torsdag den 29. maj 2014

Digitalis i industrielle mængder.

Flere og flere fingerbøl for hver dag og meget andet.


Den inderste del af østbedet er plantet til med digitalis, her ses nogle af dem. Foran er der roser og pæoner. Der er hvide og purpur digitalis. Det er humlebier, der bestøver digitalis, de kan nemlig klatre helt ind i fingerbøllet.


I mit østbed forsøger jeg at opnå lidt romantik, idet roserne og pæonerne i sig selv er romantiske og digitalis svejer over dem i vinden. Som man kan se, er det opad oraingeriet og når man ser ud indefra, kan man rigtig se de fine digitalis sveje frem og tilbage!



Som man kan se, er der digitalis hele vejen langs bedet.
Det stopper ikke her, for jeg har også digitalis i mit irisbed og i to krukkebede.


Dette er mit gule dahliabed og de to høje grønne er hvide digitalis, som er i knop.
Ved huset bagved har jeg et hvidt og gråt krukkebed og her er der også to digitalis i hvid.


Mine dobbelte cosmos står stadig ude i såbakkerne, de skal plantes i Østbedet og det må jeg vist set at få gjort!


Zinnia Apricot og grøn rævehale er plantet ud her under de abrikosfarvede roser. Jeg har en kasse zinnia mere, som også skal plantes ud her. I morgen aften har jeg heldigvis tid til at få det sidste fra orangeriet plantet ud.


Natviol i blomst. Jeg har lilla og hvid. De dufter så godt.


Blå staudesalvie i knop, den har jeg sået i orangeriet sidste år og den har overvintret i krukken. Den er placeret i det blå og lilla bed.


Flere roser blomstrer nu, her er det Gerbe rose, som er skyggetålende.


Her i hjørnet har jeg også rosen Gerbe.
I bunden er min pyrenæiske storkenæb, som næsten dækker det hele nu:


Her kan man se hvor meget den allerede dækker i bedet. Jeg har fundet ud af, at det er svært at tage billeder i fuld sol midt på dagen. De bliver ikke lige så gode, som når der er diset eller hvis det er morgen og aften.


Mine røde roser med ukendt navn er også begyndt at blomstre. Den er så flot rød! Disse roser var de første planter jeg købte til haven, da vi flyttede ind i huset, så de er 10 år gamle nu og blomstrer hele sommeren igennem hver sommer. Jeg er SÅ glad for dem.


Her er det gul Jakobsstige. Den er lidt mørkere gul i år. Denne plante har overvintret i krukken. Også i år har jeg sået nogle, som er plantet ud. Dem kan jeg så godt lide!
Nu vil jeg ud i haven for planen er, at jeg skal klippe kanter og slå græs. Det blæser desværre ret meget og vinden er kølig, men det er bare ærgerligt!

mandag den 26. maj 2014

Aftenbilleder

Var døgnet bare på 30 timer, det ville være passende!
Jeg har ret travlt lige i øjeblikket fordi jeg har gang i et stort projekt, som jeg vil fortælle om senere! 
Her til aften tog jeg nogle billeder af haven som den ser ud nu.


Bonderoserne blomstrer nu og der er mange knopper i hver plante. Jeg tror, det er al den sol, de har fået. Senere, når bonderoserne er afblomstret, kommer kongeliljerne i bedet.


Jeg tror, jeg har fire roser, der blomstrer nu. Jeg bliver helt nervøs for, om de kan blomstre hele sommeren, når de starter så tidligt! Denne rose var den første. Det er Mary Magdalene.


Der er i hvert fald knopper nok lige nu!


Jeg er så glad for østbedet ved orangeriet, der er mange flotte planter i og lige nu glæder jeg mig rigtig meget til at pæonerne springer ud. Der er mange store knopper, men kun i halvdelen af pæonerne!


Jeg er så glad for krukken mellem mine taks. Det er purpur vingetobak, der er i den. Jeg er faktisk lidt i tvivl om det er en slyngplante?
Vejret er så godt, så jeg er flere timer hver dag i haven og nu er den snart tip top trimmet. 
Timerne rækker næsten ikke til med alt det jeg gerne vil, men jeg klager ikke, jeg må bare være lidt tålmodig!


Syrenerne sender en dejlig parfumeret duft ud i haven. Dette bed er ikke færdigt endnu. Jeg skal bare lige have fat i noget mere jord til de sidste tomme krukker.


Nogle dahlier står allerede med knopper, jeg håber sæsonen varer ved til frosten engang i efteråret!


Iris- og digitalisbedet fungerer ikke rigtig for der kommer ikke blomster i irisserne. Jeg tror, de står for skyggefuldt og for fugtigt. Måske skulle jeg forsøge med et nyt sted for irisserne.


Skyggebedet blev luget i bund i går og de sidste hostaer i potter, blev plantet ud i bedet.


Jeg er glad for mit stenbed, men jeg kan ikke rigtig finde ud af om lewesia krukkerne skal tømmes og plantes ud i bedet eller om de skal blive stående i krukkerne.


