onsdag den 31. oktober 2012

Næsten vinterklar og frøbytteri.

Jeg når det!
I går fik jeg luget det 2.sidste bed, jeg manglede. Alle sommerblomsterne er fjernet og jorden er revet igennem. Jeg tror desværre, jeg har kvajet mig, for der er simpelthen så mange frø fra mine tallerkensmækkere, der ligger på jorden, som jeg nok skulle have samlet sammen. Problemet er, at de er fejlfarvet og jeg ønsker ikke at have dem i bedet til næste år, så der bliver vist en masse hiven op til foråret!

Bedet da lugningen var færdig
Da jeg var igang med lugningen tænkte jeg, at det ville være smart med en pandelampe, for der blev hurtigt mørkt, men øjnene vænnede sig til det og jeg fik det sidste med!


Nu mangler jeg kun det store staudebed, som skal klippes ned og så skal jeg rive blade af græsplænen. Jeg så et program med Søren Rye i forgårs og han sagde, at der ikke måtte ligge blade på græsplænen, da den i så fald bliver ødelagt! Lige hvordan husker jeg ikke!


Som man kan se, er der noget at gå igang med!

På min hotmail får jeg en gang imellem nogle henvendelser og her på det sidste har det drejet sig om frø og pelargoniestiklinger, som jeg er blevet spurgt om jeg vil bytte med. Det glæder mig rigtig meget og nu har jeg så mange frø, jeg skal have sået. Jeg synes, det er en hel rigdom og glæder mig rigtig meget til at få dem sået, hvilket jeg håber, jeg når én af de nærmeste dage.


Fra Susanne fra H(e)aven. Jeg har også sendt frø til hende.


5 poser fra Bine. Jeg tror ikke, hun har en blog, men hun er på facebook, hvor der findes et sted,man kan bytte frø og stiklinger. Jeg er ikke på facebook af principielle årsager, så jeg ved desværre ikke mere end det. Bine har også fået frø af mig.

Jeg har også sendt pelargoniestiklinger og i dag fik jeg en pakke med posten med en rosenpelargonie. Det skriver jeg mere om, når den er plantet!
Det er da fantastisk!

søndag den 28. oktober 2012

Camilles tegning af orangeriet

Jeg har haft nogle store udfordringer på mit arbejde, som har betydet, at jeg ikke har haft særlig meget lyst til at sidde foran computeren herhjemme også. Jeg har fået lavet meget herhjemme, både ude og inde, men har ikke tænkt på at skrive så mange indlæg!

Camilles tegnng af orangeriet
For et stykke tid siden havde vi besøg af vores venner, som har en datter, Camille på 9 og en søn, Mikkel på 6 år. Vi spiste til aften i orangeriet og mens vi drak eftermiddagskaffe derude også, tegnede Camille denne tegning til mig. Det forestiller mig ved mit plantebord og brændeovnen tændt og krukker med blomster. Jeg synes, det er en flot tegning.

Nu håber jeg på et stille efterår, hvor jeg ikke er så træt af computerarbejde, når der er fyraften, så jeg ikke har lyst til at sidde foran den herhjemme. Kender I det, det kan bare blive for meget at sidde stille og bruge hovedet. Jeg har fået lavet mange praktiske ting herhjemme. Krukkerne i haven er tømt, jeg har fået sået en del og huset er nogenlunde rent, så det er ikke fordi jeg laver ingenting!
Denne weekend har jeg tilbragt sammen med mine niecer og deres mor, det var rigtig dejligt.
Nu vil jeg lave en god middag til Anders og mig og måske stryge noget vasketøj bagefter!

tirsdag den 23. oktober 2012

Tømning af krukker og opbevaring af dahliaknolde

Jeg er i fuld gang med at tømme krukker!
Der er meget jeg skal, men nu fik jeg tømt 10 krukker til aften og mangler nu kun 12.


De sidste krukker skulle jeg gerne nå i løbet af ugen. Dahliaknoldene er groet godt og nogle var rigtig svære at få ud af krukken. Nu er de gjort rene og renset for jord, så de kan opbevares tørt i afdeling C i udhuset.


