lørdag den 31. januar 2015

Juleroser og påskeklokker og fyrretræ i krukke.
For et par måneder siden købte jeg 6 juleroser i potte hos Føtex. De har nu blomstret længe. Jeg vil plante dem ud i bedene om et par måneder. Det er aldrig lykkes mig før at overleve købte juleroser på denne måde, men disse ser så sunde ud, så jeg håber!



Trådkurven fik jeg i fødselsdagsgave og den kan jeg bruge til mange ting.


Påskeklokkerne er på vej op. De står meget skyggefuldt, men det betyder kun, at de blomstrer lidt senere.
I år er jeg så heldig, at jeg har 14 dages fri og ferie i foråret, blandt andet fordi jeg har noget afspadsering, jeg kan bruge. Nogle af dagene vil jeg bruge på at jordforbedre haven. Det ender nok med at jeg får noget kommunekompost fragtet hjem, men jeg overvejer lidt Claus Dalbys topdressing. Jeg går lidt og tænker over det. 


Alle bedene i haven kunne godt trænge til det. Jeg vil gøre mig rigtig umage og kultivere komposten godt ned omkring planterne. Det er tre år siden, jeg sidst har jordforbedret og dengang var det med kommunekompost. Det har jeg aldrig haft problemer med. Nogle siger godt nok, at der er mange ukrudtsfrø i, men måske har jeg bare været heldig.


Fyrretræet i krukke er nu tre år gammelt og det er vokset godt. I år skal det have nyt jord og måske en større krukke. De to første år tabte det -helt som det skal - nåle i efteråret, men det har det ikke gjort i år, måske fordi der har været så mildt. Der har været forstadie til kogler i træet, men de blev ikke til noget. Det er måske lige lovlig meget forlangt af et fyrretræ, som er plantet i en krukke?
Lige pludseligt er der forår!

fredag den 30. januar 2015

"Knoldetest"

Dahliaknoldene blev tilset i dag.
De bliver opbevaret i trækasser foret med avispapir, og står frostfrit i udhuset.


Jeg tester knoldene ved at ridse i dem med en negl og hvis de er spændstige og saftige, så er der liv i dem.


Her er der en knold, jeg har ridset i. Jeg kiggede til alle kasser og prøve at ridse i flere knolde og de var alle fine.
Hvis de er bløde med grødet masse, så er de rådnet og skal smides ud. Sådanne knolde er helt færdige.

Da jeg gravede dem op i efteråret, bevarede jeg ca. 10 cm lange stængler på knoldene. Det skulle være vigtigt for at få dem til at spire til foråret. Jeg har dog prøvet at sætte knolde i en potte med jord, hvor stænglen var væk, nogle spirede, men andre satte bare nogle hvide korte rødder ligesom på en kartoffel, og de blev aldrig til noget.
Når der er dannet nye stængler og blade kan man godt fjerne den gamle stængel.
Nu er der weekend, det er dejligt!

søndag den 25. januar 2015

Limfjorden ligger kun et stenkast væk

..så jeg var dernede med kameraet ved solnedgang
Det tager kun 5 minutter at gå derned og jeg tænkte, at jeg ville forsøge mig med nogle billeder dernedefra.


På vej derned går man langs Lindholm Å, der går en buet træbro over til den anden side, som jeg dog lige har passeret.


Her er jeg over på den anden side, hvor der er stisystem og små golfbaner, på hver side af stierne. Man kan gå en tur på 5 kilometer - den tur har vi gået rigtig mange gange på alle årstider.


Lindholm Å løber ud i Limfjorden og her står jeg ved fjorden på det sted, hvor windsurferne går i. Øen ude i vandet er Egholm, hvor der sejler en lille færge i pendulfart til Aalborg. Der er ca. 10 gårde på Egholm.


Her er indsejlingen til Egholm. Det var lige før solen var gået ned. Der var vindstille i dag, så vandet er blikvand, som vi kalder det.


Her ser man hele øen. Jeg har roet rigtig meget i denne del af Limfjorden og kender sejlranden og farvandet rigtig godt. Her på den nordlige siden af fjorden over mod Egholm, er vandet ikke ret dybt, så det er kun småbåde, der kan sejle her.


