerne og lagt i trækasser med sand indtil efteråret, hvor de bliver plantet ud her i bedet.


Lupinen i bedet er godt på vej. Det var en lille frøplante jeg fik af Marianne fra Den helbredende have for tre år siden på Samsø hos fru Høneballe.


Pæonerne er også ved at komme op i bedet. Sidste år blomstrede Bowl og Beauty, men de andre, som er Sarah Bernhardt kom ikke i blomst - spændende om de gør det i år.


I det store staudebed er der også gang i den. Det skal jordforbedres med kommunekompost. Jeg har ønsket mig, at min mand og naboen henter en stor trailerfuld jord, som jeg kan fordele i bedene! Jeg tror, jeg får mit ønske opfyldt:)


Disse små floks er planter, der dels er delt og dels er rodstiklinger og er fra det kursus jeg var på i september på Fyn. De har stået ude i bakken hele vinteren og som man kan se, kommer de fint. De skal plantes ud i det store staudebed.


I dag har jeg renset krukkerne i indkørslen. Det er stauder, som er på vej op. Som man kan se, så er krukken med lammeøre vokset ud over kanten, så de skal tages op og deles. Jeg har to krukker mere med lammeører, som ser ligesådan ud.


Ferskentræet er nu i fuld blomst. Der er ingen bier, så jeg skal igang med penslen her lige om lidt. Nu er der også ved at komme blade på.


Spændende hvor mange ferskner, der bliver.


Der har rigtig været gang i såningen. Jeg mangler stadig lidt, men de skal først sås senere. Jeg tror aldrig jeg har sået så meget som i år. Jeg var ellers sikker på, at det ville blive mindre end sidste år, men da jeg først kom igang, kunne jeg ikke stoppe igen! Jeg håber, jeg kan bevare overblikket.


Mit såbord er fyldt op, så slagbænken er også taget i brug som "såbænk"


Der er pelargoniestiklinger overalt i orangeriet, men jeg har sørget for, at der er god plads omkring bordet til mine foredragsgæster i morgen aften.
Jeg håber det gode vejr fortsætter i næste uge, for jeg vil gerne have lavet en masse udenfor!

onsdag den 11. marts 2015

Frølinger.

Så er der linet op til store så-aften!
Her til aften har jeg klargjort såbakker med blomstermuld og så- og priklejord samt fundet de frø frem, jeg mangler at så. (Der er mange:)) Det er sommerblomster, det drejer sig om.


Staudefrøene spirer nu.


Øjeblomst, græskolbe, matrem. Øjeblomsten og græskolben skal snart prikles om. (Det er godt jeg har mine nye potter!)


Blåkvast, påfugleblomst, sort kornblomst, kinesisk forglem mig ej.


Gul Jakobsstige, gul staudedigitalis, og to forskellige indianermynte samt astrantia.


Såbakker, der er klar, de skal bare lige vandes igennem.


Frøene er fundet frem og gjort klar. I morgen aften skal der sås!