Disse kasser forer jeg med aviser og lægger knoldene i. I løbet af vinteren går jeg engang imellem ud og ridser i knoldene for at se om de er saftige og spændstige, for hvis de er, så er der liv i dem. Disse knolde har lige blomstret i deres 4.sæson. Nogle er ret store og kan sikkert deles, så det gør jeg måske næste år. De var svære at få ud af krukkerne fordi, de var så store.


Jeg har lidt svært ved at tømme disse endnu, da jeg synes de er fine. Heuchera'erne er plantet i en zinkbalje og de skal blive stående. Hvis der kommer hård frost, sætter jeg hele baljen ind i afdeling C.

Dette var hvad jeg kunne plukke ind. De lover frost, så de sidste krukker bliver tømt de næste par dage.

tirsdag den 16. oktober 2012

Orangeri-vejr

Nu har det regnet siden i fredags og i eftermiddags gik jeg ud i orangeriet til mine pelargonier!

Denne husker jeg ikke navnet på lige nu!
Elmsett med lysegrønt løv
Nicolai
Hollywood Star

Denise - Pelargonieklubben Nordjyllands logoplante

Emma
Æggeskals pelargonie - jeg tror, den hedder Vecta Vulcano, men kan ikke helt præcis huske det lige nu!

Det er dejligt med alle de skønne blomster lige nu, når man kigger ud af vinduet. Jeg synes, det er imponerende, at de blomstrer så villigt. Flere af dem trænger til at blive pottet op, så der er altid noget at se til!


Som man kan se, er der mange chili på chilitræet og jeg har plukket en del allerede, men træet taber bladene. Er dette normalt for årstiden eller er der noget galt? Jeg håber, der er nogen, der kan svare på mit spørgsmål. Jeg HAR sørget for, at det ikke tørrer ud, men har holdt det jævnt fugtigt hele tiden.










mandag den 15. oktober 2012

Purpur digitalis med prikker

Så er iris- og bedet langs med orangeriet beplantet med digitalis.

Irisbedet
Fire potter blev plantet ud i Irisbedet, der blev til en del planter.

10 planter blev det til
 
Jeg tog chancen og hentede de sidste to potter for at plante dem ud i oranergi-bedet. Så må det bære eller briste om de kommer igennem vinteren eller ej, men jeg syntes rodnettet var så stort og fint, så hvis de bare kan være i bedet en måneds tid uden for meget frost, så er jeg rimelig sikker på, det går godt!
 
 
 
I orangeribedet blev det til 5 planter, som jeg har plantet bagest. Billederne af de plantede digitalis er taget her til aften, jeg synes, det er ret godt gået, at de bliver så tydelige!
 
Billedet lånt fra nettet
Sådan skulle de gerne komme til at se ud!
 
 
 


søndag den 14. oktober 2012

Buksbomstiklinger med mere

I går plantede jeg ca. 100 buksbomstiklinger omkring bærbedet.
Det var en kold fornøjelse at sidde på hug i 10 grader og regnvejr, der var lige knap nok antal, jeg mangler den ene korte side af bedet, så jeg må tage nye stiklinger næste år.


Stiklingerne er meget små og de havde ikke allesammen lige stort rodnet, men jeg tror, der var små hvide rødder på de fleste.


Jeg er spændt på om de kommer sig. Jeg plantede dem ca. 10 cm fra græskanten, så jeg ikke klipper dem over med plæneklipperen og også for at jeg kan plante tagetes mellem buksbom og græs.

I eftermiddag vil jeg plante mine purpur digitalis ud i irisbedet og i bedet langs med orangeriet. Jeg vil plante halvdelen ud og beholde den anden halvdel til foråret i orangeriet for at være på den sikre side, hvis dem udenfor skulle gå til.


De er blevet store og flot grønne.


Oliventræet er kommet ind i orangeriet.


Appelsintræet er vokset godt og har mange blomster, som sender den mest vidunderlige duft ud i hele orangeriet.