Her ser man Aalborg, som ligger på den anden side af fjorden. Ca. midt på vandet på dette billede er sejlranden og store skibe kan sejle her. Egholm er udenfor billedet i højre side i forhold til dér hvor jeg står.
Jeg nåede lige at få solens sidste stråler med inden den forsvandt. Klokken er ca. 16.30 og hvor er det rart, at der nu er så lyst på dette tidspunkt.
Jeg håber mange har nydt det gode vejr, det har været i dag.

onsdag den 21. januar 2015

Stillebens

Sommer og vinter.
Det er altid sjovt at blive overrasket, synes jeg, så derfor forsøger jeg at dekorere med ting i haven, som skaber blikfang og giver en god oplevelse, når man får øje på det. Det er ikke fordi jeg har mange stillebens, men nogle stykker kan det godt blive til. De kommer her:


En gammel stol, som er blevet malet og stofsædet er fjernet, er blevet plantested for husløg. De kan gro på næsten ingenting.


En kant rundt om sædet gør, at jorden ikke så nemt forsvinder og samtidig kan vandet godt løbe fra, da kanterne ikke er helt tætte. Stolen købte jeg i en genbrugsbutik for 75 kroner og så havde jeg en sjat hvid maling stående. Da stolen var færdig, var jeg så heldig, at Netto solgte billige husløg i små potter - så var den klaret. 


Et gammelt staldvindue fandt jeg i vores udhus. Det blev børstet rent og selvom der mangler noget af glasset, så kunne jeg godt stille det op af husmuren med en duftpelargonie som selskab. Et par sten ved pelargonien holder på krukken, så den ikke vælter i blæst.


Et par gamle frugtkasser stablet ovenpå hinanden har jeg sat showaurikler i potter på. Auriklerne har jeg købt på nettet ved et svensk internetfirma. Desværre har jeg lidt svært ved at få dem til at trives helt godt. I år skal de pottes om i større potter og måske skal jeg finde et nyt sted, hvor der er mere læ. Jeg tror, det har noget at sige. Her er der også pyntet med et par sten, for at gøre kasserne tunge, så de ikke vælter i blæsten.


Det er dejligt med siddepladser forskellige steder, så man altid kan finde sol.


Den gamle bænk har fået nyt liv som pyntebænk, hvor der er planter både sommer og vinter.


Her er den med sne ved juletid.


Her er det mit zinkbord dekoreret med gran og en zinkspand med juleroser i. Zinkbordet har jeg fragtet hjem på cykel for nogle år siden. Det gik skam fint. Det er godt, der findes store elastikker!


Her er det et andet lille havebord, der er vinterpyntet. I potten er det en hebe og så er der et stort hvidt græskar og en sten, som holder det hele lidt på plads.


Lidt lys er altid hyggeligt her om vinteren. De er sat i sukkertoppene, som jeg har plantet i murerspande, der kan tåle lidt af hvert på denne årstid.
Til næste vinter har jeg endnu flere idéer, blandt andet små kogletræer og lammeørekugler samt levende lys, (jeg har købt mange lys!) Der vil også blive med ophæng i træerne. Det hele bliver hjemmelavet, jeg har allerede samlet materialer, og kan bruge hele året på at få det færdigt.
Det er lidt sjovt at forsøge at være kreativ og det gode ved det er, at jeg kan flytte rundt med det hele, så det bliver nyt og anderledes at skabe blikfang på!
Lige nu er yderdøren pyntet med en stjerne lavet af grene. Den har jeg fået af Lisbeth fra Pelargonieklubben. Den har jeg desværre ikke et billede af lige nu - det kommer.

mandag den 19. januar 2015

Det pibler frem

Forårsløg, sct.hans urt, perlehyacinter og krokus på vej.
Snevejr ingen hindring!


Sct. Hans urt skyder op i krukkerne og det er endda kun en måneds tid siden, de visnede ned!
Det sneede, da jeg cyklede hjem i dag, og måtte lige på en inspiceretur i haven inden det blev mørkt!


