lørdag den 28. februar 2015

Færdig, tjek, og lidt om krydderurter.

Ca. 200 nye stiklinger blev det til.
I dag blev jeg færdig, og fik også vasket vindueskarmene i orangeriet, så nu er alle pelargonier pottet om. Nogle er også kommet i større lerpotter. Jeg tror, der var tre, som røg ud, men jeg kunne heldigvis lave nye stiklinger af noget af dem!






Nogle stiklinger kom jeg i meget små lerpotter, fordi jeg gerne vil beholde dem selv og have mere end ét eksemplar i vindueskarmen. Nogle af de gamle planter er også blevet noget krogede og langstænglede, så de skal nok fornyes efterhånden.


Rosmarin, som jeg overvintrer, er i blomst, den skal nok pottes op. 
De andre krydderurter klippede jeg helt ned til jorden, da jeg tog dem ind i efteråret.


Citronmelisse øverst skyder fra bunden. I zinkspanden har jeg chokolademynte, den er også begyndt at skyde fra bunden. Den tror jeg nok, jeg deler og potter om, da der er rigtig mange nye skud i den. De trænger vist også til at blive renset lidt!


Denne salvie har jeg klippet ned i dag. Den var godt nok vissen, men der er da en lille smule grønt, jeg håber den kommer. Den får røde blomster og er ret flot.
Udenfor har jeg en krukke med sølvsalvie, som jeg såede sidste år. Den er visnet ned i krukken, så forhåbentlig begynder den at skyde fra bunden, når der bliver mere lunt. Jeg har også dusksalvie og staudesalvie, dem frøsår jeg hvert år.

Nogle af de frø, jeg såede sidste weekend er så småt begyndt at spire. Nu kan jeg i hvert fald sige tjek til pelargonierne, tjek til krydderurterne, tjek til staudefrøsåning. Om en uges tid eller to går jeg igang med sommerblomstfrøene. Nu er sæsonen da vist for alvor skudt igang her hos mig :)

mandag den 23. februar 2015

Pelargoniestiklinger anno 2015

Ompotning og stiklingeformering af pelargonierne.
I dag nåede jeg næsten halvdelen af mine pelargonier, som blev klippet ned og pottet om i frisk jord. Jeg klipper ned til ca. halv størrelse og laver stiklinger af det afklippede.


70 nye planter fik jeg. Jeg sætter stiklingerne i maks. 9 cm's potter og jeg tror jeg må ud at anskaffe flere - jeg er ved at løbe tør!


Jeg har 6 zinkbakker på min trappehylde og der er plads til 15 planter i hver. I bunden af bakkerne har jeg hundetæppe, som planterne kan suge vandet op fra. Jeg vander altså direkte ned i bakkerne.


Moderplanterne fik ny jord i potterne og renset for alt vissent. Om en uges tid begynder jeg at gøde med flydende gødning og så skulle der gerne komme godt gang i væksten.


Jeg mangler ca. 60 planter og har besluttet mig for at ordne dem de næste aftener. Jeg håber, jeg er færdig til weekenden.


Mine stiklinger er ca. 10 cm høje og det tager omkring 14 dage før de får rødder. Jeg holder jorden fugtig hele tiden den næste måneds tid og først omkring april lader jeg dem tørre ud mellem vandingerne. I hele sæsonen gøder jeg hveranden gang, jeg vander.


En hel del af planterne er ca. 3-4 år gamle og et par stykker så noget trælse ud, så dem klippede jeg alt det friske af til nye planter og så røg den gamle ud.

Der var også en del, som er vokset igennem hele vinteren med mange nye skud, så dem fik jeg mange stiklinger af og bagefter havde moderplanten stadig en fin størrelse. Der var også nogle, der skulle i større potter. I vindueskarmen er størrelsen ikke større end 13-15 cm, da jeg helst ikke vil have dem for store. Man kan nemlig regulere væksten med pottestørrelsen.
Jeg er slet ikke kommet til mine duftpelargonier endnu. Jeg har nogle stykker, som står i store potter og de er over en halv meter høje. Dem klipper jeg kun topskuddene af, da jeg synes de er så flotte udendørs hele sommeren, når de har en hvis størrelse.
Nu er jeg noget træt i ryggen, så jeg tror jeg sover godt i nat. Jeg arbejdede i 6 timer og synes jeg nåede meget på sådan en god fridag!

søndag den 22. februar 2015

Frøsåning.

Solen skinnede i dag og det var lunt i orangeriet.
Jeg har sået 15 forskellige planter i dag og mange af hver slags.


Nogle er godt nok sået lidt tidligere end der stod på posen, men jeg tog chancen og såede dem nu.

Jeg har sået tre forskellige hostaer: Fire and Ice, en blå og en broget grøn og hvid.

Chili, bordauxfarvet.

Pelargonium triste, som danner en knold og var den første pelargonie, der kom til Europa.


Gul Jakobsstige


Matrem almindelig


Græs kolbehirse


Billede er lånt på nettet. Mine kolbehirser bliver røde.

Øjeblomst


Purpur solhat


Kinesisk forglemmigej


Billede lånt på nettet.