I mine minidrivhuse har jeg purpurkongelys til venstre og foroven til venstre nysået rød kvan. Til højre er det hvid digitalis og nederst til højre er det også hvid digitalis dog gamle frø, som nok ikke er spiredygtige mere. Både kongelysene og digitalisen skal plantes ud i tre bede til foråret; irisbedet, skyggebedet og bedet langs med oraingeriet. Kongelysene vil jeg også gerne have i et par krukker eller tre.


Rosa dværgpelargonie. Jeg synes, den er meget smuk!

lørdag den 13. oktober 2012

Tulipanløg i krukker

10 krukker blev det til i år, hvilket er mindre end sidste år!
men jeg synes, det er fint nok.


I dag har jeg lagt de purpurfarvede tulipanløg, som jeg har opbevaret i en trækasse med sand, i krukker og så har jeg bestilt fire forskellige cremegule, som kom med posten den anden dag. Det er fra Vild med blomster, som har et meget stort udvalg. De purpurfarvede tulipaner skal være i fire krukker ved vores indgangsdør og de seks krukker med de gule skal være ved køkkendøren ud mod vejen.

Tulipan Ivory Floradale

Tulipan Tarda

Tulipan Turkestanica

Tulipan Verona
Så er der også to krukker med blandede hvide og gule fra Claus Dalsby sortiment i Bilka sidste år, som jeg har opbevaret i trækasse med sand. De purpurfarvede er også Claus Dalbys sortiment fra Bilka sidste år.
Alle de andre hvide og gule tulipan- og narcisløg er plantet ud i bedet langs med orangeriet, som jeg også har opbevaret fra sidste sæson og som også er fra Bilkas sortiment.

Det har regnet og været temmelig koldt, men jeg var ude i næsten 5 timer og fik ordnet en hel del. Blandt andet fik vi havemøblerne ind i afdeling D:


Jeg fik tømt mine krukker med chokoladeblomster og tog knoldene ind i en trækasse med avispapir i afdeling C og andre krukker blev også tømt. Der er dog stadig nogle krukker, som jeg ikke tømte fordi jeg synes de er fine endnu!


En lilla dahlia er sprunget ud!


Mit gule dahliabed kan vist godt klare en uge mere, men jeg klipper dog ikke flere døde hoveder af!


Mit blå og lilla bed synes jeg også godt kan være med lidt endnu.
Jeg har lavet flere ting i haven i dag, men det skriver jeg først om i morgen!

torsdag den 11. oktober 2012

Overvintring af chokoladeblomst med mere

Frøindsamling og stiklingeformering af helichrysum petiolare.


Snart skal jeg klippe chokoladeblomsterne helt ned og tage knoldene op af krukkerne. Jeg gør det, at jeg renser knoldene for så meget jord som muligt - akkurat ligesom dahliaknolde - så lægger jeg dem i en trækasse, der er foret med avispapir og stiller kassen ud i afdeling C i udhuset, hvor der er frostfrit. Når vi kommer til slutningen af februar, planter jeg dem i krukkerne igen med ny jord og så lader jeg krukkerne stå i afdeling C og begynder at vande, ca. engang om ugen. Når faren for frost er ovre, sætter jeg krukkerne ud og så går der ikke længe, før de spirer. Den man ser nærmest på billedet, er overvintret sidste år og den har været lige så stor og blomsterrig, som den jeg købte i forsommeren. Jeg overvintrede to knolde, men den anden kom aldrig op, så det er nok lidt vanskeligt.