Her er bonderosebedet fra en anden vinkel. De visne pinseliljer og tulipaner skal jeg ud at binde knuder på, så de bare bliver en lille knop nede ved jorden.


Mine tæppepileurt er godt igang, de spreder sig, så jeg må ud med saksen. Roserne bliver røde.
Jeg er spændt på at læse om blogtræffet på Samsø og se billederne, så nu vil jeg gå i blogland!

torsdag den 22. maj 2014

Blomster i haven, purpur og pink

Dahlierne er godt på vej.


Purpur kongelys er godt i gang med blomstringen.


Jeg har tre heuchera i bedet.



Denne her er delt, så jeg nu har to.


Jeg håber, der kommer regn i nat, for ellers skal jeg ud at vande krukker i morgen!


Den røde rævehale såede jeg primo marts. Den får purpurfarvet blade og en rød opretstående hale. 
Ingen af mine frøplanter har haft mulighed for at vænne sig langsomt til udelivet, jeg har bare plantet dem ud for en uge siden på blivende sted. Sådan gør jeg hvert år og det fungerer fint. Jeg vælger en overskyet dag uden blæst, som jeg synes, er det mest optimale vejr at plante ud i.


Kannaen er på vej.


Pelargonierne "Anne".


Dværgsyrenerne blomstrer nu og de dufter så godt.


Pelargonium Grandiflorum er så flot lige nu med masser af blomster. Jeg har tre styk og den ene står ude. Den får lidt mere rosafarvede blomster end de to, der står i orangeriet.


Denne lyserøde akeleje er da fin?


Purpur haveknopurt er i fuld blomst nu.

Det var lidt purpur og lidt pink. Jeg har altid syntes at disse to farver sammen er en spændende kontrast, som fanger øjet og som der er en hvis power over, hvis I spørger mig!
Jeg glæder mig til dahlierne er i blomst for så kan man rigtig se kombinationen.

mandag den 19. maj 2014

Frøplanter fra orangeri til haven.

I dag vil jeg gennemgå planterne i det blå og lilla bed.
Planterne er sået i vores orangeri og dahlierne er forspirede.


14 beholdere med planter hvoraf de fire er med dahlier.


Mørkeblå lathyrys "Flagship", frøene er samlet ind fra haven sidste år og sået i starten af marts. Jeg lagde frøene i vand ca. et døgns tid, hvorefter jeg såede dem i en såbakke med små rum. Ca. 5-6 frø i hvert rum. Jeg har ikke priklet dem ud, men plantet hvert lille rum ud med alle 5-6 planter i hver i denne krukke.


Dusksalvie er sået medio februar. Frøene samlede jeg ind fra haven sidste år. De er meget spirevillige og jeg har fået 5 gange så mange planter som sidste år. I dette bed har jeg lavet tre krukker med den og så har jeg foræret 2 væk også. Frøene er sået i potter, og heller ikke disse har jeg priklet ud, men plantet enten 1 potte eller 2 potter i en krukke. Pga. det varme vejr skød de gevaldigt i vejret i orangeriet og blomstrede da de blev plantet ud.


Voksurt er sået medio marts og denne plante er utrolig spirevillig. Samtidig er det sjovt at samle frøene ind i sensommeren, da de ligner peberkorn og er meget nemme at "plukke". Den er sået i rootrainers, hvor den kan udvikle et stort rodnet. Som man kan se, er planten allerede rimelig i størrelsen. Den bliver ca. 60-70 cm høj i krukke og får masser af blå blomster, som humlebierne er ret vilde med. Jeg har ikke haft den i dette bed før.


Kæmpeverbena er også med i dette bed i år. Den bliver høj - ca. en meter eller mere med små lilla blomster i toppen. Den er også ret spirevillig og frøene såede jeg i starten af marts. Også de er samlet ind fra haven. I år har jeg den i to bede, da den også er med i det lyserøde og lilla bed. I det blå bed her, er den plantet i min zinkbalje. Jeg synes, den er vandkrævende hele sommeren igennem. De høje planter vælter ikke i blæst, de er ret stive og står strunk hele sommeren igennem.


Sidste år såede jeg blå staudesalvie, som der er i et par krukker, hvor de har overvintret. Så er der også blå lavendel. Den er som den eneste købt her i bedet.

Dahlierne satte jeg i potter primo april i orangeriet og de spirede hurtigt. Nogle dahliaknolde var dog så store, at de blev plantet ud direkte i krukken her for ca. 14 dage siden. Nu spirer de pånær to.
Jeg mangler at sætte en gammel trækasse med duftpelargonier forrest i bedet. Jeg synes, de passer fint ind, da de jo får lilla blomster.
Det var en hurtig gennemgang af dette bed. Frøene er alle samlet ind sidste år og da havde jeg byttet mig til nogle af dem og nogle fik jeg foræret. Det har betydet, at jeg nu har en del forskellige planter i min have, som jeg ikke ville have haft uden frøbytteriet.


søndag den 18. maj 2014

Fyrrekogler, pindsvin og havemøbler!

