fredag den 28. juni 2013

Rundt om huset

Her kommer lidt flere billeder.
Jeg har haft temmelig travlt hele ugen og når jeg endelig har fået tid til at sætte mig ned, så er klokken så mange, så jeg hellere må gå i seng. Herhjemme er der fart på og det er der en helt særlig årsag til, som jeg først vil røbe om en uges tid! Men jeg knokler i haven og i orangeriet. Jeg får ikke så meget tid til at blogge, men jeg skal nok få det indhentet!


Mine Dr.Ingrid stiklinger kan godt klare blæsten og regnen her i zinkkrukkerne på stakittet. Men et par stykker af mine nyresnerler er ikke rigtig kommet sig og jeg tror, de er gået ud.



Der er allerede knopper i nogle af mine dahlier og siden dette billede blev taget, er et par stykker sprunget ud.


Jeg har klippet mine hornvioler ned i håb om, at de vil kvittere med endnu en blomstring.


Vores trug i indkørslen har jeg plantet til med pelargonien Solo og så har jeg sået Milkmaid tallerkensmæker. Pelargonierne er stiklinger, jeg selv har lavet.


Mine citrustræer har fået godt fat efter at de er kommet ud at stå. Jeg kan snart plukke limefrugter og citroner. Appelsintræet har rigtig mange små frugter og jeg håber, de vokser sig store. Jeg har endnu ikke prøvet at plukke en appelsin.
Nu vil jeg gå i haveblogland! I morgen er der jo blogtræf på Samsø. Jeg ønsker allesammen en god tur. Jeg var der i maj og kunne ikke denne weekend. I kan godt glæde jer!

søndag den 23. juni 2013

Sommerhaven og nye havemøbler

Oversigtsbilleder
Hele ugen og i weekenden har jeg været i haven hver aften. Alle bede er lugede, visne blade og blomster er klippet af, græskanterne er klippet med en saks, fliserne er renset og fejet, den anden gamle frostskadede laurbærbusk er fjernet - jeg er så tilfreds.



Velkommen på en rundtur!




Alchymist med mange knopper.


Min Magnoliapind har fået en del flere blade og der er også begyndt at vokse nye grene ud. Jeg håber, det når at vokse en hel del mere inden frosten til vinter.





Dér hvor bregnen nu står og hvor krukken er, er dér hvor laurbærbusken stod. Hækken ser noget sølle ud, den har måske stået i mørke, for det er i dyb skygge. Jeg tror, jeg vil plante broget hosta derinde, som kan lyse lidt op.




Jeg er så stolt over de lige kanter i græsset!!


Mine kongeliljer er høje og fulde af knopper. Jeg tror, der kommer mange blomster på dem allesammen. De står sammen med bonderoser og lægekvasurt og skal gerne tage over, når de er afblomstrede. Bedet er ud mod fortovet, så de forbipasserende kan forhåbentlig også få en god duftoplevelse!






I det lille drivhus har jeg tomater, peberfrugter, en aubergine og hornvioler, jeg snart vil klippe ned i håb om en ny blomstring.



Her er mine nye havemøbler. Det var en bekendt, der spurgte mig om jeg ville købe dem billigt, fordi hun tænkte de passede ind i vores have. Der er håndmalede blå kornblomster på og bundfarven er sart gul.


Jeg har lakket møblerne med skibslak for så skulle de ifølge kunstneren kunne stå ude i al slags vejr. Nu mangler der bare en lerpotte med en hvid blomst i!
Nu har vi ikke mindre end fire siddepladser i vores have og kan nu flytte os efter solen. Møblerne er min fødselsdagsgave fra Anders for jeg har snart fødselsdag!

fredag den 21. juni 2013

Rosentid

Nu begynder det store rosenflor!


Mary Magdalene har været i gang i en 3 dage og var den første rose i haven i år. Den er abrikosfarvet og er plantet i en gruppe på tre i mit limegrønne og abrikosfarvede bed.


Her er alle tre. De hænger lidt på grund af regnvejr hele dagen.


Her er det Geoff Hamilton, som får kuglerunde rosenhoveder på størrelse med tennisbolde.


Her er én, som er ved at åbne sig. De har en flot lyserød farve.


Her er det James Galway, som får et lidt sølvfarvet skær. 


Denne rose kender jeg ikke navnet på, ved kun, at det er en Austin rose. Dem har jeg på en lang række langs den ene side af huset og så er der tæppepileurt som bunddække.


