torsdag den 31. juli 2014

Hosta og Heuchera

Vandtruget og indkørslen..

Heuchera i potterne og hosta i det gamle vandtrug. Det hele står og tager imod i indkørslen!


Det grå og hvide bed er også i indkørslen. Nu er jeg ved at være tilfreds med dette område. Det har været svært at finde ud af, hvad jeg skulle plante i vandtruget fordi det står meget i skygge, nu prøver jeg med hostaer! 


For enden af indkørslen ind mod haven har jeg tagetes vanilla på plankeværket.


Mellem tagetes'erne er der brogetbladet Helichrysum Petiolare. De er dog ikke blevet så store endnu - de blev plantet for en måneds tid siden.

Jeg har været lidt små dårlig de sidste par dage og lige nu er jeg meget træt. Jeg var ikke i blogland i går og i dag, så jeg må tage revanche i morgen. Det vil jeg glæde mig til!
God nat.

mandag den 28. juli 2014

Foredrag ved Blomsterforedrag.dk

Nu er der åbnet op for foredrag til efteråret i orangeriet ved Blomsterforedrag.dk.
Oplysninger om datoer og tider samt tilmelding kan ses på www.blomsterforedrag.dk Ved deltagelse i foredragene kan man købe min nye bog og derudover er der mulighed for at købe pelargoniestiklinger og sommerblomst- samt staudefrø.



Velkommen i orangeriet og i min have!

søndag den 27. juli 2014

Plantekøb

Skybrud i gartneriet Lillienlund!
Det var en speciel dag i dag for der va skybrud hos gartneriet. Der var så meget regn og det stod i vandfald ind i drivhuset, så hele vores pelargonieudstilling måtte flyttes i fuld fart - vi måtte redde hvad reddes kunne. Tilbage på hjemadressen var der kun faldet sølle 0,2 mm regn! Surt show!


Endelig fik jeg noget hvidt under oliventræet. De hedder vistnok Efobia! De passer rigtig godt ind i bedet. Jeg fik dem i gave af gartneriet - det blev jeg meget glad for!


Tre forskellige Heuchera, to forskellige stjerneskærm. Hos blomsterhandleren ikke så langt hjemmefra, har jeg set nogle store brugte tykke terrakottafarvede platikpotter, som jeg vil spørge om jeg kan købe billigt. Dem vil jeg plante mine heuchera i. Jeg har i foråret pottet nogle op, så jeg kan alt i alt få 5 planter. Grunden til at jeg vælger plastikpotter er fordi de kan være tilplantet hele vinteren uden risiko for at revne. Heuchera står nemlig så flot hele vinteren.


To store lyserøde cosmos blev det også til. De skal i nogle krukker, som lige nu er tilplantet med frøsåede sommerblomster, som er ved at være helt visnet ned, selvom jeg har vandet flere gange om ugen.


Jeg købte også 8 ens hostaer, som er plantet i vores vandtrug i indkørslen.


Truget står i et skyggefuldt og fugtigt hjørne, så hostaer er forhåbentlig en god plante at have her! Det er meningen at heucheraerne skal stå foran.



Jeg købte også denne mørke hirse, som også skal i krukke. Den er ikke flerårig, men jeg vil samle frø ind fra kolberne og så til næste år for jeg synes, den er rigtig flot! Den kostede 65 kroner - det var da ikke så galt?


Der må jord til og jeg benyttede chancen, da jeg blev hentet og bragt i bil! Den lille pose øverst indeholder nogle piller, som skal blandes med krukkemulden for de holder på vandet i krukken og forhindrer hurtig udtørring.


Dette lille kaffetræ er en stueplante og det sætter rigtige kaffe-frugter, det tager dog noget tid fordi træet er lille! Jeg synes det var sjovt.


Min fødselsdagsgave fra Anders er dette ferskentræ og der var tre fuldmodne ferskner på, nu er der et tilbage - de to andre er spist. Jeg vil forsøge at binde det op på espalieet, som man kan se bagved træet. Det skal nemlig stå i orangeriet i en kæmpekrukke.


Fersknerne er overmodne, men de er ligeså store som dem man køber og smager også ligesådan. Det træ har jeg ønsket mig i lang tid og blev glad, da jeg fik at vide, at jeg måtte få et i gave.


Sidste år fik jeg dette eucalyptustræ i gave 
af gartneriet og det har jeg overvintret i orangeriet. Det er blevet ret højt.