Nu er alle løgkrukker tømt og løgene er opbevaret i trækasser!
En kasse fyldt med tulipanløg og to kasser med hyacintløg.
Nu mangler jeg kun ganske få frøplanter at plante ud. De 20 sække Claus Dalbys krukkemuld rakte kun lige til, jeg kan godt bruge 1 eller 2 sække mere, så jeg må se om jeg kan få fat i dem!


Nederst på mit lille fyrretræ i krukke er der sørme kommet en kogle og som man kan se, er der flere på vej! Det må da være sundhedstegn?

I går aftes gik jeg en sen aftentur i haven lige før det blev mørkt for at se, om der skulle være dræbersnegle. Jeg løfter stauderne op i bedene og kigger under dem, men har ikke set nogen. Der var dog to små i græsset i sidste uge. Pludselig hørte jeg en underlig lyd, som én, der smaskede. Jeg kunne se et pinseliljeblad bevæge sig lidt for voldsomt og gik nærmere for et se efter. Det var et pindsvin, der var igang med at spise i mit skyggebed. Det er 3.år i træk, vi har et pindsvin boende i haven. Måske er det derfor vi ikke har nogle dræbersnegle, for pindsvin spiser dem jo!


I dag satte jeg havemøblerne ud og inviterede min nabo på eftermiddagskaffe med lagkage.


Her til aften regner det efter en meget solrig og varm dag. Jeg nåede lige at vande alle mine krukker inden regnen kom! Men det er vist godt, da der ikke er kommet særlig meget regn.
Vi mangler stadig at få samlet bænken og en stol af vores nye havemøbelsæt, det må vi se at få gjort, så det kan komme i brug!


Nu blomstrer mine akelejer, de er så fine!
5 dages ferie er forbi og hvor har jeg nydt det! Jeg kunne dog godt bruge en uge mere, for huset ligner noget, der er løgn indenfor, så nu må jeg igang med rengøring!

torsdag den 15. maj 2014

Udplantning af frøplanter

Godt 70 krukker er nu plantet til.
Måske er det flere, jeg synes bare, jeg mangler krukker, men de må jo være der?
Jeg har været ude at handle i dag og købte forskellige slags flydende gødning, to klatrestativer og ni krukker samt 10 lyserøde petuniaer og jord til mit oliventræ.


I de to terracottakrukker med stativ har jeg plantet purpur vingetobak ud og i den gamle spand har jeg plantet klatreløvemund. Jeg er meget spændt på hvordan det kommer til at se ud, når planterne begynder at skyde til vejs.


Klatreløvemund. Jeg ved ikke hvilken farve den får, det er en overraskelse. Jeg har byttet mig til frøene.

I det limegrønne og abrikosfarvede bed har jeg også fået plantet lidt, nemlig løveøre og lime vingetobak. Jeg mangler de grønne rævehaler og zinnia apricot.


Her er det lilla og blå bed, hvor der er dahlier, voksurt, kæmpeverbena, dusksalvie, blå staudesalvie og lathyrus samt blå lavendler. Der skal også være lidt duftpelargonier i en trækasse. Hostaerne skal flyttes ud i skyggebedet, men jeg skal lige have luget bedet først!


Her er det det pink og purpurfarvede bed, som består af dahlier, purpur kanna, forskellige heuchera, rød rævehale og purpur kongelys. På hylderne er det pink pelargonier, som endnu ikke er pottet op.


Purpur kongelys blomstrer allerede.


Her er mit lyserøde og lilla bed og det er her, jeg synes, der mangler krukker! Men jeg har vist taget nogle herfra til de andre bede.
I dette bed er der dahlier, kæmpeverbena, vidunderblomster, voksurt, gammeldags mamelukærme, syrener, petuniaer og lidt pelargonier.

Jeg er ikke for alvor begyndt at plante pelargonier ud, men det kommer!



Her er det fra modsatte ende. Det ser lidt rodet ud, men det er fordi jeg ikke er færdig og ikke har placeret krukkerne endnu.
Nu er jeg godt nok også øm i ryggen, men det går over. Jeg er så glad for alt det jeg har nået og selvom regnen stod ned stortset hele dagen i går, så plantede jeg krukkerne til. Til sidst blev jeg dog så drivende våd, at jeg måtte gå ind og holde pause. Hele aftenen gik jeg ude i det skønneste vejr og i dag har det jo været helt fantastisk!
Jeg har halvandet sæk Claus Dalby krukkemuld tilbage ud af de 20 sække, jeg købte.
Jeg kommer nok til at mangle et par poser!


I drivhuset har jeg fået pottet tomatplanterne op. Der blev 12 store potter med to forskellige slags - Black Zebra og Pomedoro. Nogle skal jeg forære væk og nogle skal jeg bytte med.
Alle planterne i krukkerne pånær dahlierne og pelargonierne, er frøsåede planter i vores orangeri og har ikke kostet mig en krone! Men jord og krukker skal jeg dog betale for!