Denne rose har jeg 5 af i et bed med Dianthus Maggie som bunddække. Rosen hedder Brother Cadfael. Den er meget robust med kraftige stængler og kan stå imod selv den værste sommerblæst.
Der er en del flere roser i haven, som dog ikke er helt lige så langt fremme som disse, så dem tager jeg billeder af en anden dag.

Der er også en del af mine dahlier, der står med knopper og en del af mine frøplanter, som er plantet ud, er der også godt gang i.
I dag har det regnet næsten hele dagen, og det er godt for planterne! Der er lunt og vindstille samtidig med.

onsdag den 19. juni 2013

Fra frø til blomst

Kæmpeverbena, voksurt og vidunderblomst, som jeg har for første gang i haven.
Jeg har lyst til at skrive ned, hvordan jeg har gjort med nogle af mine frø. Jeg har valgt tre planter, som jeg ikke tidligere har haft i haven og de er bare groet godt. Det drejer sig om ovenstående tre planter.


Kæmpeverbena såede jeg medio marts og de var ca. en måned om at spire i orangeriet, som på det tidspunkt kun blev varmet op af solen. De fik hurtigt fart på og voksede godt i rootrainers. Ca. ultimo maj plantede jeg dem ud - mange planter i to store krukker og nu er de i blomst og er blevet temmelig høje.


Her er blomsten tæt på.

En anden dejlig plante er voksurt.


Den såede jeg primo april og den spirede efter to uger. Også den var sået i rootrainers. Efter den kom ud medio maj, er den vokset helt utroligt og blomstrer nu.


Blomsterne er ikke så store, men jeg set, at humlebierne er glade for dem.

Den sidste er Vidunderblomst.


Det er den i midten. Den såede jeg også primo april og denne spirede også efter to uger. Der er ingen blomster i den endnu, men de skulle vist være lyserøde. Den såede jeg også i rootrainers.
Alle tre planter står i krukker i det lyserøde og lilla krukkebed ved gavlen af orangeriet.
Den såjord, jeg brugte, var almindelig blomstermuld 2/3 del op til kanten og den sidste tredjedel som frøene blev lagt i, var så- og priklejord. På den måde spirer frøene uden at blive kvalt i for stærk en jord og når rødderne er rimeligt veludviklede får de fat i mulden længere nede i rootraineren og planten skyder godt.
Jorden i krukkerne er Claus Dalbys krukkemuld, som indeholder langtidsvirkende gødning og derfor behøver jeg kun at vande dem. Desuden er det en rigtig god jord, som alle mine krukkeplanter trives godt i.
Da jeg plantede dem ud, tog jeg chancen og plantede dem ud i vindstille aften uden for stærk sol og så lod jeg dem blive ude. Det klarede de fint. Med så mange krukkeplanter har jeg ikke tid til at tage dem ud og ind for at hærde dem, så de plantes ud engang for alle!

søndag den 16. juni 2013

Status på krukkebedene

I regn, lyn, torden og blæsevejr.
Hold da op et vejr, det har været i dag. Jeg har måttet opholde mig indendøre og så kunne vi ligeså godt gøre hele huset og orangeriet rent, så nu dufter det dejligt at sæbe over det hele.
I går var en god dag på plantemarkedet og jeg fik mange spændende ting med hjem, som nu står i udhuset og venter på at blive plantet ud. Der var også gaver hjemme i indkørslen, det var fra Lene fra Bedstemors Have, der havde sat mange spændende ting, som jeg vil vise, når vejret bliver bedre.


Det hvide og grå krukkebed, som stadig er i det små.





Da det meste af det, jeg har i krukkerne, er hjemmesået og plantet ud fra orangeriet, lader blomsterfloret vente lidt længere på sig. Men jeg håber, det er ventetiden værd. Nogle er dog i fuld gang, så jeg håber på, at resten snart følger efter.







Der er her på de sidste to billeder, at jeg har købt planter til at supplere op med. De er gule og hvide, som dem der står der nu. Jeg tror, det bliver et fint match.

Jeg tog også lige et par billeder af bedet langs huset på stuesiden med mit stilleben og to små appelsintræer i krukker.




Forhåbentlig bliver vejret bedre de næste par dage, så jeg kan få luget de sidste to bede. Herefter vil jeg vise nye oversigtsbilleder af haven, for der sker noget med al det vand, der kommer ned fra oven!