De har virkelig sunde og frodige planter i Lillienlund og priserne er ikke ret høje, så man får virkelig noget guf for pengene. Hvis jeg havde bil, var jeg nok taget derned noget oftere!
I går var der frygtelig varmt dernede og der kom ikke så mange kunder og i dag var der skybrud og flere kunder, så jeg er meget glad for, at jeg også fik solgt tre bøger dernede. Vi solgte lidt pelargoniestiklinger og fik en del gode snakke om pelargonier med kunderne. Gartneriet serverede kaffe og blåbærtærte til alle. En rigtig god weekend i meget godt selskab!


fredag den 25. juli 2014

Solhatte, roser, kanna med mere.

Nu begynder mit citrongule dahlia-krukkebed at vise sin pragt!


Min ene kanna er skudt godt i vejret, men jeg kan ikke se anløb til en blomst!


Jeg har opbevaret knoldene frostfrit i en avisforet trækasse i udhuset. I februar måned blev de plantet i to krukker og der gik noget tid før de kiggede op. Sidste år lod jeg knoldene blive i krukken og satte den ind i orangeriet om vinteren. Jeg begyndte at vande i februar og det tror jeg er bedre end at grave knoldene op! For den blomstrede hele sommeren sidste år.


Klatre-løvemund igen. Nu springer blomsterne for alvor ud.


Rosen The Sheperd er i gang igen.


Mary Magdalene


Det er snart ved at være længe siden, jeg har lavet et indlæg om pelargonier, det må jeg vist rode bod på! Her er det pelargonien Karen og Linus. De står ude.


Vortemælk, som er sået i orangeriet. Den har fået godt fat og vokser meget - man kan nærmest se det dag for dag.


Hyggekrog, der vender mod sydvest.


Solhatte, roser og høstfloks. Der er stadig solhatte i knop, så jeg håber på lang blomstringstid!


Minirosen Gemma er rigtig frodig. Den har jeg to af i det store staudebed.


Høstfloks med vandmangel. Jeg håber, der kommer regn i morgen!


Hjortetrøst er næsten i blomst.


Nu er min clematis kommet igang. Den klippede jeg ned i starten af marts og troede faktisk den var gået ud, men pludselig var den klatret godt op af plankeværket og nu blomstrer den. 
Jeg er så glad for, at der ikke var noget galt med mit kamera!
I aften skal jeg pakke mine fineste pelargonier til udstilling her i weekenden og jeg har også forberedt nogle salgs-stiklinger. Vi skal til gartneriet Lillienlund med Pelargonieklubben Nordjylland
Jeg håber, der kommer vand til vores haver rundt omkring i landet!

torsdag den 24. juli 2014

Ukendt rose og klatreløvemund i blomst

Jeg er bekymret for mit gode kamera!
Pludselig kunne det ikke tage billeder, der lyser et lille orange ikon og jeg har desværre ikke en manual, da kameraet er købt brugt. Vil prøve at finde hjælp på nettet!


 Denne rose købte jeg for mange år siden og jeg troede faktisk ikke, at den kunne blive til noget. Den er meget langsomt voksende og stadig kun ca. 40 cm høj, men blomsterne er lige så store som på de engelske roser. Og den dufter stærkt parfumeret - en rigtig god duft!


Jeg blev så glad, da jeg så blomsterknopperne og nu er de sprunget ud! Jeg ved desværre ikke hvad det er for en, men jeg har plantet den i det limegrønne og abrikosfarvede bed og der passer den fint ind!
I aften holder jeg åben have, men indtil nu er der ikke mødt nogen op. Jeg tror, det er for varmt! Der har været gæster i haven nogle andre torsdage aftener og det er rigtig hyggeligt


Klatre-løvemunden blomstrer nu. Det er forholdsvis små trompetlignende planter. Knopperne er gule, som man kan se på billedet men blomsten bliver blå!


Her kan man se, hvor mange knopper der er. Planten når næsten helt op i toppen af det ca. 2 meter høje stativ.

Mit kamera er min bedste tekniske-apparat-ven og hvis ikke jeg selv kan finde ud af, hvad det ikon betyder, cykler jeg til fotohandleren i morgen. Det er forfærdeligt når teknikken strejker!

I weekenden skal jeg med Pelargonieklubben Nordjylland på tur igen. Vi skal lave en udstilling i Gartneriet Lillienlund syd for Aalborg, hvor vi også tager nogle af vores salgs-stiklinger med. Jeg skal tidligt op, men det bliver sikkert rigtig hyggeligt! Alle er velkommen.

mandag den 21. juli 2014

Min nye bog er nu udkommet

"Orangeri i haven - selvforsyning med planter" er nu udkommet. Bogen koster 179,- (plus porto 49,-). Du kan evt. bestille bogen som en indpakket gave og få den sendt til en anden adresse uden beregning. Se eksempelsider og bestil bogen via det nye link til højre eller via www.blomsterforedrag.dk



søndag den 20. juli 2014

Stiklingeformering af krydderurter

Chokolademynte og citronmelisse.
Disse to planter har jeg ude ved urtebænken og de er blevet ret store, så jeg besluttede mig for at lave stiklinger.