Påfugleblomst


Billedet lånt på nettet.

Blåkvast


Billedet lånt på nettet.

Kæmpeverbena


Violfrøstjerne


Billedet lånt på nettet.

Chili, hostaerne og pelargonium triste har jeg sat i vindueskarmen indendøre, da min erfaring er, at de skal have stuetemperatur for at spire. 


Jeg har nu sået næsten halvdelen at det jeg skal så i alt. I år har jeg købt ca. 10 nye frø, som jeg ikke har haft i haven tidligere. Dem der er sået i dag er: Græs kolbehirse, påfugleblomst, blåkvast. Resten ligger i køleskabet og skal sås medio marts.
Kinesisk forglemmigej har jeg heller ikke tidligere haft i haven - den har jeg byttet mig til.

P. triste er første gang jeg sår, den har jeg heller ikke tidligere haft. Den er jeg meget spændt på!
I morgen er det pelargonierne det gælder!

lørdag den 21. februar 2015

Generalforsamling i Pelargonieklubben Nordjylland

En hyggelig dag.
Der var 34 medlemmer og jeg var så spændt på hvordan bestyrelsens arrangementliste for næste sæson blev modtaget, for jeg synes vi har lavet et spændende program.
Vores medlemsblad bliver snart sendt ud og så kan medlemmerne læser mere om arrangementerne.
Snart bliver de også lagt på vores hjemmeside 
Jeg tror, det bliver en forrygende sæson! Det var et flot fremmøde med så mange medlemmer. Villys gule ærter og kogt pølse smagte som sædvanligt rigtig godt!


Jeg har fri på mandag og skal igang med ompotning og stiklingeformering af mine pelargonier. I morgen skal jeg så nogle flere frø, det kunne være dejligt hvis solen kom lidt frem!
Det har været en god dag i dag, men nu er jeg også træt.

mandag den 16. februar 2015

Fersken-grene og lidt andet godt.

Det ser rigtigt ud!
Der er mange knopper i mit ferskentræ, som står i en stor krukke i orangeriet. Det bliver sjovt at se det blomstre.


Jeg fik det i fødselsdagsgave sidste år og da var der to ferskner på.


Jeg vil gætte på,at det er 2 meter højt. Det er plantet i gartnermuld.


Denne plante fik jeg som en lille stikling for to år siden. Den står ude hele sommeren og det kan den rigtig godt lide. Inden jeg sætter den ud i år, skal den en større potte. Jeg ved ikke hvad den hedder, men én ude på mit arbejde har haft den med hjem fra en ferie syd på.


Jeg har været ude at plukke vintergækker i dag. De står på spisebordet i køkkenet. Det er altid de første forårsblomster vi har indenfor hvert år.


Alle disse fine vaser og potter har jeg fået med hjem fra min mormors hus. De skal inden længe fyldes med forårsblomster og pynte ude i orangeriet. Jeg har en plan om, at der både skal være stedmoder og tulipaner samt andre løgvækster. Jeg er bare ikke helt i forårshumør endnu, synes der er så koldt, men det hjælper altid gevaldigt, når jeg starter med at plukke vintergækker. Lige pludselig er det forår!

søndag den 15. februar 2015

Ompotning af shovaurikler

Det var koldt, men hyggeligt
at potte mine showaurikler om ude i orangeriet i eftermiddags. De trængte i den grad til det!

Førbilleder:


Jeg kunne se, at de var begyndt at skyde. Der var 5 potter, der var liv i og da jeg var færdig fik jeg 7 nye planter.


I sommers placerede jeg showauriklerne i to æblekasser, jeg havde stillet på højkant. Jeg vil så gerne have et supersmart showaurikelteater, men vil ikke så gerne hamre det fast i murvæggen på huset. Måske skulle jeg anskaffe to æblekasser mere.


Jeg kunne godt tænke mig dobbelt så mange, men venter lige lidt, da jeg faktisk har haft lidt svært ved at få dem til at trives. Nu håber jeg, at ny gartnermuld og nye potter får sat gang i væksten. I mellemtiden vil jeg tænke over, hvordan jeg får en pæn opstilling i haven. Hvis der er nogle, der har gode idéer er de meget velkomne!
Tusind tak for den store interesse for det forrige indlæg om unge og gamle havemennesker. Det glæder mig, at så mange har så gode meninger om det.

lørdag den 14. februar 2015

Ung og gammel

Hvorfor er der ikke flere unge i haveselskaberne rundt omkring?
I dag har jeg haft besøg af min 20-årige niece og efter en debat ved generalforsamlingen i Aalborg Havekreds om hvordan man får flere unge til at melde sig ind, måtte min niece lige krydsforhøres :)


Mange unge bor i lejlighed og har slet ikke en have. Min niece bor også i lejlighed og hun vil gerne have nogle krukker og noget grønt udenfor hendes dør, men tid er en vigtig faktor og hun ved, at det ikke bliver passet og derfor har hun ingen krukker ved yderdøren.