Jeg er så glad for min helichrysum petiolare og har i dag taget 10 stiklinger fra den, så nu har jeg 16 stiklinger. Jeg vil gerne have dem i mine altankasser næste år, så jeg skulle meget gerne nå at lave 15 stiklinger mere. Jeg klipper en god stængel af og nipper de nederste blade af, så jeg får en bar stængel forneden på ca. 3-4 cm. Så vander jeg en 7 mm potte godt igennem med almindelig krukkemuld og planter stiklingen i midten af potten. De næste 2-3 uger skal jeg sørge for at jorden hele tiden er fugtig. I starten ser de noget medtaget ud, men så kan man se, at de retter sig op og begynder at skyde. Jeg håber meget på, at stiklingerne kan klare sig igennem vinteren i vores orangeri. Min "moderplante" ser limegrøn ud, men jeg er usikker på om det er den limegrønne version af helichrysum petiolare, for der var nemlig ingen planteskilt med.


I dag har jeg også plukket ærtebælger fra min lathyrus "Flagship", det blev til en del, men mange er ærterne er stadig meget små og umodne, når jeg mærker efter på bælgerne, så jeg håber virkelig at der kan blive vejr til at de vokser færdigt. Sidste år plukkede jeg rigtig mange ærter fra denne plante og jeg plantede alle ærterne ud i de tre krukker med stativ, men jeg synes ikke der kom ret mange planter ud af det - dog nok til de tre stativer - men jeg havde håbet på mange flere planter. Er der nogen, der ved, om det er svært at få dem til at spire, når man selv har høstet dem året inden?

Nu kommer der lidt rosenbilleder:

Heritage

Heritage

The Shephard

James Galway

Geoff Hamilton

Nu kommer vi til mine fire græsser, som jeg meget håber på, klarer vinteren i krukkerne!




Jeg er blevet meget begejstret for græsser og i min have passer de bedst i krukker!

tirsdag den 9. oktober 2012

Bærbedet, blomster og oprydning

Nu er frøene fra Thompson and Morgan kommet
Det tog kun en uge.


Rundt om mit bærbed vil jeg gerne plante mine buksbomstiklinger, som jeg satte sidste år. Jeg ved dog bare ikke om jeg skal potte dem op. Jeg synes, jeg har læst et sted, at man først kan plante dem ud i haven, når de er toårige, så det vil sige, at jeg skal plante dem til september næste år.


Jeg har en flamingokasse i drivhuset med over 100 stiklinger. Det er nok ikke alle, der har fået rødder, men jeg kan dog se, at flere af dem er vokset. De er jo nok lige lovlige små at plante ud i bedet nu, så jeg må nok igang med at potte dem op og vente til næste år!
Men når der så kommer en buksbomkant rundt om bedet, så er det meningen, at jeg skal have tagetes Vanilla Ice udenom igen. Men til næste år bliver der nok kun en kant med tagetes'en.



Jeg tror, de vil give en god effekt og få bedet til at se spændende ud!

I går fik jeg tømt drivhuset og plukket de sidste tomater ind, så nu har vi tomater til de næste par dage og så er det slut! Mine black zebra tomater har givet ret godt, så jeg skal lige huske at tage frø fra de sidste.
Den stod på oprydning i haven i søndags.


Chokoladeblomsterne har jeg ladet blive lidt endnu, da jeg synes de var for fine at klippe ned og tage ind. Den røde dahlia er også fin endnu og bagved den står en purpur heuchera, som kan overvintre i krukken.


Kanna'en er også en knoldplante, der skal overvintre frostfrit. Den kommer ind i afdeling C i udhuset og vil blive klippet ned, men jeg synes, det var synd at gøre det nu!

Der er stadig en del blomster i haven:








Den lille plante i den sorte potte er en lille troldepil-stikling.

Jeg fik også luget i bunden af haven og sået græs på det stykke bar jord, der var.


Jeg vil gerne have græs helt op til kanten.
Bedet langs med orangeriet er nu fyldt med forårsløg, som er fra sidste års krukker.


Det er hvide, cremefarvede og lysegule tulipaner og narcisser - flest tulipaner, så det er jeg noget spændt på! Det er også dette bed, der skal beplantes med alle de blomster, jeg skrev om den anden dag, som jeg skal så inde. Jeg håber, de vil dække de nedvisnede forårsløg.
Nu skal jeg så rød kvan. Jeg læste lige på CD's blog i går, at de skal sås, når de er tørre, så det er nu!