I drivhuset er tulipaner og hyacinter på vej op. Måske bliver det et tidligt tulipanflor i år? De andre år har jeg haft krukkerne stående i udhuset i mørke og derved blev skuddene gule og det tog noget tid, før de blev "normale". Dette ville jeg undgå i år, så derfor har jeg sat krukkerne i drivhuset, hvor de også står tørt.


Her er lidt flere beholdere med tulipaner.


Perlehyacinter og krokus på vej.
Det bliver da lidt spændende og se, hvordan foråret bliver i år!

Den fugtstyrede ventilator i orangeriet blæste desværre i stykker ved stormen Egon og nu er der gået næsten 10 dage. Elektrikeren skulle meget gerne komme i morgen for jeg opdagede i dag, at der har dannet sig en smule kondens derinde. Det er ikke godt, da det jo er en trækonstruktion, forhåbentlig er det i småtingsafdelingen, hvis problemet bliver løst i morgen, men jeg har ikke været udsat for det før og håber meget de kommer i morgen.!

mandag den 12. januar 2015

Mormor pelargonier

En vigtig arv!
De sidste pelargonier fra min mormors veranda har jeg heldigvis stiklinger af. For et par måneder siden flyttede min mormor på plejehjem og nu skal min kusine, som har købt huset, renovere.


Pelargonierne går helt tilbage til min oldemors tid, så de har en lang historie i vores familie. Jeg har nogle stykker, som jeg de sidste mange år har taget stiklinger af, men nu fik jeg nogle flere, som jeg vil opformere.


Da jeg var en pige på ca. 10 år, lærte min mormor mig, hvordan man laver stiklinger og den metode har jeg brugt lige siden. Vi tager et topskud og nipser de nederste blade af, så der er en stængel på ca. 4-5 cm. Alle øvrige blade bliver siddende. Vi nipser også blomster og knopper af, da de tager for meget næring. Stiklingen sætter vi direkte i blomstermuld og så holder vi jorden godt fugtig indtil der er dannet rødder og nye blade og skud er på vej. 



Min mormors veranda har været et fantastisk opholdsrum for mig sålænge jeg kan huske. På alle tre sider med vinduer var karmene fyldte med pelargonier og det var min drøm i mange år at få sådan et rum en dag.


Da vi fik vores orangeri, var det især vigtigt at der var vindueskarme under vinduerne ligesom i mormors veranda. Det blev der og nu har jeg selv ca. 120 forskellige slags pelargonier.


Min mormor har aldrig gået op i sorts- eller artsnavne, så nu hedder de bare "Mormorpelargoner" her hos mig. Jeg plejer at lave stiklinger til haven,især til det pink og purpurfarvede bed, hvor jeg har pinkfarvede pelargonier.
I andre krukkebede har jeg gammelrosa pelargonier og nu har jeg også fået én, der er ceriserød.


Jeg deler stadigvæk interessen for pelargonier med min mormor og når vi tales ved i telefonen og fortæller om hvor fantastiske vores pelargonier er lige netop det år, så holder vi os ikke tilbage! :)


Min mormors begejstring har i den grad smittet af på mig og i mange år - faktisk altid - så har pelargonierne været mine yndlingsblomster.
Nu har min mormor ikke rigtig plads til at have disse skønne planter længere, men jeg tror nu nok, jeg kan tage en lille stikling med på besøg, så kan den stå på spisebordet!


Jeg har fundet ud af, at de gamle "mormor-sorter" er noget nemmere at lave stiklinger af end de nye sorter. Planterne har mange år på bagen og stikling efter stikling forandrer sig ikke hverken i blade eller blomster, så man må sige, at de er robuste. Jeg vil dog sige, at dette gælder for rigtig mange pelargonier.
Denne teori er jeg overbevist om gælder for mange gamle sorter af havens planter også, ellers havde de nok ikke klaret sig i flere generationer.
Jeg vil i hvert fald passe godt på mine "mormorpelargonier" i rigtig mange år.

tirsdag den 6. januar 2015

Strøtanker om at være selvforsynet med planter.

Frø, jord, lys, vand og varme og så en masse tid.
Er stortset de grundliggende elementer for at lave sine planter selv. Her i juledagene havde vi besøg af min ældste bror med familie og han kommenterede, at han var imponeret over, at alt i haven var bygget op fra bunden og at jeg lavede næsten det hele selv. Det blev jeg alligevel noget stolt over!