Jeg bruger små hyacintpotter, da de har en størrelse, som rødderne kan søge ud til kanten i. Hvis potterne er for store, risikerer man, at stiklingen rådner. Rødderne vil gerne søge ud mod kanten og samtidig tror jeg ikke, man skal være så bange for at holde jorden fugtig. Jeg har brugt almindelig blomstermuld fordi jeg har fundet ud af, at der er tilpas næringsmængde i, så de små rødder ikke bliver svedne.


De afklippede stiklinger er ca. 10 cm høje og det stykke stængel, der er stukket i jorden er ca. 5 cm. Jeg er lidt usikker på, om stiklingerne er for høje og de derfor bruger meget energi på at suge vand op til det hele i stedet for at sætte rødder, men jeg prøver alligevel og ser om det går. Jeg skal forsøge at holde jorden ret fugtig indtil de har sat rødder. Det finder jeg ud af ved
at trække lidt i dem. Hvis der er modstand, kan man være rimelig sikker på, at de har dannet et rodnet!


Der blev 13 potter med chokolademynte og to med citronmelisse. Chokolademynte er rigtig god i salater og citronmelissen er god på bagværk og i et iskoldt glas vand!

I morgen skal jeg på arbejde igen og det er en god følelse for vi har fået lavet en hel del herhjemme og er i bund med stortset alting. Der har også været tid til udflugter og fødselsdag og badning, så det har været en rigtig god ferie!

Her i juli og august kommer den til at stå på mere stiklingeformering, da det er en rigtig god tid at tage stiklinger i og jeg vil forsøge at lave nogle aftaler med folk jeg kender, som har nogle spændende planter at lave stiklinger af!

lørdag den 19. juli 2014

Det grå og hvide krukkebed

Helt plantet om..
Jeg brød mig ikke længere om mine klokkeblomster og mine hvide digitalis var afblomstret, så jeg syntes, der skulle en fornyelse til.


Der er bare ikke rigtig så meget hvidt - mest gråt. Jeg vil gerne have fat i nogle hvide bunddækkeplanter til under oliventræet i murerbaljen og under troldepilen.


Der er tre krukker med lammeører og de vokser som om de fik betalt for det. Jeg har allerede lavet 20 stiklinger ved at potte om og nu er de vokset udover krukkerne igen. Jeg har ca. 10 stiklinger tilbage, som skal sælges. 


Jeg fik denne kobberspand af min nabo og deri har jeg plantet brogetbladet hosta, som jeg har sået i orangeriet af frø, jeg fik at fru Høneballe. Jeg tror, jeg har 4 eller 5 krukker med frøsåede hostaer fra fru Høneballe. Der er to forskelligt brogetbladet og en blå.


Jeg har stiklingeformeret Sct.Hansurt og disse er allerede blevet ret store og med knopper. Dem tror jeg nu, jeg klipper af, da de er lyserøde!


Silver heart til højre har jeg købt sidste år. Til venstre har jeg en frøsået sølv salvie.


Jeg synes, det er en flot plante. Den er flerårig.


Her er flere hostaer.
I endnu en krukke har jeg frøsået limefarvet solhat. De er dog noget små, så jeg håber virkelig de kan klare mosten og vokse noget mere til inden vinteren, så de kan overleve den. Ellers må jeg måske tage krukken ind i orangeriet!


Oliventræet er for et stykke tid siden plantet om i murebaljen, som er noget lettere at flytte rundt med, når træet skal ind og ud af orangeriet. Træet er efterhånden over to meter højt og fylder ret godt.
Næste weekend skal vi til gartneriet Lillienlund med Pelargonieklubben Nordjylland og så skal jeg se om jeg kan få fat i nogle hvide blomster og så har jeg også en anden plan, som jeg håber vil lykkes!

torsdag den 17. juli 2014

Morgenbilleder på den sidste feriedag

Det bliver varmt i dag!


Klokken er 6.50.


Naboen var også ude i morges, men ellers er der helt stille. Der er dug i græsset og fuglene er ved at vågne op.


Jeg lagde ikke mærke til insekterne, måske sover de også endnu!




Jeg fik en elektrisk saks til at klippe kanter med. Den er bare god og hurtig!



Jeg fik også en one-leg taburat i fødselsdagsgave, så jeg har siddet på den og klippet kanter med den elektriske saks - den rene svir! Stolen er også god til når jeg luger og i dag skal jeg bruge den til at sidde på, når jeg skal plante nogle krukker til - jeg glæder mig allerede!





Det bliver en god dag i dag!