"Hvis jeg viste dig, hvordan man lavede stiklinger, ville du så gøre det f.eks. med stueplanter?" Endnu engang var det tiden, der var problemet. Vi snakkede om frøsåning også og jeg fik det svar, at det ville være ærgerligt, hvis man gjorde et stort stykke arbejde for at få nye planter og så det ikke blev passet, fordi man skulle alt muligt andet.


Jeg tror, at når man er en ung børnefamilie, så er der så mange tilbud og så mange aktiviteter familien går til, så haven helst skal være nem og hurtig at holde.
Vi blev enige om at hver ting har sin tid og vi blev enige om, at når man bliver lidt ældre, måske omkring 40 år, så tænker man også over, om man har opnået de ting i livet, man har drømt om og om man vil noget mere inden det bliver for sent. Vi tror, at man tænker mere på sig selv i den alder og ønsker at finde noget, man kan slappe af med og nyde og som giver energi. Alt det lever haven op til!


Måske er der også en del, som ikke ved, hvad der foregår i en haveforening og tror måske, at man bliver medlem for at få et abonnement på et haveblad.
Her tror jeg internettet og sociale medier er en rigtig god oplysningskilde.


Vi blev dog også enige om, at jeg nok var et særtilfælde :) for jeg har altid elsket at lave stiklinger og have vindueskarmene fulde med potter med frøplanter og når jeg tænker mig om, så er havelivet den interesse i mit liv, som altid har været der. Jeg har også dyrket meget sport, været spejderleder og med til håndarbejde i aftenskolerne med mere, men det har altid været i perioder og er gået over. Men interessen for planter og blomster (især pelargonier) hænger ved hele vejen igennem.
HURRA for haven og for planterne :)


Min niece fortalte mig dog, at man kan få en hvid rund tingest med flere rum i som bliver brugt som en køkkenhave indendørs. Man dyrker grøntsager i den. Jeg ved ikke hvad det er for en tingest, men den var vist noget populær blandt unge mennesker! Ikke så dårligt :)

mandag den 9. februar 2015

Såning af pæon-valmuer

I går fik jeg sået pæonvalmuer, forhåbentlig ikke for sent!
Jeg har fået frø af en lyserød og en rød. Frøene blandede jeg med lidt jord, så de var nemmere at strø ud. Nu håber jeg bare ikke, at det er for sent!

Billede lånt på nettet.

Jeg har sået begge to i det store trekantede staudebed, som i forvejen består af lyserøde og røde blomster. Jeg synes, de er så fine, så tak til Lone, som jeg fik frøene af.


lørdag den 7. februar 2015

Blomsterforedrag i foråret

Så er der lagt nye datoer ud til foredrag i foråret. Du kan se mere på Blomsterforedrag.dk
Tilmelding på blomsterforedrag@hotmail.dk.


Jeg håber vi ses i orangeriet.
Der bliver også åben have den 2.juli kl.19-21 og den 27.august kl.19-21. Se eventuelt mere om min åben have på Haveselskabets hjemmeside.
Der bliver mulighed for at købe pelargoniestiklinger (Jeg har ca. 120 forskellige slags) og forskellige frø.

mandag den 2. februar 2015

Pelargoniestatus i orangeriet og gul staudedigitalis spirer!

Pelargonierne har det rimelig godt!
men der er en del brune blade og blomster, jeg må vist igang med at nurse dem lidt - det er også længe siden.


Om en 3-4 uger skal jeg igang med stiklingeformering. Jeg har god erfaring med at klippe pelargonierne ned og lave stiklinger af det afklippede på dette tidspunkt, da det er lige før de vågner af dvalen og vækstsæsonen sarter.




Jeg har efterhånden fundet ud af, at duftpelargonierne er mere hårdføre end zonalepelargonierne. De står i hvert fald meget grønne uden ret mange brune blade. Om sommeren står de udenfor og her har jeg også erfaret, at de kan tåle både regn og blæst.



Heldigvis er der ikke nogen, der er gået ud for mig. Jeg håber, jeg kan lave rigtig mange stiklinger, for jeg får brug for mange dels i Pelargonieklubben og dels til mine foredrag i foråret. Jeg håber, jeg kan lave et par hundrede eller mere :)


Denne dufter så godt af æble - jeg kan aldrig huske hvad den hedder, men jeg har den i blå og i hvid. Jeg er glad for navneskiltene i planterne for ellers er jeg på bar bund! (Næsten:))


Koldrullen med duftpelargonier er et godt bord at sætte planter på. De har det alle godt!


Jeg bliver nødt til at skrive om disse små spirer, som er gul staudedigitalis. For for første gang i tre år spirer de!!! De andre år kom der ingenting op. Nu er jeg SÅ stolt over, at det er lykkes. De er godt nok ganske små endnu, men de er der :)


Ampelpileurt har jeg overvintret i orangeriet, de har blomstret hele tiden. De er lidt bare, men jeg tror, jeg kan lave stiklinger af dem. Jeg har tre planter. Jeg har også taget frø, så jeg kan så nogle. De er meget populære i haven og mange vil gerne have sådan en plante. Jeg lod én blive udenfor og den ser temmelig vissen ud, så jeg er glad for at de tre andre har kunnet klare mosten her i vinter i orangeriet.
Nu varer det ikke længe før sæsonen er skudt igang!