Det fik mig til at tænke mig over årsagerne til det.


Det er glæden ved det. Både en forventningens glæde; Vil det lykkes at få noget ud af frøene? Hvor mange planter får jeg ud af det? Så er det planlægningen omkring udplantningen; Hvilke planter vil klæde hinanden? Hvordan bygger jeg bedene op? Hvor i haven og hvilke farver kan jeg sætte sammen? 


Jeg synes, man får udfordret sine kreative evner i denne planlægning. Jeg er ikke særlig kreativ anlagt, så jeg er virkelig udfordret. Men jeg oplever, at når jeg beskæftiger mig med disse tanker og planer, så slapper jeg af og får ny energi. Derfor må det være sundt at lade hjernen lege lidt.


For mig er det livgivende at være en del af naturen på denne måde og når jeg ser, hvordan planterne vokser sig store ude i haven og sætter blomster uanset om det regner eller blæser, så gør denne "gro-vilje" mig glad og jeg kan ikke være misfornøjet særlig længe!


Jeg må sige, at det kræver en masse tid fra såning til udplantning og denne tid prioriterer jeg højt, for ellers frygter jeg, at arbejdet går tabt og glæderne vil forsvinde. Jeg bruger også gode materialer, da jeg ønsker, at frøplanterne skal have de bedste betingelser for at lykkes.


Nu går jeg ind i min fjerde sæson med vores orangeri og efter vi fik det, er mine såplaner nærmest eksploderet. Før såede jeg i vindueskarmene inde i huset og det sætter sine begrænsninger. 



I eftermiddags havde jeg en rigtig god fornemmelse, da jeg luftede ud i orangeriet, der gik ud på, at jeg kender de overvintrende planter rigtig godt og ved hvordan jeg skal passe dem. Det var også en rar fornemmelse at jeg føler mig rimelig sikker på hvordan jeg skal så de forskellige frø og hvilke betingelser der skal til for at få dem til at spire. Det føltes bare så godt.


Jeg glæder mig til havesæsonen 2015 og de oplevelser der bliver. Jeg håber, jeg også kan komme lidt mere rundt til nogle andres haver - og få inspiration - det ville være interessant. 

søndag den 4. januar 2015

Rengjorte såmaterialer og citroner.

I går fik jeg endelig klargjort såmaterialerne.
Jeg har vasket alle rootrainers og andre såbakker, så nu er jeg klar til dette års såsæson.
Det burde være gjort i efteråret men jeg har ikke haft tid før nu!


Det var en god fornemmelse at få det gjort. Jeg bruger en børste og varmt sæbevand. Bagefter tørrer jeg dem af med gamle viskestykker. Der er 8 rootrainers med 32 sårum i hver, så der kan sås meget i dem.


Det smarte ved rootrainers er, at de kan åbnes op, så man kan tage hele jordklumpen ud med plante og rødder uden at beskadige rødderne. Derudover er de ret dybe, så planterne når at få et solidt rodnet, før de skal plantes ud. Jeg plejer at fylde såhullerne op med 3/4 blomstermuld og den øverste fjerdedel med så- og priklejord. Derved danner planten rod uden at den bliver svedet af for meget næring og når de så går dybere ned i jorden, er rødderne så solide, at de kan tage imod næring fra blomstermulden. På denne måde behøver jeg heller ikke at prikle om, men kan plante planterne direkte ud.


Mit citrontræ har mange små grønne citroner, som vokser langsomt større. For et stykke tid talte jeg ca. 14 frugter.


Her er der flere. Det er lidt svært at se, fordi de er grønne.

Udover rootrainers og andre såbakker har jeg såpotter, som jeg sætter i renvaskede kødbakker. Så kan man også vande disse fra neden. I dem sår jeg mange frø i hver potte for så at prikle dem om. Lige nu har jeg såede staudefrø i et par bakker.
I næste uge skal jeg have styr på de staudefrø, der skal sås. Det er nemlig en god idé at så dem her i januar i orangeriet.